Minister vil have flere afviste udlændinge ud: »Det er ikke svært at rejse hjem. De kan bare hoppe på et fly«

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye åbner nu for en af sine topprioriteter: Flere afviste udlændinge skal rejse hjem. Dansk Flygtningehjælp bemærker, at afviste flygtninge frygter hjemrejse, mens ekspert påpeger, at en del har store interesser i at blive.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye ankommer til præsentationen af den nye S-regering på Amalienborg i København, torsdag den 27. juni 2019. Torsdag præsenterer Socialdemokratiet den nye regering efter flere uger med forhandlinger.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det er ikke et problem, men »sund fornuft«, at flere flygtninge mister opholdstilladelsen i Danmark, og at myndighederne presser yderligere på. Det siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Efter at Berlingske har beskrevet, hvordan flere flygtninge i de senere år har fået afslag på ophold i Danmark, åbner udlændinge- og integrationsministeren nu for en af sine topprioriteter i embedet: Flere skal vende hjem.

»Jeg er ikke tilfreds med, hvor mange der rejser frivilligt. Både i forhold til dem, der får inddraget opholdstilladelsen, og dem, der får afslag på asyl. Jeg ved, at min forgænger har gjort alt, hvad hun kan. Men jeg synes ikke, det er tilfredsstillende, at så mange af de mennesker, der får at vide, at de skal hjem, nægter at samarbejde om deres egen hjemrejse. Det håber jeg, at vi kan få ændret på,« siger Mattias Tesfaye.

Mattias Tesfaye, udlændinge- og integrationsminister (S)

»Jeg prøver, så godt jeg kan, og med de empatiske evner, jeg har, at sætte mig ind i de menneskers situation.«


Det har været en stående politisk ambition at få flere afviste udlændinge til at rejse hjem. Har du noget bud på, hvordan det skal lykkes?

»Ja, jeg har min lille ønskeseddel, som jeg har gået og skrevet på, mens jeg var i opposition. Den har jeg bedt om at få undersøgt i ministeriet for at høre om deres ideer. Når jeg får set på det i en sammenhæng, håber jeg, at vi vil være i stand til at få styrket indsatsen, så flere kan rejse hjem,« siger Mattias Tesfaye.

Tænk, hvis der var krig i Danmark

Som eksempel har særligt somalierne været i søgelyset hos myndighederne, og op imod 1.100 har fået inddraget deres opholdstilladelse. Men det er kun ganske få af de inddragede opholdstilladelser, der resulterer i en egentlig udsendelse, som Berlingske tidligere har fortalt.

Men det skal der altså laves om på, mener udlændinge- og integrationsministeren.

»Det er ikke svært at rejse hjem. Det er bare at hoppe på et fly. Hvorfor skal man blive, når man ikke længere har krav på beskyttelse? Jeg prøver, så godt jeg kan, og med de empatiske evner, jeg har, at sætte mig ind i de menneskers situation. Hvis der var krig i Danmark, og jeg havde fået ophold, beskyttelse, uddannelse og så videre i et andet land, kunne jeg da kun være taknemmelig. Derfor synes jeg ikke, at vi skal skamme os over de initiativer, som der er lavet politisk,« siger Mattias Tesfaye.

I Dansk Flygtningehjælp bemærker asylchef Eva Singer, at der faktisk er en gruppe somaliere, dog et mindretal, der tager imod repatrieringsstøtte og vender tilbage til hjemlandet.

»Men det er et mindretal, og når andre ikke rejser frivilligt hjem, er det, fordi de synes, at det er for farligt at rejse tilbage. Der er stor forskel på, hvordan myndighederne har vurderet forholdene i Somalia, og hvordan de enkelte flygtninge selv oplever det,« siger Eva Singer.

Flygtninge har en interese i at blive

Ministeren siger, at det ikke er svært at rejse tilbage. Afviste flygtninge og asylansøgere kan bare hoppe på et fly. Kan de ikke bare det?

Det kan de selvfølgelig godt rent fysisk, men når mange somaliere ikke gør det, er det, fordi de synes, at det er for farligt,« siger Eva Singer.

Ifølge migrationskonsulent Morten Lisborg er det dog ikke kun på grund af forholdene i hjemlandene, at afviste asylansøgere og flygtninge uden lovligt ophold i Danmark ikke vender tilbage til hjemlandet.

»Overordnet set handler det om, at de mennesker ikke ønsker at vende hjem. Det skyldes blandt andet arbejdsløshed i hjemlandene. Det er et generelt europæisk problem, at det er svært at hjemsende, når det handler om lande i Mellemøsten og Afrika,« siger Morten Lisborg, der mener, at der er behov for bedre hjemsendelsesaftaler, men at det er svært, da hjemlandene ikke har en interesse i at modtage migranterne eller de i at vende hjem.

»Sådan som jeg ser det, er det store problem, at EU-landene i fællesskab ikke har presset nok på for at få ordentlige hjemsendelsesaftaler,« siger Morten Lisborg, der har arbejdet i Udlændingestyrelsen, Dansk Flygtningehjælp og FNs Flygtningehøjkommissariat. I dag driver han sammen med sin bror, Anders Lisborg, konsulentvirksomheden Migration Management Advice.

Hos Dansk Folkeparti glæder udlændingeordfører Pia Kjærsgaard sig over meldingen fra udlændinge- og integrationsministeren.

»Nu kan ministeren gøre noget ved det, og det er også Dansk Folkepartis forventning. Vi regner med, at Socialdemokratiet holder, hvad partiet har lovet, og bevarer paradigmeskiftet. Jeg vil sørge for, at han bliver holdt op på det mål. Det bliver ikke det sidste, der er sagt i den sag,« siger Pia Kjærsgaard.