Nu begynder det at lysne for solhungrende danskere: Se de nye rejseregler her

Rejserestriktionerne er blevet lempet, og der er især godt nyt til færdigvaccinerede og tidligere coronasmittede danskere.

Udenrigsministeriet fraråder alle unødvendige rejser til stort set alle lande. Dette gælder dog ikke længere for en stor del af danskerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vibeke Toft/Ritzau Scanpix

Har du fået to stik med coronavaccine eller været syg med coronavirus, så er det måske nu, at du skal pakke kufferten og rejse ud af landet.

Rejsereglerne er blevet lempet i nat, og det er nu blevet en anelse lettere at rejse. Man må nu rejse ind i Danmark med en negativ coronatest, der maksimalt er 48 timer gammel. Tidligere lå grænsen på 24 timer.

For dem, der er færdigvaccinerede eller tidligere smittede, er der imidlertid yderligere godt nyt:

Udenrigsministeriet fraråder ikke længere færdigvaccinerede og tidligere smittede at rejse til »orange« lande og regioner verden over. I praksis betyder dette, at de to grupper slipper for at skulle fremvise test og for isolation, når de vender hjem til Danmark efter en rejse til et »orange« land.

Hvornår er man »færdigvaccineret« eller »tidligere smittet«? Og hvilke lande er »orange« lande?

Berlingske giver dig overblik over de vigtigste rejseregler her.

Hvilke lande er orange?

Størstedelen af verdens lande er på nuværende tidspunkt orange. Farven indikerer, at alle unødvendige rejser til landet frarådes. Dette er dog ikke længere tilfældet for færdigvaccinerede og tidligere smittede, som nu har grønt lys til at besøge orange lande.

Det er blot Indien, Brasilien og en række lande i Sydøstafrika, som er røde. Hertil frarådes alle rejser for alle borgere.

Rejsevejledningerne opdateres en gang ugentlig og kan ses på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Hvornår er man tidligere smittet?

Man skal kunne dokumentere, at man er tidligere smittet ved at fremvise en positiv lyn- eller pcr-test for coronavirus. Testen skal være mindst 14 dage og maksimalt 180 dage gammel ved indrejsetidspunktet.

Med smittebeviset i hånden og en fast bopæl i Danmark, kan tidligere smittede rejse til orange lande over hele verden uden krav om test og isolation efter hjemkomst til Danmark.

Desuden skal tidligere smittede ikke længere fremvise en negativ test, før de stiger ombord på et fly til Danmark fra gule og orange lande.

Hvilke regler gælder for færdigvaccinerede?

Færdigvaccinerede personer kan stige ombord på fly til Danmark uden at fremvise en negativ coronatest. Når man har fødderne på dansk grund, skal man hverken testes eller i isolation. Det samme gælder medrejsende børn under 18 år; dog skal større børn på 15 til 17 år testes ved hjemkomst.

En række betingelser skal være opfyldt, før man kan rejse som færdigvaccineret:

Der skal gå mindst 14 dage, fra man har fået sit sidste stik med coronavaccinen, til man kan rejse som færdigvaccineret.

Man skal desuden have fast bopæl i Danmark, ligesom man skal være vaccineret med en coronavaccine, som er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA), og man skal være vaccineret i et EU- eller et Schengen-land for at være omfattet af reglerne.

Lempelserne for den færdigvaccinerede gruppe gælder ikke kun danskere. Også udlændinge, som har fast bopæl i et orange EU- eller Schengen-land, slipper for at skulle fremvise en negativ test og have et anerkendelsesværdigt formål for at kunne rejse ind i Danmark. De er desuden undtaget fra krav om test og isolation efter indrejse til Danmark.

Rejser man til et orange land uden at være færdigvaccineret eller tidligere smittet, er man underlagt krav om isolation og test inden hjemrejse til Danmark og test efter ankomst til Danmark.

Rejserestriktionerne vil blive lempet yderligere, når alle borgere over 50 år har fået første stik med coronavaccinen.

Kilde: Udenrigsministeriet