Modens enfant terrible bliver aldrig voksen

Jean Paul Gaultier er kendt for ikoniske og kontroversielle designs, som han skabte i sin halvtreds år lange karriere. 24. april fylder modeskaberen 70 år.

Jean Paul Gaultier er kendt for provokerende designs, der blander det feminine med det maskuline. (Arkivfoto). Oscar Del Pozo/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uden for modebranchen er Jean Paul Gaultier måske bedst kendt for sine parfumer i flasker formet som overkroppe.

Men mange husker også Madonnas ferskenfarvede silkekorset med den kegleformede bh, som hun bar på sin turné »Blond Ambition World Tour« i 1990. Det kontroversielle design er blandt Gaultiers mest kendte.

Ideen fik han allerede under sin opvækst i Paris.

»Jeg var omkring seks år gammel, da jeg klippede en avis i stykker og lavede en lille kegle-bh til min bamse,« fortalte Jean Paul Gaultier i 2021 til mediet France Today.

Modeskaberen, der fylder 70 år den 24. april, har aldrig taget nogen uddannelse inden for mode. Sit første job i branchen fik han dog allerede som 18-årig, efter at han havde sendt skitser af sine designs til forskellige prominente designere og stylister.

I 1982 stiftede han et modehus under eget navn, og året efter kom kollektionen »L'homme objet«, som blev en renæssance for sømandslooket i form af T-shirts med blå og hvide striber. Designet er i dag en klassiker i garderoben både i og uden for Frankrig.

I 1984 skabte Gaultier opmærksomhed med sin kollektion af nederdele til mænd, og netop de provokerende og til tider skøre blandinger mellem det feminine og det maskuline blev hans varemærke.

»Jeg arbejdede altid seriøst, men med humor,« sagde Jean Paul Gaultier også til France Today.

De kontroversielle kollektioner fra 80erne og 90erne gav ham tilnavnet »modens enfant terrible«.

I 2020 pensionerede Jean Paul Gaultier sig selv fra sit modehus ved et storstilet show under modeugen i Paris. Showet markerede hans 50-års jubilæum i branchen.

Det er dog ikke ensbetydende med, at Gaultier ikke længere arbejder.

»Jeg stopper ikke. Nej, jeg fortsætter for evigt. Jeg kan ikke stoppe,« sagde han i 2021 et interview med det amerikanske magasin »Town and Country«.

I år får hans selvbiografiske show »Fashion Freak Show«, som han selv designer kostumerne til, repremiere i London. Showet blev første gang opsat i 2019 i Paris.

/ritzau/