Medie: Aarhus Universitet lod landbrugslobby skrive på oksekødsrapport

Aarhus Universitet tillod, at Landbrug & Fødevarer skrev hele afsnit i rapport om køds klimabelastning.

Skou-bygningnen indvies på Aar
Forskere på Aarhus Universitet og DTU fastholder, at oksekødsrapport er uvildig forskning, selv om Danish Crown og Landbrug & Fødevarer har været med i udarbejdelsen. (Arivfoto) Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Landbrug & Fødevarer og slagterigiganten Danish Crown var med til at udarbejde en rapport om oksekød fra Aarhus Universitet og DTU, som ellers er blevet præsenteret som uvildig forskning.

Det skriver Information.

Danish Crown og Landbrug & Fødevarer har spillet en fremtrædende rolle i udarbejdelsen af rapporten som en del af projektets styregruppe.

Landbrug & Fødevarer har desuden skrevet hele afsnit i rapporten. Danish Crown er kommet med rettelser til indhold, heriblandt forsidefoto og rapportens titel. Det viser mails og dokumenter, som Information har fået aktindsigt i.

Rapporten er tidligere blevet kritiseret for at sammenligne klimabelastningen for en hel pulje af produkter - øl, vin, slik, kaffe, te, sodavand og andre søde sager - sammenlignet med dansk produceret oksekød.

Det er blevet kritiseret for at give et forkert billede af, hvilken belastning kød har på klimaet.

»Det kommer bag på mig, at forskerne lader deres integritet kompromittere på den måde. Sådan noget må bare ikke ske,« siger Morten Birkved, der er professor på Syddansk Universitet og ekspert i klimapåvirkninger, til Information.

Den vurdering deler Heine Andersen, som er professor emeritus på Københavns Universitet. Han har i mange år beskæftiget sig med forskningsfrihed- og etik.

»Den her sag er værre, end hvad jeg kan huske, jeg har set før. At Landbrug & Fødevarer ligefrem har skrevet hele afsnit ind i rapporten, uden at det er oplyst, er vildledning af offentligheden,« siger han til Information.

Ellen Trolle fra DTU fastholder, at der fra hendes side er tale om uvildig forskning.

»Vi har jo kunnet rette til og kommentere på det, Landbrug & Fødevarer har skrevet. Så jeg synes ikke, der er problemer i det,« siger hun til Information.

Niels Halberg, der er centerleder for Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug på Aarhus Universitet, har ikke ønsket at stille op til interview.

Han fastholder i en mail, at indholdet i rapporten er uvildig forskning. Han afviser, at forskerne har brudt god forskningsskik.

»Der er ikke tale om, at de har kunnet påvirke det faglige indhold i rapporten, og forskerne har haft sidste ord under alle omstændigheder,« skriver Niels Halberg til Information.

/ritzau/