Mandlige musikere i stort overtal på DRs radiokanaler

En opgørelse over dansk musik på DR viser en stor forskel mellem mandlige og kvindelige kunstnere.

På DR's otte radiokanaler, som spiller musik, er kvindelige musikere stærkt underrepræsenteret, viser en opgørelse til Folketingets Kulturudvalg. Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kun to ud af ti numre, som i år er blevet spillet på en af DRs radiokanaler, er med en kvinde som hovedkunster.

Det viser et svar til Folketingets Kulturudvalg fra fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S). Fordelingen er blevet opgjort indtil 12. november og dækker kun over danske musikere.

Kvindelige kunstnere udgør i år blot 18,3 procent af de spillede musiknumre på tværs af DRs otte radiokanaler, hvor der bliver spillet musik. Deres mandlige kolleger udgør 63,7 procent.

I 16 procent af de danske musiknumre optræder kvinder og mænd sammen. På to procent af sangene angives kunstnerens køn som ukendt.

Formanden for Dansk Musiker Forbund, Anders Laursen, mener, at DR bør have et bedre blik for den tid, vi lever i. Og det kræver ifølge ham, at der jævnligt sker udskiftning blandt public service-stationens redaktører.

»DR kan gøre det bedre. Jeg vil ikke kalde det en ommer, men DR bør være opmærksom på, hvem der udgør de redaktionelle udvalg, som tager beslutningen om, hvilken musik man spiller,« siger Anders Laursen.

»Man må simpelthen prøve at følge med tiden, motivere og inspirere, så vi kan få så mange kvindelige kunstnere frem i billedet hos DR som overhovedet muligt,« siger han.

En undersøgelse, som Dansk Live, Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund, JazzDanmark og Gramex fik lavet i 2017, viser dog, at kønsfordelingen på DR's radiokanaler er rimelig repræsentativ for den danske musikbranche generelt.

Blandt Dansk Musiker Forbunds medlemmer var andelen af kvinder i 2016 cirka 26 procent i både den klassiske og rytmiske musik.

Er det ikke kunstigt, hvis DR skal spille mere musik med kvindelige kunstnere, når det egentlig ikke afspejler branchen?

»Men nu taler du problemet ind i løsningen, for det er jo netop derfor, at vi ønsker, at flere kvindelige kunstnere får en chance,« siger Anders Laursen.

Anya Mathilde Poulsen, forfatter til en bog om kønnets betydning i rytmisk musik og stifter af netværket Hun Solo for kvindelige musikere, mener, at DR bør tage et større ansvar.

»Som en public service-station, som jo netop skal repræsentere hele befolkningen, synes jeg bestemt, at DR burde tage den rolle på sig og sørge for, at der bliver spillet det bredest mulige udvalg af kunstnere - også hvad angår køn,« siger hun.

»Det vil klæde DR virkelig meget at indtage en mere aktiv rolle i forhold til det.«

Med få kvindelige danske musikere i radioen har kvinder og piger, som lytter til musik, færre rollemodeller af spejle sig i, mener hun.

Opgørelsen til Folketingets Kulturudvalg viser kønsfordelingen på musikere på DRs radiokanaler siden 2015.

Og på trods af fokus på ligestilling i musikbranchen og opråb fra flere danske kvindelige kunstnere har kønsfordelingen stort ikke rokket sig de seneste år. Kun en smule til den skæve side.

Eksempelvis var der i 2015 en kvindelig kunster bag 20,5 procent af numrene, mens andelen for mandlige kunstnere var 58,3 procent.

Mai Villadsen, Enhedslistens kulturordfører, mener, at man gennem flere år har sendt kraftige signaler til DR om, at der bør spilles flere kvindelige kunstnere i radioen.

»Umiddelbart er jeg ikke tilhænger af, at man lægger en masse krav ned over DR, men hvis det ikke ændrer sig år efter år, så kan det da godt være, at vi må til at se på nogle andre virkemidler,« siger hun.

Ritzau arbejder på at få en kommentar fra DR.

/ritzau/