Lyntestere kører ud til bosteder og herberger

Hele personalegrupper i daginstitutioner, plejehjem og bosteder kan i den kommende tid få en lyntest i arbejdstiden, når mobile testenheder for alvor ruller ud.

En såkaldt lyntest, som egentlig hedder en antigentest, foretages gennem næsen og kan vise et resultat på et kvarter. Den er dog mindre pålidelig end den såkaldte pcr-test, som foregår ved en podning i halsen. (Arkivfoto) Philip Davali/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Rundt omkring i landet vil daginstitutioner, bosteder og plejehjem i de kommende dage og uger få besøg af rullende lyntestcentre, så hele personalegrupper kan blive testet for coronavirus.

I første omgang er det bosteder, der får besøg onsdag, hvor man for alvor går i gang med at køre ud med lyntest, fortæller Brian Rosenberg, administrerende direktør i Carelink, der sammen med tre andre private aktører udbyder lyntest for de danske regioner.

»Vi kommer til at køre ud og teste direkte ude på stedet.«

»Det foregår ved, at en eller to podere og måske en assistent tager afsted med værnemidler og podeudstyr ud på en planlagt rute til forskellige institutioner,« fortæller han.

»Det foregår ved, at en eller to podere og måske en assistent tager afsted med værnemidler og podeudstyr ud på en planlagt rute til forskellige institutioner,« fortæller han.

Hele personalegruppen på stedet kan så få taget en lyntest gennem næsen. De får svar efter et kvarter.

Indsatsen skal være med til at bremse smitte på de steder, som ikke er lukket ned.

»Vi skal passe på de mennesker, som ikke kan arbejde hjemmefra. Derfor er det her et supergodt initiativ til at sikre, at vi ikke bringer smitte med rundt til de brave mennesker, vi har gående rundt ude på arbejdspladserne,« siger Brian Rosenberg.

De rullende enheder er et samarbejde mellem de private aktører, regionerne og kommunerne.

Carelink dækker flere kommuner i Region Midtjylland og Region Syddanmark.

Hos Falck, der har testcentre i hele landet, er man så småt i gang med de rullende testcentre, fortæller Jørgen Mieritz, ambulancedirektør i Falck.

»Men nu er det orkestreret lidt bedre på tværs af kommuner.«

»Vi har en forventning om, at vi skal gøre det mere den kommende tid,« siger han.

Lyntest af blandt andet pædagoger har været undervejs et stykke tid.

Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde på et pressemøde 5. januar, at der skulle udvikles modeller for lyntest af personalet i daginstitutioner.

Idéen blev blandt andet godt modtaget af Bupl, pædagogernes fagforening.

Flere af de private udbydere fortæller, at de har masser af ledig kapacitet til at rulle ud med lyntest, fordi langt færre i øjeblikket selv kommer forbi testcentrene.

Der blev tirsdag fundet 215 smittede i 14.536 lyntest, viser tal fra de fire udbydere Carelink, Falck, SOS International og Copenhagen Medical.

Den seneste uge har antallet af daglige test svinget mellem omkring 13.000 til knap 20.000.

På de travleste to dage i december blev der foretaget cirka 80.000 og 90.000 test.

Hos SOS International kører man ud i Aarhus og en række kommuner på den københavnske vestegn. De først enheder rullede allerede ud i slutningen af sidste uge, men det starter for alvor i denne uge.

Det fortæller divisionsdirektør Karin Tranberg.

»Vi kan fornemme, at førsteprioriteten har været at sende testenheder ud til institutioner med særligt sårbare - for eksempel bosteder og plejehjem,« siger hun.

Ifølge Karin Tranberg løber de private aktørers kontrakt med regionerne foreløbigt til 31. januar. Men der er frist for at byde ind på et nyt udbud af opgaven torsdag.

/ritzau/