Nordjyske borgmestre undrer sig over nedlukning: »Jeg kan godt begynde at stille spørgsmålstegn ved de restriktioner, vi er blevet pålagt«

En række borgmestre i de nordjyske kommuner, der er pålagt restriktioner, efterlyser klarere kommunikation om nedlukningen.

Alle borgere i syv nordjyske kommuner rammes af særlige restriktioner foreløbig frem til 3. december. Det drejer sig om Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Busstationen togstationer ligger næsten øde hen uden nogen passagerer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Borgmestre i de nordjyske kommuner, der er ramt af omfattende restriktioner for at bekæmpe coronasmitte og mutation blandt mink, sætter nu spørgsmålstegn ved grundlaget for nedlukningen, hvis den såkaldte cluster 5-virus ikke længere er her.

»Jeg kan ikke lade være med at stille spørgsmålstegn ved restriktionerne, som vi er blevet pålagt, når det nu kommer frem, at cluster 5 muligvis ikke har haft den store betydning. Restriktionerne er enormt indgribende og en stor opgave for kommunen at løse, så det skal selvfølgelig bero på et fagligt grundlag,« siger borgmester i Vesthimmerland Kommune, Per Bach Laursen (V).

Han understreger, at det er vigtigt at få brudt smittekæderne, og at undgå coronasmitte. Derfor følger de selvfølgelig restriktionerne og forsøger at indrette sig bedst muligt, siger han, men han mener også, at man bør se på, om der kan være andre måder at håndtere situationen.

»Der kunne være andre værktøjer i værktøjskassen end at lukke kommunegrænserne. Man kunne have isoleret de syv kommuner, så de kunne bevæge sig imellem hinanden. Det ville i hvert fald have gjort vores udfordringer langt mindre,« siger borgmesteren i Vesthimmerlands Kommune.

Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring Kommune

»I mine øjne er det meget sandsynligt, at nedlukningen af Nordjylland kunne have været undgået, hvis man var grebet ind før.«


Socialdemokratisk borgmester Arne Boelt fra Hjørring kommune har flere gange offentligt rettet kritik af, at regeringen ikke fortsatte med at slå de smittede minkfarme ned, da man så det første udbrud i Sindal i juni.

»I mine øjne er det meget sandsynligt, at nedlukningen af Nordjylland kunne have været undgået, hvis man var grebet ind før,« siger han.

Han mener, at man burde have handlet på samme måde, som hvis der havde været tale om veterinærsygdomme som fugleinfluenza, svineinfluenza eller mund- og klovsyge. I dag er der opgjort nul smittede i Hjørring kommune, oplyser borgmesteren. Det mener han er resultatet af, at borgerne har gjort en indsats for at efterleve restriktionerne.

»For folkesundheden og for at vi kan komme af med virussen, bliver vi nødt til at stå det igennem, indtil det er væk. Men kan der åbnes før den 3. december, så er det det, vi gør,« siger Arne Boelt.

Borgmester i Jammerbugt kommune, Mogens Christen Gade (V), efterlyser mere gennemsigtighed omkring beslutningen. Han oplever, at mange borgere henvender sig til ham, fordi de har svært ved at finde hoved og hale i det hele, fortæller han.

»Der er brug for, at regeringen forklarer, hvorfor de gør det her, og hvorfor det er nødvendigt, så det fremgår, at der er sund fornuft i beslutningen. For lige nu er der mange, der mener, at der mangler sund fornuft,« siger Mogens Christen Gade.

Mogens Christen Gade (V), borgmester i Jammerbugt Kommune

»Vi er nødt til at holde fanen højt, men det er klart, at jeg møder mange borgere, der spørger til, hvad de skal.«


Som kommune lytter de selvfølgelig til regeringen og forholder sig til de restriktioner, de er blevet pålagt. Men de oplever mange borgere, der undrer sig, siger han.

»Vi er nødt til at holde fanen højt, men det er klart, at jeg møder mange borgere, der spørger til, hvad de skal, og hvorfor det gælder i Jammerbugt, men ikke i Aalborg. De efterlyser gennemsigtighed og dokumentation, og der er det ikke mig, der kan svare på alle spørgsmålene. Der er regeringen nødt til at blive bedre til at forklare, hvorfor de gør noget så indgribende,« siger han.

Ulla Vestergaard, der er socialdemokratisk borgmester i Thisted Kommune, mener, at regeringen har handlet klogt, når den har valgt at indføre restriktionerne i kommunerne.

»Jeg må formode, at når myndigheder og regeringer melder ud, som de gør, så har de været langt omkring for at finde ud af, hvad der er det rette at gøre. Cluster 5 kan også være cluster 6 eller 7 lige om lidt, så man er nødt til at handle efter det scenarie,« mener Ulla Vestergaard.

Nu gælder det om at indrette sig efter de bedst mulige løsninger, siger Ulla Vestergaard. Hun oplyser, at alle mink i kommunen på nuværende tidspunkt er aflivet, og at man forventer at være færdig med massetest på søndag.

»Så kommer der en tilbagemelding på, hvordan det ser ud. Så vil jeg håbe og arbejde på, at det måske bliver en mulighed at åbne op igen,« siger hun.