Minister kaldes i samråd om SU til islam-uddannelse i Tyrkiet

Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen kaldes i samråd om SU til islam- og kulturuddannelser i Tyrkiet. Nye Borgerlige vil vide, hvilken gavn det danske samfund vil have af studerende, der er blevet undervist i islamisk lov og moral, imens Dansk Folkeparti er bekymrede for, at det store tyrkiske mindretal i Danmark fremover bliver udsat for alt det, som studerende med SU i ryggen tager med hjem fra de tyrkiske uddannelser.

Nye Borgerliges Peter Seier Christensen orienterer om aftale om ekstra studiepladser på de videregående uddannelser efter forhandlinger i Uddannelses- og Forskningsministeriet, i København torsdag den 11. juni 2020.. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er en fast procedure, og den er blevet fulgt. Alt er foregået efter bogen, lyder det fra Undervisnings- og Forskningsministeriet. Men så må bogen skrives om, mener Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Som Berlingske kunne fortælle mandag, er det nu muligt for danske studerende at få SU med til Tyrkiet og studere islam og tyrkisk kultur på uddannelser, som bliver udbudt i samarbejde med Tyrkiets Direktorat for Religiøse Anliggender – også kendt som Diyanet – og ifølge danske forskere er der ingen grund til at forvente andet, end at de studerende bliver undervist i den »islamisk nationalisme«, som Tyrkiets autokratiske præsident, Recep Erdogan, står for.

»Det er fuldstændigt absurd, at man kan tage til Tyrkiet og læse islamisk guddommelighed på skatteborgernes regning,« mener Peter Seier Christensen, som er uddannelsesordfører for Nye Borgerlige.

Også Dansk Folkeparti er forarget.

»Skal den danske stat virkeligt støtte, hvad der reelt kun kan blive til øget islamisk mission i Danmark? Det virker helt vildt,« siger Marie Krarup, som er uddannelsesordfører for Dansk Folkeparti.

Hun har sendt en byge af spørgsmål til Uddannelses- og Forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), og det har hun gjort på skrift, fordi Marie Krarup mener, at det er vigtigt, at alle sort på hvidt fremover vil kunne se, hvilke overvejelser der ligger bag, når den danske stat betaler studerende for at gå på uddannelser, som bliver udbudt i samarbejde med det tyrkiske Direktorat for Religiøse Anliggender.

»Jeg kan slet ikke se argumentet for at tage afsted. Tilsyneladende har styrelsen ikke undersøgt de pågældende uddannelser, og det går ikke. Men selv hvis – og det har jeg virkeligt svært ved at forestille mig – der skulle være kritisk koranlæsing på uddannelserne, hvorfor så give studerende støtte til at læse det i Tyrkiet, når man fint kan studere islamiske studier i Danmark? Det er meget, meget svært at forstå,« siger Marie Krarup.

Hvad bliver det næste?

Peter Seier Chrstienesen er gået skridtet videre og har indkaldt uddannelses- og forskningsministeren i samråd om sagen. Han har researchet på videre på de to uddannelser og fundet ud af, at studerende bliver undervist i »læren om taweed, hadither, islamisk lov, samt leligiøs uddannelse, grundlag og psykologi af islamisk moral«, og Peter Seier Christensen har meget svært ved at se, hvordan det danske samfund kan få gavn af studerende, der vender hjem til Danmark med den lære i bagagen.

»Jeg kan forstå, at der foreløbigt er tale om to kvindelige studerende, som så ikke kan blive imamer, men det forekommer meget naivt, hvis man forestiller sig, at de ikke vil komme hjem og udbrede den islamiske nationalisme, som de er blevet undervist i,« siger han.

»Jeg synes, at det er dybt kritisabelt. Det her kan jo også skabe præcedens, for hvis man kan få SU til den her slags uddannelser, hvad kan man så ellers få SU til? Jeg vil gerne vide, hvad ministeren egentlig mener om det her. Nu må vi se, hvad hun siger, men jeg har svært ved at forestille mig, at der findes nogen gode argumenter for, at vi skal bruge skattekroner på at undervise studerende i tyrkisk islamisme,« siger Peter Seier Chrstensen.

Ifølge professor i islamiske studier ved Syddansk Universitet, Dietrich Jung, findes der værre islamiske uddannelser andre steder i Mellemøsten. Kunne det ikke være et argument?

»Nej da. Det er ikke et godt argument for at give SU til en uddannelse i islamisk nationalisme, at der findes noget, der er værre. Og hvis man kan få SU til det her, hvad bliver det næste så? Vi har før set problemer vokse hurtigt,« siger Peter Seier Christensen.

Marie Krarup har samme holdning, ligesom hun ikke ser det som en formildende omstændighed, at det store tyrkiske mindretal i Danmark ikke er blandt de værst integrerede indvandrergrupper.

»Det, synes jeg, faktisk bare gør det endnu mere bekymrende, for jeg kan ikke se, at det gør noget godt for det tyrkiske mindretal, at vi betaler folk for at uddanne sig i islam i Tyrkiet, hvorefter – må vi forvente – de studerende kommer hjem og udbreder samme islamiske blandt andre tyrkere. Det her skal vi have stoppet,« siger hun.

Både Folketinget og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen holder sommerferie, så Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kan først forvente svar efter sommerferien.