Ministerium til strandede folk: Vi får jer ud af junglen

Selv om der er sendt særfly til Peru, er der stadig strandede danskere. De kommer hjem, siger ministerium.

Et fly er sendt til Peru for at hente danske strandede, men alle kan ikke komme med. Cirka 30 er tilbage, men de skal nok komme hjem, siger Erik Brøgger, der er direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice. Martin Sylvest/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Et særfly lander efter planen fredag morgen i Danmark efter at have hentet et hold strandede danskere fra Peru.

Men ikke alle de strandede har fået plads på flyet, siger Erik Brøgger, der er direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice. Han oplyser, at omkring 30 borgere stadig er i det sydamerikanske land.

De behøver dog ikke være bekymrede, fordi de kommer hjem på et senere tidspunkt, pointerer Erik Brøgger på et pressemøde torsdag eftermiddag.

»Vi slipper jer ikke, vi skal nok arbejde for løsninger til jer, der sidder ude i junglen i Amazonas og andre steder. I skal nok komme hjem«, siger han.

Torsdag eftermiddag står omkring 1800 registreret i Udenrigsministeriets krisedatabase.

»De har eksplicit bedt os om hjælp til at komme ud fra det sted i verden, de sidder fast,« siger Erik Brøgger.

Han fremhæver på pressemødet særligt fire lande, hvor borgere ifølge Udenrigsministeriet bør skynde sig hjem fra, hvis de ikke vil risikere at strande.

Foruden Peru er der tale om Brasilien, New Zealand og Mali.

Mens ministeriet frygter, at al flytrafik meget snart lukker i Brasilien, er der i New Zealand åbnet for, at turister kan rejse ud af landet via lufthavnen i Auckland.

Og personer, der er strandet i Mali, får en særlig mulighed for hjemrejse.

Forsvaret rejser til landet, fordi det skal bytte personale, og der er ekstra kapacitet på flyet hjem.

»Cirka 50 europæere kan komme ud med flyet. Det flyver lørdag,« siger Erik Brøgger.

Han oplyser ikke på pressemødet, om der er danskere strandet i Mali, og hvor mange der i givet fald er.

Udenrigsministeriet udsendte tirsdag morgen en opgørelse, og der fremgår Mali ikke over de til lande, hvor der er flest danskere strandet.

Det vil sige, at færre end 37 personer fra Danmark i så fald ønsker hjælp til at komme hjem fra det vestafrikanske land.

Hvis man ser bort fra Peru, hvor en del i øjeblikket hentes hjem fra, er der ifølge opgørelsen flest strandede i Indien, Pakistan og New Zealand.

/ritzau/