Norsk politi finder maskingeværer og ammunition kort før Utøya-mærkedag

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier fra ind- og udland plus de nyeste coronatal.

Norsk politi har to dage inden tiåret for Utøya-massakren beslaglagt våben hos en 30-årig mand. Han og to andre er anholdt. De sættes alle i forbindelse med en højreradikal gruppe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Petter Berntsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen. Velkommen til en dag, der har fået navnet Evenus. Den burde dog hedde »Bjarne Riis« – ja, det er i dag 25 år siden, at Ørnen fra Herning vandt Tour de France.

Således beriget iler vi videre.

Til dig, der hellere vil lytte, er muligheden her:

Lynetteholm på EU-Kommissionens bord

Ifølge Politiken er EU-Kommissionen blevet bedt om at undersøge, om vedtagelsen af den 2,8 kvadratkilometer store kunstige ø i Øresund ud for Københavns havn lever op til EUs regler.

Det handler om, at projektet har benyttet sig af den såkaldte salamimetode, hvor miljøgodkendelser gives skive for skive i stedet for at tage stilling til hele projektet på en gang.

Foreløbig er der givet tilladelse til at opfylde et område af havbunden med jord. Planerne indeholder dog også en ny by på størrelse med Hillerød, en havnetunnel til bilister og en metroforbindelse til beboerne.

Dermed strider godkendelserne efter Klimabevægelsens opfattelse mod EUs krav til miljøgodkendelser, idet der skal tages stilling til det samlede projekts følger for natur og miljø.

Læs artiklen her.

Superproblemsygehuse

Hos Berlingske kan du blandt andet læse om dystre udsigter for de kommende supersygehuse.

De kan blive ramt af massiv overbelægning, hvor patienter må placeres i senge på gangene eller presses sammen på stuerne i større antal, end stuerne er beregnet til.

Problemer med at få økonomien i de ambitiøse byggeprojekter til at hænge sammen betyder, at der hele tiden skæres ned på antallet af senge på supersygehusene. De vil dermed få markant mindre sengekapacitet til indlagte patienter end oprindelig planlagt.

Det fremgår af en status fra Sundhedsministeriet om fremdriften i byggerierne, og den status vækker bekymring blandt patientorganisationer.

Læs artiklen her.

Våben fundet hos tre nordmænd før Utøya-mærkedag

Tre mænd er anholdt af den norske politiefterretningstjeneste efter fund af våben hos den ene. De tre sættes alle i forbindelse med en højreradikal gruppering.

Blandt fundene er seks maskingeværer, ti rifler, fem pistoler, 31 ammunitionsbælter, 18 magasiner, langt over 8.000 skarpe skud, adskillige våbendele i form af uplomberede pistolløb og flere lysgranater. Det skriver Jyllands-Posten og det norske medie NRK.

Våbnene er fundet hos en 30-årig mand i byen Bodø i det nordlige Norge, mens de to øvrige blev pågrebet andre steder i landet. Det skriver NRK.

Ifølge en kendelse fra retten i Salten ved Bodø skal flere af våbnene være fuldt funktionsdygtige, selvom der er tale om våben af ældre dato. Manden er blevet varetægtsfængslet for fire uger.

Anholdelsen sker bare to dage inden tiåret for Utøya-massakren 22. juli, hvor Anders Breivik dræbte 69 i en sommerlejr på øen. Inden da havde han slået otte ihjel ved at detonere en bilbombe i Oslo.

Pas på din jernhest

Berlingske giver dig, næsten som var det for at fejre 25-året for Bjarne Riis' Tour de France-sejr i 1996, en eksperts fem råd til, hvordan du undgår, at få din cykel stjålet.

Selvom antallet af cykler, der bliver meldt stjålet, i flere år har været faldende, er cykeltyverier den type af kriminalitet, der er mest udbredt i hovedstaden.

To af rådene lyder:

Tag de løse værdigenstande – såsom batteriet, hvis der er tale om en elcykel – med dig.

Tænk over, hvad du bruger cyklen til.

Resten kan du læse her.

De nyeste coronatal kan du se nedenfor:

Dagens citat:

»Det er, om ikke spøg og spas, så i hvert fald tæt på«. Dekan og professor på Natural Sciences ved Aarhus Universitet og tidligere chef for DTU Space Kristian Pedersen til Berlingske i forbindelse med rumturisme og Amazon-milliardæren Jeff Bezos få minutter korte tur på grænsen til verdensrummet.

Det sker i dag:

Corona: Sundhedsstyrelsen vil i dag komme med nyt om coronavacciner til gravide og ammende. Hvornår på dagen vides ikke.

Mærkevarer: Harley-Davidson og Coca-Cola fremlægger halvårsregnskaber.

OL: De olympiske lege indledes i Tokyo i dag med baseball/softball og fodbold. Først 23. juli er der åbningsceremoni.