Markant flere voksne vaccineres mod mæslinger

Ti er smittet med mæslinger i Danmark i 2019, hvor et stigende antal voksne har taget imod gratis vaccine.

Både i Danmark og udlandet har de seneste mæslingeudbrud fået meget omtale. Det har med al sandsynlighed ført til de mange vaccinationer af voksne, vurderer Statens Serum Institut. (Arkivfoto.) Mikkel Møller Jørgensen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

De første måneder af 2019 har budt på en markant stigning i antallet af voksne, der gratis lader sig MFR-vaccinere.

Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) onsdag i en pressemeddelelse.

Her mener man, at stigningen hænger sammen med de meget omtalte udbrud af mæslinger i blandt andet Danmark, hvor indtil videre ti personer er smittet.

I årets første måneder har næsten 6500 voksne taget imod tilbud om at blive MFR-vaccineret gratis.

Det er over dobbelt så mange som i 2018. Her tog 3600 personer imod den gratis vaccine, som blev mulig 1. april samme år.

I forbindelse med de mange vaccinationer har SSI observeret, at mange uden for målgruppen også lader sig vaccinere.

»Vi vil derfor gerne minde om, at hovedmålgruppen for MFR-vaccination er voksne personer, der er født fra 1974 til 1986,« siger afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI i meddelelsen.

MFR-vaccinationsprogrammet blev først introduceret i 1987, men ikke alle tog imod tilbuddet om at blive vaccineret efterfølgende.

Knap halvdelen, som er blevet vaccineret i 2019, er født i 1974 eller tidligere, viser tallene.

»Hvis man er født før 1974, kan man dog godt blive gratis vaccineret, hvis lægen vurderer, at man har behov for vaccination,« siger Peter Henrik Andersen i meddelelsen.

»Desuden er målgruppen voksne personer født i 1986 og senere, som har været omfattet af programmet, men som ikke er blevet vaccineret,« siger Peter Henrik Andersen.

Også i udlandet har der været meget fokus på mæslinger i 2019 - blandt andet i Ukraine, hvor titusinder er blevet smittet, og i New York, hvor der i en forstad er blevet indført forbud mod uvaccinerede børn på offentlige steder.

Mæslinger er en meget smitsom sygdom, der i sjældne tilfælde kan medføre lungebetændelse, mellemørebetændelse og hjernebetændelse.

/ritzau/