Ni elever på Herlufsholm straffet for »uacceptabel adfærd« til omdiskuteret fest

Det er langtfra første gang, at elever har udvist »uacceptabel adfærd« ved Herlufsholms traditionsrige fugleskydning, men ifølge den nuværende rektor Gitte Nørgaard har ledelsen ingen planer om at afskaffe den årlige begivenhed.

Ifølge skolens nuværende rektor, Gitte Nørgaard, har ledelsen ikke planer om at afskaffe den traditionelle fugleskydning. (arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Herlufsholm Kostskoles problemer med kulturen blandt elever er de seneste måneder blevet endevendt i medierne.

Nu viser det sig, at den noget omdiskuterede skole fortsat står over for problemer.

I hvert fald har skolen nu straffet ni elever efter »et par hændelser med uacceptabel elevadfærd« til den årlige og traditionsrige fugleskydning, hvor et bal efterfølgende finder sted.

Det viser et referat fra et møde mellem Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) og ledelsen på Herlufsholm Kostskole fra 2. september, som TV 2 har fået aktindsigt i.

Helt konkret er fem elever blevet sendt hjem, mens de fire resterende elever har fået advarsler. Ifølge skolens hjemmeside fandt fugleskydningen i år sted den 27. august.

»Advarslerne og tænkepauserne er uddelt som direkte konsekvens af den nultolerancepolitik over for dårlig opførsel, som vi har indført,« skriver rektor på Herlufsholm Kostskole Gitte Nørgaard til TV 2.

Hun fortæller, at »der var nogle elever, der var blevet for berusede, eller som ikke fulgte skolens regler eller lærernes anvisninger«, men Gitte Nørgaard uddyber ikke over for TV 2, hvad der præcis ligger til grund for elevernes straf.

Hvert år afholder Herlufsholm fugleskydning, hvor skolens elever skyder med bue og pil efter en træfugl, mens aftenen byder på bal. Det er største og første fest på året.

Tidligere problemer med alkohol

Det er dog ikke første gang, at den traditionelle fugleskydning har fået spalteplads i medierne.

Tidligere rektor Flemming Zachariasen har under et interview med Styrelsen for Undervisning og Kvalitet fortalt, at 3.g'ere tidligere har været påvirkede af alkohol fra klokken 11 under den traditionelle fugleskydning, mens de opførte sig »som støjende hooligans«.

Over for styrelsen forsøgte han med egne ord at få traditionen ændret, men det blev afvist af bestyrelsen, »idet skolens traditioner ikke skulle ændres«.

Herlufsholm har som nævnt været i søgelyset efter en TV 2-dokumentar, hvor flere elever stod frem med historier om grov mobning, vold og seksuelle krænkelser.

Det har efterfølgende ført til, at skolens tidligere bestyrelse er trådt tilbage, mens Mikkel Kjellberg også har måttet forlade rektorstolen.

Selvom skolen i foråret iværksatte en handleplan, der skal sikre et nyt Herlufsholm, oplyser den nuværende rektor, Gitte Nørgaard, til TV 2, at ledelsen ikke vil afskaffe den årlige begivenhed.

Skolen har dog i kølvandet på de mange historier om krænkelser valgt at afskaffe præfektordningen, hvor udvalgte ældre elever havde et ekstra ansvar for de yngre. Hertil kommer, at eleverne nu kan sove på egne værelser frem for på sovesale.