Naturfredningsforening angribes for grov vildledning i opgør om Amager Fælled: »Fundamentalt farligt«

Socialdemokraterne i København beskylder Danmarks Naturfredningsforening for ufine metoder, når foreningen »uden hold i virkeligheden« siger, at københavnerne har fået mindre natur. Vi har hele tiden sagt, at det er pr. indbygger, siger præsident Maria Reumert Gjerding.

Præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, kritiseres for ufine metoder i striden om byggeriet af 2.000 boliger på Amager Fælled. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forud for den afgørende afstemning om et omstridt byggeri på Amager Fælled går Socialdemokratiet i København direkte til angreb på Danmarks Naturfredningsforening (DN).

Foreningen, som er særdeles aktiv i en kampagne på de sociale medier mod byggeriet af 2.000 nye boliger, beskyldes for at sprede »fundamentalt farlig« misinformation.

Striden står om, hvor meget natur, der er i København, og tager sit udgangspunkt i udtalelser fra Maria Reumert Gjerding, som er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Til TV 2 Lorry sagde hun onsdag aften:

»Københavnerne har mistet 14 procent af deres grønne områder i løbet af bare de sidste ti år. Der er så lidt grønt til københavnerne sammenlignet med næsten alle andre danske byer.«

Jonas Bjørn Jensen (S), politisk ordfører

»Det er et udtryk for, at der er sket et skred i en debat, som er meget følsom. Hvis man synes, at ens sag er god nok, kan man bare hive de tal ned, som man vil, selvom de ikke har hold i virkeligheden.«


Det samme skriver DN i en annonce, som foreningen torsdag havde indrykket på forsiden af dagbladet Politiken. Her står der med henvisning til byggeriet på Amager Fælled:

»På 10 år har københavnerne fået 14 procent mindre bynatur. Nu vil politikerne tage en bid mere.«

Men det passer ganske enkelt ikke og har »ingen hold i virkeligheden«, mener Jonas Bjørn Jensen, Socialdemokratiets politiske ordfører på Københavns Rådhus.

»Det er simpelthen forkert. Og det er et udtryk for, at der er sket et skred i en debat, som er meget følsom. Hvis man synes, at ens sag er god nok, kan man bare hive de tal ned, som man vil, selvom de ikke har hold i virkeligheden. Det gør diskussionen fundamentalt farlig,« siger han.

Danmarks Naturfredningsforening fastholder, at udtalelserne og kampagnen er korrekt. Striden om mere eller mindre bynatur handler om, hvordan man bruger tallene. Absolutte tal eller forholdstal.

I den periode, som striden handler om, er Københavns indbyggertal vokset betydeligt. Der er blevet 14 procent flere borgere i København. Og det er grunden til, at Danmarks Naturfredningsforening og Maria Reumert Gjerding kan hævde, at københavnerne har fået 14 procent mindre natur – altså pr. indbygger.

Der er nemlig – stort set – ikke i perioden blevet mindre bynatur i København. Men når man deler den natur, der er, ud på flere borgere, så er der mindre til hver.

Kører beton ud

»På samme måde kunne man jo hævde, at der er 14 procent færre biblioteker,« siger Jonas Bjørn Jensen og tilføjer:

»Det er rigtigt, at der er flere københavnere til at deles om den natur, der er. Og det kan teoretisk betyde, at nogen går forgæves til et grønt område. Men det er meget teoretisk. Man tegner et billede – og det er der, der hvor det bliver kriminelt – af, at der sidder en flok mennesker på rådhuset, som bare plører byen til i beton. Og nu har de kørt beton ud over 14 procent yderligere de seneste ti år. Og de vil køre endnu mere beton ud. Det er ikke virkeligheden. Den natur, der er, er den samme, og vi har mange nye naturparker på vej.«

DN bygger sin kampagne på en undersøgelse fra erhvervsorganisationen SMVdanmark.

Af analysen fremgår det, at der i 2018 i Københavns Kommune var 14 procent færre grønne arealer pr. indbygger målt i forhold til 2011.

I den periode er der kommet knap 74.000 flere københavnere til, hvilket svarer til en stigning på 14 procent.

Af analysen fremgår det, at der i Københavns Kommune er sket et fald i areal af grønne områder med 1,4 procent – fra 20,7 til 20,4 kvadratkilometer. Men det tal tager ifølge den socialdemokratiske ordfører ikke højde for de planlagte grønne parker på blandt andet Nordhavn, Godsbaneterrænet og Enghave Brygge.

Maria Reumert Gjerding, præsident i DN

»Der kommer flere og flere københavnerne, og der er slet ikke sket en tilsvarende udvikling af de grønne områder. Tværtimod har Københavnerne fået 14 procent mindre natur pr. indbygger de seneste 10 år.«


Endelig tager analysen fra SMVdanmark ifølge Socialdemokratiet i København ikke højde for, at der i takt med byudviklingen af byens gamle industriarealer lukkes op for områder, der tidligere var lukket for offentligheden. Eksempelvis Carlsberg Byen i Valby.

Derfor kan man sætte spørgsmålstegn ved måden, analysen opgør det grønne areal, mener Jonas Bjørn Jensen.

»Jeg har stor respekt for Danmarks Naturfredningsforening. De kæmper for det, de er sat i verden for. Men vi er nødt til at have en ordentlig samtale. Man kan ikke modellere sandheden på den måde,« siger han.

Maria Reumert Gjerding, præsident Danmarks Naturfredningsforening, har fået forelagt den skarpe kritik. Hun siger i en skriftlig kommentar:

»København er sammen med Frederiksberg den kommune i landet, som har allermindst natur pr. indbygger. Og nu vil politikerne på rådhuset skære yderligere i de grønne områder. Der kommer flere og flere københavnerne, og der er slet ikke sket en tilsvarende udvikling af de grønne områder. Tværtimod har Københavnerne fået 14 procent mindre natur pr. indbygger de seneste 10 år. Det har været vores budskab hele vejen igennem.«

Hun tilføjer:

»Jeg synes ærlig talt, at socialdemokraterne i København bør lytte til kritikken fra deres borgere og bruge lidt mere energi på at beskytte den knappe natur, vi har i København.«

Jonas Bjørn Jensen peger på, at København er meget tæt bebygget i forhold til eksempel Odense og Aarhus, som i kommunen har et langt større opland med natur, mens det i hovedstaden tilhører andre kommuner.

Byggeriet af 2.000 nye boliger på Amager Fælled, som striden handler om, skal besluttes i Københavns Borgerrepræsentationen torsdag aften. Salget af byggegrunden er en del af en gammel aftale med regeringen, som skal være med til at finansiere byggeriet af den københavnske metro.