Nu er ni ud af ti coronatilfælde med deltavariant

Deltavarianten er i løbet af to måneder gået fra at fylde ingenting til at være altdominerende i Danmark.

 
Genåbningen af Danmark er i gang, og der var en ny aftale på plads i denne uge. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard, Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

90,2 procent af de positive coronaprøver, der blev analyseret i sidste uge, var med den mere smitsomme deltavariant.

Det viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

Deltavarianten blev først registreret i Indien i oktober sidste år, mens det første tilfælde i Danmark blev opdaget i april.

I starten af juni udgjorde varianten under en procent af de positive prøver, men siden har den været på kraftig fremmarch og er nu altdominerende.

Varianten er mere smitsom end Alpha-varianten, der tidligere var kendt som den britiske variant og var dominerende tidligere i år, indtil deltavarianten tog over.

Det er derfor, at den har kunnet udkonkurrere Alpha-varianten, og nu er den dominerende.

Derfor ses der heller ikke den store spredning af de øvrige varianter, som gennem de seneste måneder har været på myndighedernes radar – herunder den brasilianske, som kun er registreret tre tilfælde af den seneste uge.

Ud over øget smitsomhed vurderes deltavarianten at føre til alvorligere sygdomsforløb, ligesom at vacciner ikke vurderes at være helt så effektive. De virker dog stadig.

Samlet er der registreret 7527 smittetilfælde med varianten i Danmark.

Deltavarianten er tidligere blevet kaldt den indiske variant, da den først blev set her. Det har Verdenssundhedsorganisationen (WHO) dog droppet.

I stedet henvises der nu til coronavarianter med bogstaver fra det græske alfabet. Det sker for at undgå stigmatisering af bestemte lande.

/ritzau/