Minister udskyder omstridt prøvesystem efter fejl

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) udskyder prøvesystemet Den Digitale Prøvevagt efter tekniske fejl.

Det gav problemer, da systemet Den Digitale Prøvevagt i sidste uge blev afprøvet på landets gymnasier.

8000 ud af 50.000 gymnasieelever havde frivilligt indvilget i at teste programmet ved terminsprøven.

Men selv om færre end ventet sagde ja til at bruge prøvesystemet, var der tekniske problemer. Flere elever blev eksempelvis smidt af programmet.

Det får nu undervisningsminister Merete Riisager (LA) til at udskyde udrulningen af programmet, der ellers skulle have været obligatorisk ved sommerens eksamener.

»Vurderingen er, at der simpelthen er for mange fejl i produktet, og derfor bliver vi ikke klar til sommer,« siger Merete Riisager.

Flere gymnasier meldte i dagene efter generalprøven på systemet om problemer.

Eksempelvis Herlev Gymnasium, Grenaa Gymnasium og Erhvervsgymnasiet Grindsted.

Den Digitale Prøvevagt skal registrere, hvad eleverne foretager sig på computeren fra prøvens start.

Med jævne mellemrum tager systemet billeder af computerens skærm, og hvis der bliver registreret aktivitet, der ikke er tilladt, får institutionen besked.

Ministeren ærgrer sig over, at generalprøven forløb, som den gjorde.

»Jeg synes, det er ærgerligt, at der er lavet en generalprøve på noget, der ikke fungerer godt nok, og som ikke betrygger eleverne godt nok.«

»Derfor sender jeg det i dok. Så er det bedre, at man går ud og bruger nogle af de produkter, der er gennemprøvet og allerede bruges på flere gymnasier,« siger ministeren.

Der findes eksisterende systemer på markedet, som bruges af flere gymnasier.

Ministeriet vil være skolerne behjælpelige med at vejlede i brugen af disse systemer.

Det vil ifølge ministeren være frivilligt, om de enkelte skoler vil benytte sig af et af de eksisterende digitale værktøjer til at opdage snyd.

Spørgsmål: Er det her udtryk for, at et statslig it-projekt er falleret, sådan som vi tidligere har set eksempler på?

»Hvis man laver noget, hvor man vurderer, at det ikke er godt nok - og det sker hver dag i offentlige og private organisationer, så ruller man det ikke ud, men sender det til reparation. Det handler om at udøve rettidig omhu,« siger Merete Riisager.

Malte Sauerland-Paulsen, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, er tilfreds med, at ministeren udskyder systemet.

»Det er ærgerligt, at hun ikke afskaffer det helt. Men det er en sejr i et større slag for elevers datasikkerhed,« siger han.

Elevformanden mener, at prøvesystemet er helt unødvendigt og bunder i mistillid til eleverne.

»Der skal være en forebyggende indsats mod snyd. Men problemet er ikke så stort, at der er behov for at installere overvågning på personlige computere,« siger Malte Sauerland-Paulsen.

/ritzau/