Massør måtte afvise 84-årig kvinde med smerter på grund af manglende coronatest: »Det rører mig dybt«

På genåbningens første dag måtte en massør afvise en 84-årig kvinde i døren. Grundet lange køtider foran testcentre og smerter kunne den 84-årige ikke få det coronapas, som er nøglen til genåbning.

ARKIVFOTO. Lange køer til testcentre er et problem for ældre borgere, fortæller Ældresagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

OBS. Tidligere fremgik massørens navn samt hendes kliniks navn i denne artikel. Men efter at massøren modtog ubehagelige beskeder som følge af artiklen har Berlingske valgt at anonymisere hende.

Tirsdag skulle egentligt være en glædelig dag for massøren, terapeuten og fodplejeren Tina fra en forstad syd for København.

For første gang i over tre måneder måtte hun endelig tage imod sine savnede klienter på sin klinik.

Men dagen blev svær. Og dilemmafyldt. For Tina blev nødt til at afvise en 84-årig kvindelig klient i døren.

»Det var et kæmpe dilemma at se en kvinde stå her og græde, fordi hun har så ondt, og så sige, at hun desværre må gå igen, fordi hun ikke havde noget gyldigt coronapas,« fortæller massøren.

Tinas klinik er ligesom andre massører, frisører og køreskoler genåbnet tirsdag. Men dørene er kun åbne for folk, der kan fremvise et coronapas.

Passet kan man hente online, hvis man er færdigvaccineret, hvis man tidligere har haft coronavirus, eller hvis man har en negativ coronatest, der er max 72 timer gammel.

Så hvorfor havde den 84-årige kvinde ikke et coronapas?

Fordi kvinden, der tilsyneladende hverken er vaccineret eller har haft coronavirus, havde for mange smerter til at stå i de lange køer, der banede sig frem foran testcentrene mandag, fortæller Tina:

»Af forskellige årsager, som jeg ikke kan nævne, har hun ikke fået taget den her test noget tidligere. Så hende og hendes mand kørte rundt til tre testcentre mandag og så, at der var rigtig lang kø. Det sidste sted, hvor køen var kortere, stillede hun sig. Men der kom en ud, og fortalte, at der var lukket. Så hun fik aldrig taget den test.«

Den 84-årige havde – ifølge Tina – så ondt, at hun uden et coronapas i hånden alligevel troppede op til sin aftale med håbet om, at massøren ville behandle hende for smerterne.

Det ville Tina »hjertens gerne«, men hun er forpligtet til at se sine klienters coronapas. Så hun måtte sende den grædende 84-årige kvinde hjem.

»Det var ikke sjovt at skulle bede hende om at gå, for jeg kunne godt se, hvor ondt hun havde. Men omvendt: Hun kan være smittet og give smitten videre til mig og andre klienter. Og kommer politiet, så er det mig, der får en bøde på 3.000 kroner. Og det har jeg ikke penge til at betale,« fortæller Tina.

Ældresagen kender til problemet

Mandag var der op mod tre timers kø foran flere lynteststeder landet over. Slemt stod det blandt andet til ved Bella Center på Amager, hvor biler stod i en flere hundrede meter lang kø.

Danskerne higede efter tests, fordi kravet om, at man skal fremvise et coronapas for at komme til frisør, fodplejer med videre, trådte i kraft tirsdag.

Kravets korte levetid gør, at Ældresagens seniorkonsulent Rikke Hamfeldt endnu ikke kender til andre tilfælde, hvor ældre er blevet afvist på grund af manglende test.

Men teststedernes lange køer er generelt et problem for nogle ældre borgere, påpeger Rikke Hamfelt.

»Vi har fået henvendelser fra ældre, der er dårligt gående og immobile, angående lange køer,« fortæller seniorkonsulenten.

I henvendelserne efterspørger de ældre typisk stole, så de kan sidde ned, mens de er i kø. Andre gange ønsker de ældre, som er dårligt gående og ikke kan stå op i længere tid, en særskilt kø.

Løsninger som de ovennævnte kan der være behov for netop nu, hvor coronapasset er et krav, samtidig med at mange ældre endnu ikke er færdigvaccinerede, påpeger Rikke Hamfeldt.

»Det rører mig dybt«

Kort tid efter, at Tina havde afvist kvinden i døren, skrev hun om hændelsen på det sociale medie Instagram.

Til det svarede flere personer, at Tina skulle have »udvist næstekærlighed« og behandlet kvinden trods det manglende coronapas.

På Instagram skrev flere, at du skulle have lukket kvinden ind. Hvorfor gjorde du ikke det?

»Jeg bliver nødt til at rette mig efter de retningslinjer, som regeringen stikker ud. Dels kan jeg få en bøde, og dels tænker jeg også, at min klinik kan få et dårligt ry, hvis jeg pludselig bliver selvforvaltende og tænker, at nu gør jeg bare, som det passer mig. Det synes jeg heller ikke, jeg kan tillade mig, så jeg synes virkelig, det er et dilemma, vi står i, med de her coronapas.«

Hvorfor er det et dilemma?

»Jeg føler, jeg skal være coronapoliti, og det synes jeg på ingen måder er sjovt. Jeg synes heller ikke, det er rart at stå og kræve legitimation fra mine klienter, som jeg har kendt gennem flere år.«

Tina håber, at testkapaciteten bliver udvidet, så hun ikke kommer til at stå i en lignende situation igen.

»Det rører mig dybt inde, at jeg skal stå og afvise mine gode klienter herude i klinikken, som jeg kender så godt, og som jeg ved har så meget brug for mig. Det er simpelthen ikke sjovt,« siger hun.