Naturfredningsforening: vi har advaret om kvælstof længe

I 2017 blev der udledt omkring 60.000 ton kvælstof til vandmiljøet, hvilket er tilsvarende de foregående år.

For meget kvælstof i det danske vandmiljø kan føre til iltsvind og dermed fiskedød i søer og fjorde. (Arkivfoto) Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

København. Nye tal fra Aarhus Universitet viser, at kvælstofbelastningen af det danske vandmiljø fortsat ikke er faldet. Det kommer ikke bag på Danmarks Naturfredningsforening.

- Lige siden regeringen med landbrugspakken i 2016 gav landbruget lov til at gøde mere, så har vi advaret om, at det vil få konsekvenser for naturen og miljøet.

- Nu kan vi se, at vores værste forudanelser holdt stik, siger Maria Reumert Gjerding, præsident for Danmarks Naturfredningsforening.

I 2017 blev der udledt 60.000 ton kvælstof til det danske vandmiljø. Det er nogenlunde det samme som de foregående år.

Ifølge Danmarks Naturfredningsforening er den høje kvælstofbelastning en forklaring på, hvorfor man i de senere år har set iltsvind i de kystnære farvande og i fjorde.

De starter ifølge naturfredningsforeningen tidligere og varer længe ind i efteråret.

- Det er helt nødvendigt, at man laver nogle regler og laver en omstilling af landbruget, så vi kan få nedbragt forureningen, og vi kan gøre det hurtigt, siger Maria Reumert Gjerding.

Også i Alternativet rejses der kritik af den omstridte landbrugspakke. Partiet ønsker handling.

- Det er jo desværre, som vi forventede. Regeringens landbrugspakke har jo ikke reduceret kvælstofudledningen, som regeringen ellers påstod ville ske.

- Det betyder, at nu må regeringen træde til, og hurtig komme med obligatoriske virkemidler for landmændene, så vi kan se en reduktion allerede i 2019, siger Christian Poll, landbrugsordfører i Alternativet.

Da landmændene med landbrugspakken i 2016 fik lov til at bruge mere kvælstof, betød det dog også på længere sigt stramninger med målrettet regulering.

Men ifølge miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen har landbruget ikke leveret tilstrækkeligt på de aftalte tiltag.

Den kritik er Landbrug & Fødevarer uenig i. Den er ikke overrasket over tallene fra 2017, da det var et meget vådt år.

- Ministeren bliver jo nødt til at anerkende, at i landbrug er vi afhængige af vind og vejr.

- Når vi taler om de forskellige tiltag, som er en del af landbrugspakken, så er vi i fuld gang, siger Martin Merrild, formand i Landbrug & Fødevarer.

Ifølge formanden investerer erhvervsorganisationen i år 30 millioner kroner i konsulentordninger. Ordningerne skal hjælpe landmændene med at finde arealer, hvor der kan udlægges vådområder, som kan være med til at reducere kvælstofbelastningen.

/ritzau/