Danskproducerede mikroalger skal erstatte dele af den problematiske og klimaskadelige store danske import af sojafoder fra blandt andet Sydamerika.

Det er visionen bag et projekt fra Teknologisk Institut.

I denne uge er der høstet de første mikroalger dyrket i 90 meter lange plastikrør og fodret med CO2 fra et biogasanlæg på en mark i Brande i Midtjylland.

- Der er stigende kamp om arealet og mere fokus på, at mikroalger indeholder mange løsninger og har masser af produktmuligheder i sig, siger Anne Marie Hansen, der er innovationschef på Teknologisk Institut.

- Det her er det største anlæg i mange miles omkreds med de her poser med mikroalger, som laver protein.

Mikroalger blev nævnt blandt ti banebrydende nye teknologier af World Economic Forum for nylig.

- Man kan producere cirka 20 gange så meget protein per hektar sammenlignet med soja og af mindst lige så fin kvalitet, siger Anne Marie Hansen.

- Jeg har selv været forelsket i mikroalger i mange år. Men der er kommet rigtigt meget vind i sejlene på området på grund af muligheden for at trække CO2 ud af luften og anvende arealet mere effektivt, siger hun.

Udfordringen er at finde en teknologi, der også kan effektiviseres.

En af landets store økologiske æg- og grøntsagsproducenter, Axel Månsson, står af samme grund på sidelinjen og hepper.

Den CO2, som fodrer algerne i rørene, kommer fra hans hønsemøg og grøntsagsaffald behandlet i et biogasanlæg.

Han producerer årligt 20 procent af den samlede økologiske æggeproduktion i Danmark.

- Vi vil gerne finde noget andet fodertilskud end soja, som vi jo ikke kan dyrke i Europa, og som betyder fældning af en masse skov i Sydamerika.

- Så der er en masse hensyn til klima og bæredygtighed i at finde nogle andre alternativer til det eksisterende, siger han.

Hovedparten af den danske import af sojaskrå til husdyr kommer fra Brasilien og Argentina, hvor produktionen er forbundet med store problemer med voksende afskovning.

/ritzau/