Med 25 års forsinkelse sender tidligere DR-topchef nu en uforbeholden undskyldning for krænkelser i pigekoret

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

25 år efter at Christian S. Nissen som DR-generaldirektør afviste en klage som ærekrænkende, sender han en uforbeholden undskyldning for den måde, som DR håndterede en række klager over seksuelt krænkende adfærd fra en kordirigent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag er det præcis 35 år siden, at den afdøde fodboldlegende Diego Maradona efter eget udsagn scorede med »Guds hånd« i Argentinas VM-kvartfinale mod ærkefjenden England. Og dermed bragte Argentina videre på vejen til VM-sejr.

Men i aftes fik Danmark ingen hjælp fra de højere magter, da landsholdet på yderst overbevisende vis besejrede Rusland og i sidste øjeblik bragte os videre i EM-turneringen. Det gjorde landsholdsdrengene udelukkende med talent, viljestyrke – og en opbakning uden lige fra de rød-hvide tribuner i Parken.

Du kan læse Berlingskes Martin Borres analyse om den overbevisende 4-1-sejr her.

Og nu et kig på dagens næsten lige så opløftende nationale coronatal:

Du kan også indlede dagen med at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik her.

Danmark kan stå over for en ny bølge af asylsøgere

Antallet af flygtninge, der kommer til Danmark for at søge asyl, har været nærmest historisk lavt i den seneste tid. Og endnu færre har fået tildelt asyl.

Men billedet kan vende, og det kan ske snart.

Sådan lyder vurderingen fra en af Danmarks fremmeste eksperter på området – samt i nogen grad fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Baggrunden er først og fremmest, at Europas grænser vil åbne sig igen, i takt med at de europæiske befolkninger vaccineres, hvilket vil gøre det nemmere for flygtninge og migranter at vandre op gennem Europa.

Men dertil kommer, at coronakrisen har haft negative økonomiske konsekvenser for de flygtninge og migranter, som eksempelvis opholder sig i nordafrikanske transitlande.

Det kan yderligere presse dem til at søge over Middelhavet og længere op i Europa, påpeger Thomas Gammeltoft-Hansen, professor mso og forsker i migration og flygtningestrømme ved Københavns Universitet. På den baggrund siger han:

»Vi kan potentielt stå over for en ny bølge, hvor mange flygtninge og migranter atter vil søge længere op i Europa og til Danmark.«

Integrationsminister Mattias Tesfaye udtrykker sin vurdering således:

»Det er i hvert fald ikke usandsynligt, at der kommer en bølge. Lad os sige det sådan.«

Samtidig fortæller Tesfaye, at den østrigske indenrigsminister har advaret ham om, at Europa meget vel kan stå ved begyndelsen på en ny bølge af asylansøgere.

Berlingske har nyheden, og du kan læse den her.

Stort forsikringsselskab sender kraftig advarsel om fremtidens danske velfærd

Der er god grund til at frygte alderdommen, lyder advarslen fra Tryg. Arkivfoto fra Plejecentret Hørgården i København fredag den 16. april 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Danskerne er meget bange for at blive gamle – og det er der faktisk god grund til.

Det fastslår forsikringsselskabet Trygs koncerndirektør Johan Kirstein Brammer, der blandt andet peger på tal fra brancheforeningen Forsikring & Pension.

Heraf fremgår det, at udgifterne til ældrepleje vil stige med over 30 milliarder kroner om året. Fra 46 milliarder kroner i 2020 til 79 milliarder kroner i 2050. Det svarer til en ny storebæltsbro hvert eneste år. Det skyldes, at der kommer 400.000 flere ældre over 65 år, og de 65-åriges levetid forventes at stige med fire år.

»Det er, uanset hvordan man ser på det, en voldsom samfundsøkonomisk belastning,« siger Johan Kirstein Brammer. Der er imidlertid andre »alarmerende« tal.

I 2060 vil der være tre gange flere borgere over 85 år, udgifterne til en 85-årig er dobbelt så store som til en 80-årig, og andelen af borgere med mere end én kronisk sygdom stiger og stiger.

På den baggrund nedsætter Tryg nu en privat tænketank, der skal komme med bud på fremtidens velfærdsløsninger.

Du kan læse den tankevækkende historie her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Tidligere DR-topchef undskylder kordirigents krænkende opførsel

I 1996 skrev en forælder en klage over seksuelle krænkelser mod hendes datter og andre mindreårige i DR Pigekoret.

Den handlede om daværende chefdirigent Tage Mortensen.

Generaldirektøren i DR, Christian S. Nissen, afviste dengang klagen og kaldte indholdet ærekrænkende.

Den historie skriver Politiken, der har læst seks A4-ark formet som en korrespondance mellem Tove Kühl, hvis datter havde sunget i DR Pigekoret, og DRs allerøverste ledelse. Brevene afslører, at ledelsen med daværende generaldirektør Christian S. Nissen i spidsen afviste Tove Kühls klage over mangeårige seksuelle krænkelser i Pigekoret.

Det gjorde generaldirektøren og hans underdirektør ved at beskylde Tove Kühl for at begå en strafbar handling i form af ærekrænkelser. Informationerne om de seksuelle krænkelser, der strakte sig over årtier, blev aldrig undersøgt til bunds.

Indholdet af dokumenterne står i stærk kontrast udtalelser fra Christian S. Nissen i sidste uge. Her hævdede han flere gange over for avisen, at han som generaldirektør først blev bekendt med problemer med seksuelle krænkelser i Pigekoret i år 2000, da flere klager landede på hans bord, og at han straks efter bragte chefdirigent Tage Mortensens ansættelse til ophør.

Den tidligere generaldirektør, der er blevet orienteret om brevenes konkrete indhold, ønsker ikke at stille op til interview om sagen, men skriver i en kort e-mail til Politiken:

»Som sagen indtil nu er belyst, vil jeg give Signe Kroner (Tove Kühls datter, red.) og andre piger i koret, der har oplevet det samme, en uforbeholden undskyldning for den måde, vi håndterede Tage Mortensens krænkende opførsel på.«

Du kan læse historien i Politiken her.

Her er verdens femte ocean

Pingviner nyder livet på kysten af verdens nu femte ocean – Det Sydlige Ocean. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eitan Abramovich/AFP/Ritzau Scanpix.

Stillehavet, Det Indiske Ocean, Atlanterhavet, Det Arktiske Ocean. Du kender sikkert de store oceaner på kloden.

Men nu skal et femte føjes til listen: Det Sydlige Ocean (også kendt som Det Sydlige Ishav eller Sydhavet). Det skriver Live Science ifølge Videnskab.dk.

Diskussionen om, hvorvidt Atlanterhavet, Stillehavet og Det Indiske Ocean strækker sig helt til Antarktis, eller om Det Sydlige Ocean var et selvstændigt ocean, har ellers stået på i 100 år. Men nu ser det ud til, at der kan sættes punktum.

Det enorme havområde nær Antarktis, der rummer en af verdens vigtigste havstrømme, er nemlig blevet officielt anerkendt af sammenslutningen National Geographic Society som netop et ocean.

Ifølge professor i oceanografi ved DTU Aqua Andre Visser er det i den grad på tide, at det internationale geografiske samfund bliver enige om at omtale Det Sydlige Ocean som et selvstændigt ocean.

»Jeg har undervist i det her i tredive år, og jeg har altid omtalt Det Sydlige Ocean som et separat ocean,« siger han til videnskab.dk.

Du kan læse historien her.

Det sker i dag

  • Tivoli afslører i dag to nye »dialogbænke« i parken. De skal sætte fokus på forståelse, åbenhed og forskellighed op til WorldPride og EuroGames. Det er Michael Kvium og Maria Rubinke, som står bag bænkene.
  • Det Systemiske Risikoråd – statens finansielle risikoovervåger – kommer tirsdag 12:00 med resultatet af sit møde mandag aften. Der ventes at komme en henstilling om et indgreb på boligmarkedet.
  • En retssag mod den forhenværende franske præsident Nicolas Sarkozy om påstået ulovlig finansiering af valgkampagne i 2012 ventes afsluttet. Dom ventes på en senere dato.