Ny dokumentar: PET kunne have forhindret Omar El-Husseins terrorangreb

Terroreksperter vurderer i den nye dokumentarfilm »Angrebet – Omars vej til Krudttønden«, at Politiets Efterretningstjeneste op til terrorangrebene i København i 2015 overhørte vigtige advarsler.

I tiden efter Omar El-Husseins terrorangreb i København i 2015 dækkede et tæppe af blomster området foran Krudttønden på Østerbro og fortovet ved synagogen i Krystalgade, som ses på billedet. Ifølge den nye dokumentar »Angrebet – Omars vej til Krudttønden« overhørte PET vigtige advarsler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix

Det er fem år siden Omar El-Husseins terrorangreb i København, hvor han dræbte først Finn Nørgaard ved Krudttønden på Østerbro, så Dan Uzan ved synagogen i indre København.

Men omstændighederne omkring terrorhandlingerne synes stadig uforløste.

I dokumentarfilmen »Angrebet – Omars vej til Krudttønden« vurderer tre terroreksperter, at Politiets Efterretningstjeneste, PET, kunne have forhindret Omar El-Husseins terrorhandlinger.

Det skriver produktionsselskabet Final Cut for Real i en pressemeddelelse. Bag filmen står journalist og instruktør Nils Giversen, som har arbejdet på filmen siden angrebene. Gennem Finn Nørgaards efterladte har han blandt andet fået adgang til fortrolige dokumenter fra Københavns Politi.

Filmen beskriver blandt andet, hvordan PET i september 2014 fik en indberetning fra Slagelse Arrest, der advarede om, at Omar El-Hussein viste tegn på radikalisering og havde givet udtryk for et ønske om at rejse til Syrien.

Der lå også to tidligere indberetninger om tegn på radikalisering, og det fremgik af dem, at der var blevet beslaglagt en telefon, som ifølge ny dokumentation frigivet af Københavns Politi indeholdt »stærkt radikaliserende materiale fra Islamisk Stat og Al-Qaeda«. Som DR tidligere har beskrevet, blev telefonen først undersøgt efter angrebene.

»De burde have undersøgt materialet og indholdet og filerne på de beslaglagte mobiltelefoner,« siger ekspert i efterforskning ved Politihøgskolen i Oslo Ivar Fahsing i dokumentarfilmen:

»Den manglende intervention fra PET virker helt enkelt som en fejl.«

Terrorforsker Magnus Ranstorp fra den svenske Försvarshögskolan er ifølge dokumentaren enig:

»Ikke at kigge i mobilen er helt uacceptabelt ud fra et efterretningsperspektiv.«

Alle advarselslamper burde have blinket

Den tidligere sikkerhedsrådgiver i PETs Forebyggelsescenter Kasper Fisker påpeger, at hvis PET havde undersøgt de tilgængelige oplysninger, ville det have stået klart, at Omar el-Hussein udgjorde en trussel, da han blev løsladt fra fængslet to uger før angrebene 14. og 15. februar 2015.

»At dømme ud fra alle de oplysninger, som myndigheder på det her tidspunkt har haft mulighed for at få adgang til, så ser vi en mand, der forlader fængslet, som afgjort er voldsparat. Vi ser en mand, som er ideologisk meget, meget målrettet, som har IS-propaganda på sin telefon, og som åbenlyst har udtalt, at han ønsker at drage til Syrien, så snart han bliver løsladt. På det her tidspunkt er Omar klasseeksemplet på en person, der står over for en terrorhandling,« siger Kasper Fisker.

Havde PET holdt øje med Omar el-Hussein, efter at han blev løsladt, mener terroreksperterne, at det havde stået klart, at noget var under opsejling: Omar El-Hussein hævede store pengebeløb. Han bestilte nyt pas. Han købte kampknive fra sin computer. Han søgte på Krudttønden og Lars Vilks fra computeren. Og han forsøgte at leje en lejlighed tæt på Krudttønden.

»Det er ikke bare én ting, som går galt. Der er en række faktorer, som går galt samtidig og nærmest udløser en kædereaktion, som lader katastrofen udfolde sig til det endelige angreb på Krudttønden,« siger Ivar Fahsing fra Politihøgskolen i Oslo i »Angrebet – Omars vej til Krudttønden«.

Daværende justitsminister Mette Frederiksen (S) fremlagde 4. maj 2015 en evaluering af myndighedernes indsats, der blandt andet konkluderede:

»På baggrund af indberetningen fra Kriminalforsorgen havde PET ikke grund til at tro, at den nu afdøde 22-årige gerningsmand planlagde angreb, ligesom PET ikke i øvrigt forud for angrebene havde efterretninger om, at den pågældende planlagde angreb.«

Ifølge pressemeddelelsen fra Final Cut for Real har PET har ikke ønsket at svare på den kritik, som bliver formuleret i dokumentarfilmen, men henviser til evalueringen fra 2015:

»Evalueringen afdækkede en række læringspunkter, der har bidraget til at sikre, at PET og vores samarbejdspartnere i dag er betydeligt bedre forberedt, hvis en lignende trussel skulle ramme Danmark igen. Med afsæt i de identificerede læringspunkter er samarbejdet mellem PET, Politiet, Kriminalforsorgen og øvrige myndigheder generelt blevet markant styrket.«

Første del af »Angrebet – Omars vej Krudttønden« vises på DR1 mandag 2. marts kl. 21.25. Anden del vises torsdag den 5. marts kl. 21.25.