Mens coronasmitten stiger, efterlyses et klart svar fra regeringen: »Den plan ligger der simpelthen ikke«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

 
Få overblikket over coronavirussen i Danmark her. Redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Godmorgen.

Det er fredag, snart weekend, og meteorologerne lover solskin over hele landet i morgen. Den eneste dråbe malurt i bægeret er, at coronasmittetallene stiger, og det skal vi også omkring i dette nyhedsoverblik.

Der er også lagt op til et stort politisk sværdslag om udlændinge og pension for nedslidte til efteråret, et politisk flertal kræver en coronaplan fra regeringen, og så er der dårligt nyt om de tusindvis af syrere, der kom til Danmark under flygtningekrisen i 2015.

Alt dette skal vi omkring gennem de næste par minutter.

Først skal vi lige have kort et overblik over coronasituationen i Danmark.

Antal bekræftede smittede i Danmark: 13.725 (+91 siden onsdag)

Antal, der har overstået smitten: 12.526 (+41 siden tirsdag)

Bekræftede døde i Danmark: 615 (+1 siden tirsdag)

Antal døde på verdensplan: 672.062

Antal bekræftede smittede på verdensplan: 17.241.298

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

De nye smittetal har fået eksperter til at råbe vagt i gevær, og tidligere direktør i Statens Serum Institut Nils Strandberg Pedersen mener, at politikerne bør overveje, om næste fase i genåbningen er en god idé.

»Den udvikling, vi ser nu, skal ikke fortsætte ret lang tid, før vi er nødt til at stramme op og rulle nogle dele tilbage,« siger han i en artikel, der kan læses her.

En fysikprofessor fra Syddansk Universitet har taget sorgerne på forskud og regnet sig frem til, at vi i efteråret får en anden bølge af virussen. Det kan du læse om her:

Politisk flertal vil have ny coronaplan

Så er vi ligesom i gang, og vi fortsætter i coronasporet. For en række politikere på Christiansborg er lige så bekymrede over den nye smitteudvikling, som eksperterne er. Samtidig er blandt andre Stinus Lindgreen, sundhedsordfører for regeringens støtteparti Radikale Venstre ivrig efter at få en plan for, hvad regeringen vil gøre, hvis covid-19-smitten atter spreder sig hurtigt i Danmark.

»Jeg vil gerne have en åben diskussion af, hvad vi kan gøre for at forhindre, at vi lukker helt ned igen. Hvis smitten stiger, hvor meget skal den så stige, før vi tager et skridt tilbage, og hvad skal det skridt være?« siger altså Stinus Lindgreen. Også Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti, de Radikale og Enhedslisten ønsker en plan for tacklingen af et eventuelt nyt smitteudbrud. Læs hele historien her.

Økonomer vil også have plan, hvis smitten stiger

Også blandt økonomer er der ønske om en plan for håndteringen af en eventuel ny coronabølge.

Sådan lyder opfordringen fra tre forhenværende overvismænd ifølge Dagbladet Information.

En af dem er Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, der er økonomiprofessor på Københavns Universitet og senior fellow i tænketanken Kraka.

»Hvis der kommer en ny smittebølge, skal vi vide, hvad vi har af beredskab. Vi skal vide, hvad vi kan foretage os, og hvilke redskaber man vil bruge for at dæmpe smittespredningen,« siger han. Hele artiklen kan læses her.

DF vil bytte pensionsstemmer for udlændingestramninger

Men nu skal vi til noget helt andet. Der er nemlig lagt op til et ordentligt politisk slagsmål om udlændingeydelser og tidlig pension til nedslidte til efteråret.

For i Jyllands-Posten præsenterer Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, en række konkrete krav til de kommende forhandlinger om regeringens helt store valgoplæg: tidlig pension for nedslidte.

Partiet vil have udlændingestramninger, hvis man skal lægge stemmer til den nye pensionsaftale.

»Der skal være et kryds mellem tidlig pension og udlændinge,« siger Thulesen Dahl og peger på en række områder, hvor der kan findes penge. Læs hele historien her, og se, hvordan DF forestiller sig, at de tre milliarder til regeringens mærkesag kan findes.

Næsten alle nedslidte får allerede tildelt seniorpension

Men står det til Venstre og regeringens støtteparti Radikale Venstre, er der slet ikke grund til at indføre en ny ret til tidlig pension for nedslidte, for når nedslidte borgere møder op i landets kommuner for at søge om den nye seniorpension, så ender det stort set altid med et ja.

I alt har 1.682 personer fået tilkendt den nye seniorpension. 69 har fået afslag. Det svarer til kun fire procent. Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (Star), der i maj indsamlede foreløbige tal fra 73 kommuner.

»Jeg mener ikke, at der er behov for at lave en ny model. Det understreger de her tal. Ordningen er målrettet dem, der har et reelt behov for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet«, siger Venstres finansordfører Troels Lund Poulsen i Politikens forsidehistorie, der kan læses her.

Beskæftigelse af syriske flygtninge i Danmark betegnes som »en fiasko«

Vi vender lige tilbage til udlændingesporet, for det er fem år siden, at syriske flygtninge gik på motorvejen i Danmark som følge af borgerkrigen i Syrien. I den forbindelse har Kristeligt Dagblad undersøgt syrernes beskæftigelse, og tallene ryster udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). For 17 procent af de syriske kvinder, der kom til Danmark i 2015, var i januar 2020 i ustøttet beskæftigelse. Blandt de syriske mænd er tallet 54 procent.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) siger om tallene:

»I de seneste fem år har vi skabt en integrationspukkel, som vi i mange, mange år vil få udfordringer med. Det blev ikke sådan, at indvandringen fra 2015 var noget kvalitativt nyt. Vi står desværre med de samme problemer, som vi altid har gjort.« Læs hele artiklen her.

Hvorfor vil Trump udskyde præsidentvalget?

Som det sidste i nyhedsoverblikket skal vi omkring USAs præsidents, Donald Trumps, opsigtsvækkende idé om at få udskudt præsidentvalget, der efter planen skal finde sted til november.

Coronavirussen kan åbne for, at flere kan brevstemme til valget, og det er på den baggrund, at Trump frygter for »det mest upræcise og svigagtige« valg i USAs historie.

Men i virkeligheden ligger der noget helt andet bag Trumps ønske om at få udskudt valget.

Han har nemlig fundet en ny syndebuk, der kan få skylden for at have saboteret valget. Læs, hvem det er, og om Donald Trumps konspirationsteori i denne analyse fra Berlingske USA-korrespondent Michael Bjerre her.

Det sker i dag:

Vi skal grundlæggende holde øje med SSI-tallene.

Var tallene fra i torsdag blot et skvulp i vandet, eller er vi på vej imod en reel stor bølge af smittede i Danmark? Det kan opdateringen fra Statens Serum Institut, der kommer ud hver dag klokken 14, give et fingerpeg om.

Hvis man tør, er der sommerfestival i Svendborg. Det begynder i dag. Det er ikke verdens største begivenhed, men det er en festival, og dem er der ikke så mange af i år, så hvis man er på Sydfyn, kunne man da lige smutte forbi. Ellers er der ikke planlagt det store. Men det kan gå stærkt, ligesom i går hvor der på en time var nye bekymrende smittetal, en opfordring fra Donald Trump om at udskyde præsidentvalget i USA – og en ualmindeligt dårlig økonomihistorie fra samme sted.

God fredag og god weekend, når I kommer så langt.