Manden, der fik FE-skandalen til at rulle, er overrasket: »Det har udviklet sig mere alvorligt, end jeg havde regnet med«

Dagens overblik: En vigtig spiller i sagen om FE melder sig for første gang i debatten. DF lægger i ovnen til et lederskifte. Der er dårligt nyt for kvinders vilkår i forskellige sammenhænge. Men til gengæld godt nyt om en succesfuld dansk kræftmedicin. Her er en række af dagens vigtigste historier.

Det var kritik fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne, som fik sagen om Forsvarets Efterretningstjenestes hemmelige samarbejde med USA til at eksplodere. Nu melder tilsynets formand sig for første gang i debatten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl

Godmorgen og velkommen til den første dag i en weekend, hvor coronapandemien efter fredagens stramning af forholdsreglerne mod den tiltagende smittespredning igen fylder meget i nyhedsbilledet.

Men samtidig går livet videre, også i Danmark, hvor der er nyt fra den politiske verden, en vending i sagen om Forsvarets Efterretningstjeneste, dårlige nyheder for kvinders vilkår i såvel de muslimske miljøer som – når det handler om ligestilling – i universitetsverdenen.

Og ikke mindst har Berlingske en tiltrængt positiv historie om sundhed og sygdomsbekæmpelse med et indtil for få år siden ugleset dansk biotekselskab i hovedrollen.

Men først dagens mindre opløftende coronatal:

Antal bekræftede smittede i Danmark: 22.291
Antal døde i Danmark: 635
Antal overstået smitte: 17.5536
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 30.306.469
Antal døde på verdensplan: 948.147

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Og lad os så komme igang.

Er kronprinskåring i DF frivillig?

Vi begynder hos Dansk Folkeparti, hvor formand Kristian Thulesen Dahl og næstformand Morten Messerschmidt i interview med Politiken varmer op til et lederskifte.

»Jeg kan sagtens se Morten en dag som formand for Dansk Folkeparti,« siger Thulesen Dahl, mens Messerschmidt gør det klart, at han er interesseret i posten:

»Den dag, Kristian træffer beslutning om ikke at ville være formand længere, så er jeg klar, hvis et årsmøde ønsker det.«

Jyllands-Posten minder om, at Kristian Thulesen Dahl i juli over for avisen afviste at »udnævne« Messerschmidt til officiel kronprins, og sætter fokus på signalændringen i forbindelse med en kommende bog om magtkampe internt i partiet.

Morten Messerschmidt afviser dog over for Politiken bogens indhold som »sniksnak« og »fabulanteri«.

Spiontilsynsformand er overrasket

En af ophavsmændene til den kritik af Forsvarets Efterretningstjeneste, der har ført til hjemsendelse af en række ansatte og en politisk storm omkring forsvarsminister Trine Bramsen (S), er overrasket over sagens omfang.

»Reaktionen er kommet bag på mig. Jeg kan ikke tale på vegne af de øvrige medlemmer af tilsynet, men jeg kan sige, at det har udviklet sig mere alvorligt, end jeg havde regnet med«, siger landsdommer Michael Kistrup, der er formand for Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET), til Politiken.

Kistrup forklarer i sit første interview om sagen, at tilsynet tre dage før fremsendte sit udkast til en pressemeddelelse og varslede regeringen, at man ville udsende den en uge senere. Samt at forsvarsministeren ikke havde nogen indvendinger.

Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen siger i en kommentar til oplysningerne, at Kistrups udsagn nu bekræfter, at regeringen har handlet uansvarligt.

»Forløbet viser, at man tilsyneladende ikke har lavet en vurdering af, hvad der udenrigs- og sikkerhedspolitisk ville ske, hvis de her oplysninger kom frem,« siger han, ligeledes til Politiken.

Guldæg sender dansk firma på himmelfart

Og så kommer vi til den gode historie fra sundhedsområdet, hvor ikke alt jo drejer sig om coronavirus. Den handler om det danske biotekselskab Genmab og dettes kræftmiddel med navnet Darzalex.

Selv om det har eksisteret i mange år, troede hverken investorer eller kræfteksperter på det. Og der måtte en udskiftning i ledelsen og et møjsommeligt arbejde med at (gen)opbygge tilliden til Genmab til, før der skete noget.

Det gjorde der så gengæld også, da nyheden om kræftmidlets gavnlige effekt på levetiden hos meget syge kræftpatienter fra 2014 begyndte at brede sig.

I 2017 solgte midlet for omkring 1,2 milliarder dollar. Et år senere rundede salget to milliarder dollar. I 2019 landede salget på tre milliarder dollar. Samtidig er Genmab det niendestørste biotekselskab i verden målt på markedsværdi.

»Du skal holde fast i det, du tror på. Selv når ingen længere tror på hverken dig eller selskabet, er der kun en ting at gøre: Bliv ved,« siger Genmabs direktør Jan van de Winkel til Berlingske.

»Religiøse råd« findes også i Odense

Berlingske fortsætter afdækningen af, hvordan imamer og andre fremtrædende mænd i lokalsamfundet i flere danske byer fungerer som en parallel og indflydelsesrig retsinstans med stor magt over især de muslimske kvinder.

Adskillige eksperter og personer med indsigt i miljøet bekræfter over for avisen, at et såkaldt »religiøst råd« eksisterer i Odense, og at det blandt andet udøver indflydelse i den socialt belastede bydel Vollsmose.

»Det er et religiøst råd, hvor man trækker på autoriteter, der er fokuseret på islamiske skilsmisser, men som også foretager mægling i andre sager,« siger ph.d. Jesper Petersen, der er en af landets mest vidende eksperter om netop religiøse råd.

De andre sager kan eksempelvis være konflikter mellem bander, der opererer med udgangspunkt i de muslimske miljøer.

Det religiøse råd beskæftiger sig dog især med skilsmisser og andre familierelaterede konflikter, og deres mægling er sjældent en fordel for de berørte kvinder, forklarer blandt andre Nader Ashkani, stifter af og projektleder i foreningen Ny Identitet.

Du kan læse hele historien her.

For få kvindelige forskere

Der er for få kvindelige forskere på de danske universiteter. Og det er ikke fordi færre kvinder tager en universitetsuddannelse, eller fordi de klarer sig dårligere end mændene. Tværtimod.

Alligevel er kun en tredjedel af forskerne kvinder, kan Berlingske fortælle.

Et nyt talentbarometer fra Uddannelses- og Forskningsministeriet afslører, at fordelingen af mænd og kvinder blandt personalet på de otte universiteter er skæv.

Og det skal der gøres noget ved, mener uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Hun vil udvide et program, der gør det muligt at prioritere kvindelige ansøgere over mandlige ansøgere i tilfælde af lige kvalifikationer.

»Alene det, at vi sender et signal til kvinder om, at her vil vi meget gerne se jeres ansøgninger, gør, at vi får flere ansøgere i spil end i de traditionelle programmer,« siger ministeren, der også vil se næmere på »udmøntningen af vore forskningsbevillinger«.