Mette F. kommer med opsigtsvækkende melding: Vi skal turde erkende, at det er gået for langt

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 

Godmorgen – vi begynder dagens overblik over vigtige historier i USA.

Her blev resultatet fra Demokraternes første primærvalg i Iowa sent tirsdag aften offentliggjort. Det skete næsten et døgn efter afholdelsen af valget og efter et ydmygende forløb for Demokraterne.

»Så er der brand i Demokraternes valgkamp – og det ligner et opgør mellem 38-årig homoseksuel komet og 78-årig veteran,« skriver Berlingskes USA-korrespondent, Michael Bjerre, om resultatet.

Sejrherren i Iowa blev nemlig 38-årige Pete Buttigieg, som nu ligger lunt i svinget til at blive Demokraternes præsidentkandidat. Lige i hælene på ham kom Bernie Sanders. Og Joe Biden? Han floppede!

Men det er nok en god ide at lære at sige hans navn: BOOT-edge-edge.

Læs Michael Bjerres analyse inklusive de præcise stemmetal lige her.

Og derfra går vi videre til dagens andre store historier.

South Bend-borgmester Pete Buttigieg tog sejren i Iowa. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID.

Trump hylder økonomisk fremgang i tale til nationen

Vi bliver i USA – men flytter os 1.400 kilometer mod øst fra Iowa til Washington. I nat kl. 3.00 holdt præsident Trump sin årlige tale til nationen – State of the Union. En tale, som han især brugte på et af de emner, som vi vil komme til at høre igen og igen, når han skal op imod Sanders, Biden eller Buttigieg: Nemlig økonomien.

Til klapsalver fra sine partifæller fremhævede Trump natten til onsdag dansk tid, at den amerikanske økonomi har det godt.

»For tre år siden begyndte vi det store amerikanske comeback. I aften står jeg foran jer for at dele de fantastiske resultater med jer,« sagde Trump.

Præsidenten mener, at det går godt med økonomien, og at respekten for USA er genoprettet.

Han sagde også, at arbejdsløsheden på en række områder er historisk lav.

»Nationens tilstand er bedre end nogensinde før,« sagde han.

Andre emner var sundhedssystemet og drabet på den iranske general Soleimani og forholdet til Iran.

Lige bag Trump sad Nancy Pelosi, den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus. Hun har fortalt, at hun ikke har talt med præsidenten siden oktober.

Da Trump ankom til talerstolen i Kongressen, rakte hun hånden ud til ham, hvilket præsidenten ignorerede eller ikke bemærkede.

Det iskolde forhold mellem Trump og Pelosi blev endnu engang understreget. Efter talen rev den højtstående demokrat en kopi af talen itu, mens præsidenten modtog bifald for talen i Kongressen.

Ifølge nyhedsbureauet AFP udtalte Pelosi, da hun efter talen blev spurgt om gestussen:

»Fordi det var det mest høflige at gøre med tanke på alternativerne.«

Berlingske liveblogger om alle reaktionerne på talen lige her.

Forholdet mellem Trump og Pelosi er iskoldt. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEAH MILLIS.

Statsministeren vil beskære Rigspolitiet for at skabe større tryghed

Hvis det står til statsminister Mette Frederiksen (S), skal Rigspolitiet halveres ved det næste politiforlig. Planen er, at knap 900 årsværk skal berøres, hvoraf de 240 årsværk skal komme gennem den store spareplan, som Rigspolitiet annoncerede i januar.

Rigspolitiet har i dag 2.048 ansatte, og kun 618 er politibetjente, mens knap 300 er ansatte på politiskolen. Regeringens mål om at halvere Rigspolitiet er efter, at man har fratrukket de 300 ansatte, der er på politiskolen, som altså ikke røres.

»Det er klart, at alle kredse ikke kan sidde med grænseoverskridende, organiseret kriminalitet, men derfor skal vi turde erkende, at det centrale er gået for langt,« siger Mette Frederiksen.

I et interview med Berlingske kan du læse statsministerens argumenter, herunder hensynet til borgernes tryghed og muligheden for at opruste med mere nærpoliti. Du kan også læse, hvordan Mette Frederiksen svarer på spørgsmålet om, hvorvidt planen indebærer, at flere medarbejdere i Rigspolitiet skal afskediges.

Du kan også læse reaktionerne fra de partier, hvis støtte regeringen har brug for, hvis planen skal blive til virkelighed.

Stadig flere sparer så meget op, at de får råd til pension før tid

Flere danskere vil de kommende år få råd til selv at bestemme deres pensionsalder, skriver Jyllands-Posten. Det bygger på en vurdering fra professor Nabanita Datta Gupta ved Aarhus Universitet, som er ny økonomisk vismand. Pensionsselskabet PFA og Danske Bank bakker op.

»Mange af vores prognoser bygger på, at folk følger den gradvise forhøjelse af folkepensionsalderen, men det er overset i debatten, i hvilken grad folk vil begynde at trække sig tilbage for egne midler, når arbejdsmarkedspensionerne for alvor modnes, og private opsparinger bygges mere op. Dette er et emne, man burde belyse mere,« siger Nabanita Datta Gupta til Jyllands-Posten.​

Storbanker advarer: Andelslejligheder bliver mindre værd – og lån bliver dyrere

Der er dårligt nyt til ejere af andelsboliger, lyder det fra både Jyske Bank og Nordea: Med den nye boligaftale – det såkaldte Blackstone-indgreb fra i torsdags – tegner det til, at andelsboliger bliver mindre værd, mens andelslån bliver dyrere.

»Vi har set på de andelsboligforeninger, vi kender, og regnet på, hvad deres potentiale er. Vi kan se, at hvis man indregner effekterne af den nye aftale, får vi prisfald på 15-16 procent,« siger boligøkonom Mikkel Høegh fra Jyske Bank til Berlingske.

Du kan læse mere om forklaringerne og konsekvenserne her.

Du kan også læse reaktionen fra boligminister Kaare Dybvad (S), hvor han blandt andet siger, at det er bankernes eget valg, hvis de vil skrue op for priserne på lån til andelsboliger.

Premierministers hustru anklaget for at myrde sin mands ekskone

I det sydafrikanske land Lesotho er 42-årige Maesaiah Thabane, som er gift med landets premierminister, 80-årige Thomas Thabane, anklaget for at have dræbt sin mands ekskone.

Ekskonen – 58-årige Lipolelo Thabane – blev i 2017 overfaldet, skudt og dræbt foran sit hjem i hovedstaden Maseru. Det skete to dage før, at Thomas Thabane for anden gang blev indsat som premierminister – og ifølge BBC midt i bitre skilsmisseforhandlinger.

Politiet udstedte 10. januar en arrestordre på Maesaiah Thabane, hvorefter hun forsvandt. Nu har hun meldt sig selv til politiet og bliver onsdag stillet for en domstol i Lesotho.

Det sker i dag:

  • Dronningen modtager bataljonschefer fra Princess of Wales’ Royal Regiment. Det sker på Amalienborg Slotsplads kl. 10.00.
  • Aarhus Universitet indvier kl. 15.00 sit nye iværksætterhus. Det hedder »The Kitchen« og ligger i det tidligere Kommunehospitalets centralkøkken.
  • I Københavns Byret udløber varetægtsfængsling af fem mænd og en kvinde i to formodede terrorsager. De er mistænkt for at planlægge terror i Danmark eller i udlandet.

Dagens navn:

Agathe: En kristen og græsk martyr, som døde i Catania på Sicilien, fordi hun ikke ville gifte sig med den lokale statholder, skriver Ritzau. Agathe er en helgen for blandt andre ammende kvinder og sygeplejersker.

​Dagens nekrolog:

Står i Politiken og omhandler Kenyas tidligere mangeårige præsident Daniel Arap Moi, der er død i en alder af 95 efter længere tids sygdom:

»Han styrede Kenya i 24 år (1978-2002), som om han var enevældig høvding i sin egen, private landsby, hvor høvdingens ord var lov, og kritik majestætsfornærmelse,« skriver Politiken.

​Dagens citat:

Står i en kronik i Jyllands-Posten, der er skrevet af Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa, og har overskriften »Kære Tante Europa, vi må tale sammen«:

»Medlemskabsperspektivet skal igen blive en effektiv gulerod, der rent faktisk udløser positive forandringer i nabolandene – frem for blot at føre til endeløse forhandlinger, hvor målet er så langt ude i fremtiden, at alle mister motivationen. Og hvad der er mindst lige så vigtigt: Kommissionen og medlemsstaterne bliver nødt til at forholde sig til, at mange i Vesteuropa efter optagelsen af Rumænien og Bulgarien har mistet tilliden til processen. For var de klar, da det kom til stykket?«

God dag.

Ritzau har skrevet store dele af punktet »Trump hylder økonomisk fremgang i tale til nationen«