Medie: Kronprinsen har holdt hemmelige møder med forsvarschefer

Kronprins Frederik har under møder fået følsomme oplysninger om interne forhold i Forsvaret, skriver netmedie.

Kronprins Frederik. Pressefotografering af Kronprinsfamilien i forbindelse med børnenes skolestart på Lemania-Verbier International School i Verbier, Schweiz, mandag den 6. januar 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Kronprins Frederik har haft hemmelige møder med ledende medlemmer af Forsvaret.

Her har kronprinsen angiveligt fået videregivet følsomme oplysninger om interne forhold i Forsvaret.

Møderne er blevet afholdt, uden at forsvarsministeren eller andre medlemmer af regeringen er blevet informeret om dette.

Det skriver netmediet Olfi, som dækker dansk forsvars- og sikkerhedspolitik.

Netmediet har fået adgang til oplysninger, der bekræfter, at møderne har fundet sted et par gange om året.

Af oplysningerne fremgår det, at det seneste møde blev afholdt 6. november, og at blandt andre chefer for Søværnet, Flyvevåbnet og Specialoperationskommandoen (Sokom) deltog.

Det er ikke bekræftet, at der rent faktisk er blevet udvekslet følsomme oplysninger til møderne. Men deltagerlisten giver en stærk mistanke om, hvad der er foregået, forklarer Olfis redaktør, Peter Ernstved Rasmussen.

Han mener, at kronprinsens rådgivere burde have vejledt ham bedre.

»Problemet er, at når et medlem af kongehuset ønsker viden eller ønsker at mødes med personer fra staten eller det offentlige, så går kontakten gennem regeringen,« siger han til P1 Orientering.

Den mistanke bekræfter Kurt Klaudi Klausen, der er professor i offentlig forvaltning ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet. Han kalder det en "fatal brøler".

»Det er meget betænkeligt og lugter langt væk af noget, som ikke tåler dagens lys, fordi det foregår skjult.«

»Sagen er meget klar. Den absolutte inderkreds i Forsvaret skal ikke sidde med kronprinsen i hemmelige møder, hvor der ikke bliver skrevet referater,« siger professoren til Olfi.

Han tilføjer, at det kun er i diktaturstater, at den kongelige overmagt har direkte kontakt med militæret.

I et skriftligt svar siger Forsvaret, at der ikke er tale om en loge eller noget andet, som kan lyde fordækt eller mistænkeligt.

»Der er tale om en sammenkomst med middag blandt venner, kolleger og bekendtskaber. Ligesom der ikke er gjort forsøg på at gøre det hemmeligt,« siger forsvarschef Bjørn Bisserup.

»Der er derfor således heller ikke tale om en orientering om konkrete eller fortrolige forhold til HKH Kronprins Frederik fra Forsvarets side,« tilføjer han.

Ifølge Forsvaret har Bjørn Bisserup deltaget i to sammenkomster, hvor der ikke har været tale om en fast deltagerkreds.

Det er desuden ikke forsvarschefen, der har inviteret til middagen, lyder det.

SF kræver på baggrund af Olfis oplysninger nu en redegørelse fra forsvarsminister Trine Bramsen (S).

»Vi ved teknisk set ikke, hvad der er foregår på de her møder. Men det er dybt kritisabelt, hvis kronprinsen under dække af private, hemmelige middagsselskaber modtager informationer om interne forhold i og om Forsvaret«, siger forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen (SF).

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, mener, det er »utroligt påfaldende«, at så mange af de øverst placerede mennesker mødes med kronprinsen.

»Jeg må indrømme, at jeg synes, det virker meget mærkeligt, og jeg er helt enig i, at er noget, der skal undersøges«, siger hun.

Hverken kongehuset eller flere af hovedpersonerne fra Forsvaret har ønsket at kommentere historien over for P1.

Heller ikke forsvarsministeren ønsker at udtale sig om sagen, oplyser ministeriet til Ritzau.

/ritzau/