Magtfuld mediechef med bz-fortid

Lars Grarup har været med til at udvikle såvel TV 2 som DR. Også på dagbladet Politiken har han sat sine spor. Søndag den 28. april fylder han 60 år.

Lars Grarup i marts 2013. Den tidligere DR-chef fylder 60 år søndag den 28. april 2019. (Arkivoto) Thomas Borberg/Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Lars Grarup har været omkring en del chefjob i medieverdenen.

Han blev uddannet journalist i 1987 og ansat i DR TV som reporter og studievært. Herfra kom han til TV 2/Lorry, og efter seks år som journalist og redaktør blev han programplanchef på TV 2/Danmark 1995-2000.

Herefter vendte Grarup tilbage til DR som chef for DR1 og avancerede i 2004 til tv-direktør og fra 2006 til mediedirektør. Her havde han ansvar for udvikling af DR's tilbud på tv, radio og multimedier.

Lars Grarup, som søndag den 28. april fylder 60, lå på det tidspunkt højt i opgørelser over magtfulde personer i det danske medielandskab.

Betydeligt højere end sin chef, daværende DR-generaldirektør Kenneth Plummer. Nogle kaldte Grarup den faktiske boss i DR.

Han valgte imidlertid i 2009 at sige farvel til Danmarks Radio efter endnu en omstrukturering, som han "ikke kunne se sig selv i".

I 2010 skiftede Grarup spor og var i fem år chefredaktør for dagbladet Politiken sammen med Anne Mette Svane.

Senere fulgte job i produktionsselskabet Skylark og posten som partner og administrerende direktør i design- og brandbureauet Stupid Studio.

I marts 2019 blev han hyret som konsulent til at varetage Producentforeningens interesser frem til sommer.

Lars Grarup levede sin ungdom i et helt andet ringhjørne: Som aktiv i bz-bevægelsen og i 1980'erne medlem af det trotskistiske Socialistisk Arbejderparti (SAP), hvor han var med til at slås for et ungdomshus.

Politikere og læserbrevsskribenter har gennem tiden omtalt DR som en bastion for "røde lejesvende". Den påstand afviser Lars Grarup, også for sit eget vedkommende.

»Jeg har en fortid som bz'er i min glade ungdom. De svar, vi havde dengang, kan jeg ikke bruge i dag.«

»Men engagementet og viljen til at skabe forandringer og have en betydning i samfundet, det kan jeg stadig godt bruge«, sagde han i 2009 til Ritzau.

Lars Grarup blev i 2004 for alvor indlemmet i det pæne selskab med et ridderkors fra dronningen.

/ritzau/