Markant fald efter en uge med stigende coronatal: »Det ser ud til, at indgrebene har haft en effekt«

Der er færre indlagte, færre nyindlæggelser, og efter en uge med stigende smittetal er antallet af registrerede coronasmittede faldet markant. Det viser Statens Serum Instituts nyeste opgørelse. Særligt ét punkt gør ekspert tilfreds.

»Det ser ud til, at indgrebene har haft en effekt,« siger Torben Mogensen, bestyrelsesformand for Lungeforeningen, om de seneste coronatal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tendensen med et stadig stigende antal registrerede coronasmittede ser ud til at være brudt.

I hvert fald viser den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut, at der det seneste døgn er registreret 424 nye smittetilfælde.

Den seneste uge har vi ellers set daglige smittetal, der er steget markant fra dag til dag. Fredag blev der slået en nedslående rekord, da 678 blev konstateret smittet med covid-19.

»Det kan skyldes søndagsaktivitet, og at prøverne måske er lidt længere undervejs, men de seneste tal er et skridt i den rigtige retning,« siger Torben Mogensen, der er bestyrelsesformand for Lungeforeningen og forhenværende vicedirektør på Hvidovre Hospital.

Han bemærker også, at antallet af nyindlæggelser ser ud til at være faldende, efter at det har været oppe at runde 20. Det seneste døgn er der registreret 13 nyindlæggelser, men fordi endnu flere er udskrevet, er det samlede antal indlagte med coronavirus faldet med to til 95. Der er ingen udvikling i antallet af indlagte på intensiv og i respirator. 17 er på intensiv, og 11 er i respirator.

Indlæggelsestallene er særligt positive, mener Torben Mogensen.

»13 nyindlæggelser er ikke mange, når vi så på, hvor mange der blev konstateret smittet for en uge siden. Det ser ud til, at folk ikke bliver helt så syge som i foråret, og det er naturligvis et godt tegn,« siger han.

Han peger i den forbindelse også på det glædelige i, at antallet af svært syge på intensiv og i respirator har holdt sig på et stabilt niveau det seneste døgn.

»Det ser ud til, at vi kan undgå, at folk bliver så syge, at de skal på intensiv eller i respirator. Det er det, vi ville forvente med de nye behandlingsformer,« siger Torben Mogensen.

Der er registreret ét dødsfald med coronavirus det seneste døgn.

»Det er klart, at med så mange nysmittede og så mange nyindlæggelser den seneste tid er ét dødsfald ikke meget,« siger han.

De nye coronatal giver igen også næring til forsigtig optimisme i København. Her fortsætter incidensen, der beskriver antallet af smittede pr. 100.000 indbyggere, med at falde. Fra 127 i torsdags til 114 det seneste døgn.

»Det er svært at lægge noget dybere i så små variationer. Men det er lykkedes at stoppe stigningen, og det er et godt tegn. Men hvis man ikke gør noget, stiger tallet, og det ser ud til, at indgrebene har haft en effekt,« siger han.