Mystiske overførsler af penge og varer trækker tråde fra formodet dansk svindelkompleks til Iran

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Mystiske overførsler af penge og varer trækker tråde fra et formodet dansk svindelkompleks til Iran, skriver Information og erhvervsmediet Finans. Arkivfotoet viser medlemmer af den iranske revolutionsgarde. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen på ugens sidste hverdag og efter en torsdag med lange forhandlinger om yderligere genåbning af Danmark.

Det endte sent torsdag med en politisk aftale, som især er godt nyt for afgangseleverne i grundskolen og på ungdoms- og voksenuddannelserne i Region Hovedstaden, fordi de unge her – undtaget i kommuner med særlig høj incidens – fra på mandag kan vende tilbage efter samme model som i resten af landet.

Inden vi går videre til et udvalg af fredagens nyhedshistorier, kommer en status på coronasituationen i Danmark lige nu:

Mødereferat sår tvivl om stor asylplan

Mens udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i offentligheden gav udtryk for, at regeringens store valgløfte om asyllejre i udlandet skred fremad, var historien en anden bag lukkede døre. Det skriver Jyllands-Posten.

Den 28. oktober holdt han møde med den norske justitsminister, Monica Mæland.

Her afsøgte regeringen muligheden for at samarbejde om asylpolitikken. På mødet spurgte Mæland, om »det er realistisk at finde et land, der ønsker at have et sådant center (modtagecenter, red.) hos sig«.

»Tesfaye svarede, at det ved han ikke p.t., men han håber at kunne svare på det om et års tid,« står der i mødereferatet, som Udlændinge- og Integrationsministeriet fik tilsendt, og som Jyllands-Posten nu har fået aktindsigt i.

Iranske kunder fik betalt varer med danske svindelpenge

Mystiske overførsler af penge og varer trækker tråde fra et formodet dansk svindelkompleks til Iran.

Det skriver Information og erhvervsmediet Finans på baggrund af de to mediers fælles kortlægning af et kompleks, hvor der er sket formodet hvidvask, moms- og skattesvig for over 300 millioner kroner.

Blandt andet har firmaet JK Entreprise, der har forbindelse til komplekset, betalt 1,5 millioner kroner til det tyske firma Berlin Hansa Trading. De to direktører for Berlin Hansa Trading kom i 2019 på USAs sanktionsliste, anklaget for at bistå med at omgå de økonomiske sanktioner mod Iran og for at bistå med at smugle våben ind i Irak til militser, der har forbindelse til den iranske revolutionsgarde.

Gennem et år har Information og erhvervsmediet Finans samarbejdet om at kortlægge det omtalte kompleks, hvor en lang række firmaer er fortsat med at trække et spor af moms- og skattegæld efter sig i et setup, der minder om det, som politiet slog til mod med den såkaldte Operation Greed i 2017.

Tre ministre skal stå skoleret efter artikel i Ekstra Bladet

Tre topministre skal fredag eftermiddag troppe op i Det Udenrigspolitiske Nævns lokaler på Christiansborg, og her vil de møde to mildest talt rystede mødeledere.

Formanden og næstformanden for det helt særlige udvalg i Folketinget – De Radikales Martin Lidegaard og Venstres Michael Aastrup Jensen – er således meget mere end blot forundrede over, at det var Ekstra Bladet og ikke regeringen, der forleden kunne delagtiggøre nævnets medlemmer i en række fortrolige – og gruopvækkende – oplysninger fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Ifølge Ekstra Bladet fik Udenrigsministeriet, Statsministeriet, Forsvarsministeriet og Justitsministeriet således i september 2020 angiveligt at vide i en orientering fra FE, at terrororganisationen Islamisk Stat (IS) planlægger at smugle en gruppe på 350 udenlandske børn ned til ti år ud fra fangelejrene al-Hol og al-Roj i Syrien – der også huser mindreårige danske børn – for at træne dem til at begå terror i deres hjemlande.

Det kan du læse mere om her.

Danmarks største altanfirma må til lommerne

52 altaner, der siden begyndelsen af december har hobet sig op i gården ved den historiske ejendom Rahbekshus på Frederiksberg, vil alligevel ikke blive monteret – altanerne skal skrottes og afløses af nystøbte altaner, der lever fuldstændig op til de kommunale krav.

Det står klart, efter at De Konservative – der har 12 ud af 25 pladser i kommunalbestyrelsen på Frederiksberg – har besluttet, at partiet alligevel ikke kan støtte opsætningen af de mange altaner, oplyser den konservative rådmand og medlem af By- og Miljøudvalget, Nikolaj Bøgh. Forklaringen er, at det af et notat fra Frederiksberg Kommune fremgår, at leverandøren af altanerne, Altan.dk, i yderligere 13 sager har produceret altaner til ejendomme i kommunen uden at afvente byggetilladelse. I ét tilfælde er altanerne endda opsat.

Det kan du læse mere om her.

Nu kommer den omstridte app, der skal genåbne Danmark

Velkommen til mormors fødselsdag. Bordet er dækket og kagen bagt. Du står uden for døren med sløjfe på gaven og blomster under armen. Nu mangler der bare én ting, før familiefesten kan begynde.

Først skal alle gæsterne hive telefonen op af lommen og stå i kø ovre hos morfar. Bip-bip, siger det, når han scanner familiemedlemmernes digitale coronapas med sin telefon.

Snart følger dommen. Hvis skærmen lyser grønt, så lukker morfar dig ind. Lyser den rødt – for eksempel fordi din coronatest er for gammel – så må du forlade festen, før den er begyndt.

Scenen fra familiefesten er tænkt, men den er ikke utænkelig. Den er et konkret eksempel i en præsentationsvideo fra en af de virksomheder, der dyster om at bygge en app, der kan få afgørende betydning for mange danskeres hverdag i de kommende måneder.

Appen udgør det digitale coronapas, der ifølge et flertal i Folketinget kan blive en vigtig brik i en genåbning af alt fra festivaler til fodboldstadioner. Allerede fredag ventes et lynudbud afgjort, så udviklingen af systemet skydes i gang.

Du kan læse artiklen her.

Det sker i dag:

På Christiansborg har Epidemiudvalget kaldt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd klokken 10 om prioritering af vaccinationer. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvorfor flere regioner og kommuner har vaccineret personer, der ikke stod på Sundhedsstyrelsens prioriteringsliste.

Klokken 14.30 skal de tre ministre grilles på det ekstraordinære møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Curaçao, der er et land i den sydlige del af det Caribiske Hav, holder valg. Landet har siden 10. oktober 2010 været en selvstændig stat under det hollandske rige.