Morten Østergaard advarer om historisk køligt forhold til S: Truer med V-samarbejde

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Forholdet mellem Socialdemokratiet og Radikale Venstre kunne gå bedre, forklarer de Radikales leder Morten Østergaard i et interview med Politiken. Her ses han ved Folketingets åbningsdebat i efteråret ved siden af statsminister Mette Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Godmorgen – vi begynder igen i dag dagens overblik over vigtige historier i USA.

5. februar 2020 står nu tilbage som datoen, da USAs præsident, Donald Trump, blev frifundet i en rigsretssag. Dermed afsluttes et langt forløb med anklager mod Trump for magtmisbrug og hindring af Kongressens arbejde i den såkaldte Ukraine-sag.

Hvis Donald Trump skulle være blevet fældet, krævede det opbakning fra totredjedele af Senatet, hvor 53 af de 100 senatorer er Republikanere. Dermed var resultatet nærmest givet på forhånd. Sent onsdag aften dansk tid stemte 48 senatorer for at dømme Trump for magtmisbrug, mens 52 stemte for at frikende ham.

Blandt dem, som ønskede at fælde Trump, var Republikaneren Mitt Romney, og det er første gang i amerikansk historie, at en senator stemmer for at fjerne en præsident fra sit eget parti i en rigsretssag.

Læs analysen fra Berlingskes korrespondent i USA, Michael Bjerre, som udpeger en overraskende vinder af hele rigsretssagen.

Så fedt er det alligevel ikke at være iværksætter

Og så vender vi hjem til Danmark, hvor Berlingske i artiklen »Alle taler om »Løvens Hule« og iværksætteri – men der bliver mindre af det i Danmark« beskriver, at andelen af selvstændige og iværksættere siden finanskrisen er faldet i den samlede beskæftigelse.

Ifølge en omfattende rapport fra Deloitte og tænketanken Krakas Small Great Nation-projekt var andelen af selvstændige og iværksættere i 2009 knap otte procent af den samlede beskæftigelse inden for de store private brancher. I 2018 var det faldet til lige cirka seks procent.

»Et land som Danmark har brug for nye tanker og ny innovation. Der er brug for de iværksættere, der får en idé ude i garagen. De kan være enormt afgørende. Så det er bekymrende,« siger Krakas direktør, Peter Mogensen.

Peter Mogensen og Anders Dons, som er adm. direktør i Deloitte, håber, at rapportens resultat vil rejse en debat om den danske drøm.

»Vi er blevet til et land, hvor vi helt fra folkeskolen tænker på, hvilken uddannelse vi skal tage, så vi ved, hvilket job vi kan få, så vi ved, hvilken løn vi kan tjene. Og så kan man stifte familie og leve trygt. Men det er ikke en kultur, som motiverer til iværksætteri,« siger Anders Dons.

Forholdet mellem R og S knirker og knager

Forholdet mellem Socialdemokratiet og Radikale Venstre har ofte været køligt, selv om de flere gange har siddet side-om-side i regering. I øjeblikket er forholdet mellem partierne særligt køligt.

Det forklarer de Radikales leder, Morten Østergaard, i et interview i Politiken. Her forklarer han også, at han den seneste tid har oplevet et »grundlæggende socialdemokratisk skift fra nogle fælles værdier«.

»Der er en politisk og ideologisk forskel, som er tydeligere nu, end den har været i de seneste årtier«, siger Morten Østergaard og forklarer Politiken, at han på et personligt plan også oplever et »underskud« og et »nag« i Socialdemokratiet rettet mod de Radikale.

Morten Østergaard forklarer også, at det dårlige forhold kan få konsekvenser, og at partiet for eksempel i højere grad vil forsøge at samarbejde med Venstre og andre oppositionspartier om blandt andet arbejdsmarkedspolitik, på erhvervsområdet og i europapolitikken.

​Hvor nervøs skal man være som ejer af en andelsbolig?

Sidste uges boligaftale – det såkaldte Blackstone-indgreb – kan ramme ejere af andelsboliger. Men hvor hårdt det kan ramme, er det afgørende spørgsmål.

Boligministeriets tal peger på et værditab på mellem tre og otte procent. Storbankerne vurderer, at det er mere realistisk at tale om mellem ti og 20 procent. Og brancheorganisationen EjendomDanmark advarer om et værditab på 15-20 procent.

»Der er jo nærmest gået Trump i den,« siger Rasmus Juul-Nyholm, som er adm. direktør i Cobblestone A/S, der blandt andet er administrator for cirka 160 andelsboligforeninger med cirka 9.000 andelsboliger, men også for ejerforeninger og investeringsejendomme.

»Problemet er, at man ikke har fået lavet ordentlige analyser, inden man gik i gang med forhandlingerne. Det nytter ikke noget, når man lovgiver for milliarder,« siger han.

Hvis vil du vide mere om den spegede og sprængfarlige situation, kan du læse artiklen i Berlingske Business.

Nye danske skove er ikke de mest klimavenlige

Store skovarealer i Danmark røg ned i en orkan i 1999, og millioner af nye træer er siden blevet plantet. Men eksperter sætter torsdag på forsiden af Jyllands-Posten spørgsmålstegn ved, om de plantede træer er de træer, der gavner mest i forhold til klimaudfordringen.

Siden 1999 har staten givet særligt høje tilskud til plantning af løvtræer som eg og bøg, men de skove, som optager mest CO2, er nåleskove, mener skovfolk. Og for første gang i nyere tid står vi nu i en situation, hvor løvskov dækker et større areal end nåleskov.

Miljøminister Lea Wermelin (S) vil ifølge Jyllands-Posten se på, hvordan Danmark får rejst mere skov med en stor klimaeffekt.

Det sker i dag:

  • Højesteret afsiger dom i en sag, som Nordic Telephone Company Parent S.a.r.l. (NTC) har anlagt mod Skatteministeriet.
  • En gruppe ungdomspolitikere på tværs af blokkene står bag Dansk Kina-Kritisk Selskab. Det holder stiftende generalforsamling i dag klokken 18.30 på Christiansborg.
  • Jazzfestivalen Vinterjazz 2020 begynder i dag i København og varer frem til 29. februar. En række kunstnere spiller i perioden koncerter forskellige steder i København.

Dagens citat:

Erik Laugesen Kristensen, pensioneret lektor i pædagogik og forfatter, skriver i Kristeligt Dagblad:

»Jeg må indrømme, at jeg ikke forstår så meget af tidens snak om pres på børn og unge. Jeg er 84 år og opdraget i en tid med megen fysisk direkte autoritet. Vi fik – sagt på jysk – tæsk i skolen både med ørefigner, hiven i ørene og kinderne, spanskrør og rem i gymnastiksalen.«