Nu beskyldes trafikselskab for »vildledning« – hovedparten af alle bus- og togrejser bliver dyrere for pensionister

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Pensionistkortet til offentlig transport skal udfases, og rabatterne lægges over på Rejsekortet. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til en ny uge. Hvis det er lidt hårdt at komme i gang sådan en januarmandag, så kan du måske glæde dig over, at Danmark under ingen omstændigheder taber ved EM i herrehåndbold i aften ... men det kan selvfølgelig ske for de lande, der stadig er med i turneringen.

Og hvis du som størstedelen af klodens befolkning ikke interesserer dig for håndbold, så er her tre af dagens væsentligste historier. I embedsværkets fagforening Djøf »erkender« man nu, at bureaukratiet fylder for meget i det offentlige, og at man ikke har været god nok til at begrænse det. To ud af tre rejser med tog og bus bliver dyrere, når pensionistkortet forsvinder i juni, og så viser en ny rapport, at 30.000 unge danskere i 2019 hældte så meget alkohol indenbords, at det krævede rådgivning og behandling.

1) Toppen af dansk erhvervsliv slår alarm: Vi har brug for et stærkt og sammentømret Europa

Vi begynder på toppen af Berlingskes forside. Her advarer tre af landets mest fremtrædende bestyrelsesformænd fra Ørsted, A.P. Møller - Mærsk og Novo Nordisk Fonden om, at Europa kan blive kørt ud på et internationalt sidespor, hvis ikke politikere og erhvervsfolk i Europa står skulder ved skulder og kæmper for EUs position på den internationale scene. Ikke mindst i en tid med klimakrise, ustabilitet i Mellemøsten og voksende populisme – et svagt Europa kan ende som kastebold mellem Kina og USA, lyder det.

»Det er en farlig udvikling, hvis Europa bliver mere og mere bagatelliseret, og det kan vi kun undgå, hvis vi gør Europa stærkere ved at arbejde sammen som en enhed og dermed blive en aktiv spiller i verden,« siger Thomas Thune Andersen, der er bestyrelsesformand for Ørsted.

2) To ud tre rejser bliver dyrere, når pensionistkortet forsvinder

»De fleste pensionister, der bruger bus og tog, vil opleve et væsentligt prisfald,« skriver trafikselskabet Movia i et notat til Transportministeriet, men Jyllands-Posten kan i dag berette, at størstedelen af pensionisternes rejser fordyres, når det såkaldte pensionistkort bliver udfaset i juni.

Movia har til ministeriet oplyst, at blot 12 procent af de sjællandske passagerer vil opleve en prisstigning på mere end 50 procent. Ifølge Jyllands-Posten viser baggrundstal, som ikke er taget med i det officielle notat imidlertid, at når man ser på det samlede antal rejser, så vil 64 procent af dem koste mere, end de gør i dag, og cirka en tredjedel af dem vil stige med over 50 procent.

Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested, kalder Movias tal for »vildledende«. Transportminister Benny Engelbrecht er kaldt i samråd om sagen, mens Movia skal forklare sig for Folketingets Transportudvalg.

3) Rusland vil skrue op for skibstrafikken i Arktis

Havisen skrumper i Arktis, og det blotlægger bølgerne i stedet. Men hvor andre ser hav, ser russerne sejlruter. I Rusland satser man nemlig på at opgradere flåden af atomisbrydere, og regeringen regner med en fordobling af fragttrafikken, kan Berlingske i dag fortælle.

Og der er allerede blevet mere trængsel på vandvejene i Arktis. De seneste 12 måneder sejlede 510 skibe ad den arktiske sørute med eskorte af russiske isbrydere. Det er hele 44 procent flere end året før. Det fremgår af en opgørelse fra det russiske isbryderagentur, Atomflot.

I gennemsnit er havisen i Arktis skrumpet med 12 procent hvert årti siden 1979, viser tal fra NASA.

4) Djøf: Offentligt ansatte drukner i bureaukrati og skal bruge mere tid på borgerne

Der er for meget bureaukrati, ligegyldige regler og for meget kontrol i det offentlige. Embedsmændene er simpelthen ikke gode nok til hjælpe politikerne med at begrænse »papirarbejdet«, erkender deres faglige organisation Djøf i Politiken.

»Det er vigtigt, at vi – og de, der har ansvaret – siger til hinanden, at det er gået for vidt med kontrolforanstaltninger, tilsyn og rapporter. Der skal skabes noget mere tid til borgerne,« siger Djøfs formand, Henning Thiesen, til Politiken.

I et nyt udspil foreslår Djøf derfor ifølge Politiken en målsætning om, at ansatte i det offentlige skal bruge ti timer mere om måneden til direkte borgerkontakt som et indspark til regeringens planer om en nærhedsreform.

5) Tusindvis af danske unge drikker for meget: »Vi skal være bekymrede«

Yngre danskere i tusindvis hælder så meget alkohol indenbords, at de har behov for rådgivning eller behandling. Det viser en ny rapport fra Center for Rusmiddelforskning, som Berlingske omtaler i dag. Mindst 30.000 unge mellem 15 og 25 år i 2019 havde så stort et forbrug af alkohol, at de havde behov for rådgivning eller behandling. Det svarer til 3,8 procent af de unge i aldersgruppen. Det er en lille stigning i forhold til en tidligere undersøgelse fra 2014 fra centeret.

»Der er ingen tvivl om, at et stort alkoholforbrug, når du er ung, giver en øget risiko for, at du bliver dårligere til indlæring, at du kan få problemer med din uddannelse, og at du kan få en svær afhængighed, som du ikke selv kan løse. Så vi skal være bekymrede,« siger Anette Søgaard Nielsen, der er professor ved Enheden for Klinisk Alkoholforskning på Syddansk Universitet og tidligere leder af Alkoholbehandlingen i Odense Kommune.

DAGENS CITAT

Anna Libak, journalist og forfatter

»Kan man forestille sig, at en lasket, ældre herre kunne slippe godt fra at sidde på en divan og i tre programmer fortælle om, at han simpelthen ikke tænder på ældre kvinders slappe patter og åreknuder? Det tror jeg ikke. «


Journalist og forfatter Anna Libak revser i en kommentar i Berlingske fremstillingen af »cougars« – som er en betegnelse for ældre kvinder, der er til yngre mænd – i DR3-programmet »Cougarjagt – Ung mand søger moden kvinde«.

DET SKER I DAG

  • Årets første grand slam-turnering i tennis, Australian Open, begynder i dag i Melbourne. Turneringen slutter med kvindernes finale 1. februar og mændenes finale 2. februar. Turneringen bliver samtidig karrierens sidste for den danske tennisspiller Caroline Wozniacki, som er videre til anden runde, efter at hun i nat besejrede amerikanske Kristie Ahn.
  • Haute couture-modeugen i Paris begynder i dag. Haute couture-modeugen adskiller sig fra de klassiske modeuger, da der er tale om en beskyttet betegnelse, som kun bruges om tøj, der skabes efter en række særlige regler. Heriblandt at det skal produceres i Paris i et atelier eller en systue med mindst 20 ansatte, samt at chefdesigneren skal have en hånd med i alt, der fremstilles. Haute couture-modeugen varer frem til den 23. januar.
  • Det er Martin Luther King Day. USA markerer i dag den nationale helligdag Martin Luther King Day for at ære den sorte borgerrettighedsforkæmper, der blev myrdet i 1968. Dagen markeres hvert år tredje mandag i januar. Martin Luther King Jr. havde fødselsdag 15. januar.