Nord Stream-selskab: Skader er uden fortilfælde

Selskabet bag Nord Stream-gasledningerne ved ikke, hvornår Nord Stream 1 og 2 kan bruges igen.

 
Nord Stream-gasledningerne er ikke i drift, men indeholder alligevel gas. Video: AP/Ritzau Scanpix. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er sket skader, som er uden fortilfælde, på Nord Streams gasledninger.

Sådan lyder det i en udtalelse fra selskabet bag Nord Stream 1 og 2-ledningerne, Nord Stream AG, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Samtidig lyder det fra Nord Stream AG, at det er umuligt at spå om, hvornår de to gasledninger vil kunne tages i brug igen, skriver Reuters.

»Ødelæggelserne, som skete samtidig på samme dag på tre linjer i offshore-gasledningerne i Nord Stream-systemet, er uden fortilfælde.«

»Det er endnu ikke muligt at estimere, hvor lang tid det tager at genetablere infrastrukturen for transporten af gas,« lyder det fra Nord Stream AG.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i Danmark har tirsdag bekræftet, at der er sket to læk på Nord Stream 1-ledningen samt et enkelt læk på Nord Stream 2-ledningen.

Der er konstateret lækager flere steder på Nord Stream-gasledningen ud for Bornholm.

Begge gasledninger løber fra Rusland til Tyskland. Alle tre læk er sket i havet ud for Bornholm, men i internationalt farvand. Det ene læk på Nord Stream 1-ledningen er sket i, hvad der kaldes dansk økonomisk zone, mens det andet er sket i svensk økonomisk zone.

Økonomisk zone betyder, at det pågældende land har eksklusiv ret til efterforskning og udnyttelse af naturlige ressourcer på havbunden og i undergrunden samt til enhver anden økonomisk udnyttelse i zonen.

Samtidig har er det også de pågældende landes miljøregler, der gælder i en økonomisk zone.

Ingen af de to gasledninger var i drift, men indeholder gas.

Nord Stream 1 er lidt over ti år gammel, men har været lukket siden starten af september.

Nord Stream 2 var stort set klar til at blive taget i brug og var blevet fyldt med 300 millioner kubikmeter gas, da den tyske forbundskansler, Olaf Scholz, kort før Ruslands invasion af Ukraine i februar meddelte, at man ville droppe brugen af den.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet forventer ikke, at lækagerne får konsekvenser for den danske forsyningssikkerhed for gas.

Som følge af lækagerne har Energistyrelsen bedt Energinet om at hæve beredskabsniveauet for el- og gassektoren i Danmark.

Det er Energinet, som er ansvarlig for den overordnede drift af det danske el- og gassystem.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet oplyser tirsdag morgen, at det er for tidligt at sige noget om årsagerne til lækagerne.

/ritzau/