Nordatlanten skal undersøges for mikroplast

Forskere skal nu undersøge, hvor skadeligt mikroplast er for nordatlantiske havdyr og miljøet i nyt projekt.

Det estimeres, at der hvert år ender 5-13 millioner tons plastik i havene. (Arkivfoto) Antonio Bronic/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mindst 1,71 millioner ton plastik når hvert år ud til de store strømhvirvler i verdenshavene.

Men det er er uvist, hvor mikroplastikken helt konkret bliver af.

Det skal det europæiske projekt "Hotmic" nu undersøge.

Det er mikroplast i det nordlige Atlanterhav, der skal undersøges, fortæller Jamileh Javidpour, der er marinøkolog ved Syddansk Universitet og deltager i projektet.

»Måske bliver mikroplastik-partiklerne transporteret rundt i havet af mikroorganismer eller havdyr. Et lille dyr kunne indtage partiklerne og derefter skille sig af med dem som afføring, der synker ned i dybere vand.«

»Eller måske vokser der mikroorganismer på overfladen af mikroplast-partiklerne, så de bliver tungere og mister opdrift,« siger hun i en pressemeddelelse.

Siden 1950 har verden produceret 8300 millioner ton plastik. 4900 millioner ton er blevet smidt ud som affald. Det er uvist, hvor meget der ender i miljøet.

Nordatlanten indeholder anslået 20 procent af alt det plastik, der flyder rundt i verdenshavene. Det er meste befinder sig mellem Azorerne og Bermuda.

Det er især genstande som poser, flasker og fiskenet, der flyder rundt i verdenshavene.

Men der findes også usynlige, mikroskopiske plastikfragmenter, der kan udgøre en trussel mod havets dyr og miljøet.

»Når mikroplast bliver optaget af og akkumuleret i mindre havdyr, kan det udgøre en trussel mod hele det marine økosystem,« siger Jamileh Javidpour.

Jamileh Javidpour har tidligere forsket i, hvordan visse former for dyreplankton og vandmænd er i stand til at hjælpe med at indsamle mikroplastpartikler i havene.

»Den slim, som for eksempel vandmænd frigiver under reproduktion, forsvar eller som stressrespons, er yderst effektiv til at fange partikler i mikro- og nano-størrelse,« siger hun.

/ritzau/