Lusk i politisk betændt sag om elmaster – den danske stat fik slettet flere passager i rapport

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Gennem flere år har planerne om en ny højspændingslinje ned gennem Jylland skabt anstrengte forhold mellem folketingspolitikere og deres valgkredse. Nu kan Jyllands-Posten dokumentere, at der er blevet slettet afsnit i en rapport udarbejdet af det canadiske konsulentfirma WSP. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til en mandag i november med spredte byger. Indenfor i Finansministeriet har Nicolai Wammen inviteret Enhedslisten, SF og de Radikale til kaffe. Imens de drikker den, skal de finde ud af, hvordan det forståelsespapir, der danner grundlag for den socialdemokratiske regering, kan udmønte sig i en forståelse om en finanslov.

Regeringen har på forhånd afsat to mia. kr. til minimumsnormeringer, øvrig velfærd og de ambitiøse klimamål i den store grønne omstilling. Støttepartierne kræver hver især meget mere.

1: Topchef advarer om klimaplan

Mens politikerne forhandler om den grønne omstilling, advarer tidligere topchef i Novo Nordisk Lars Rebien Sørensen imod mulige konsekvenser af planerne om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 pct. i 2030.

»Min bekymring er, at hvis man sætter for ambitiøs en målsætning inden for en tidsramme, så risikerer man, at den eneste måde at nå målet på er adfærdsregulering i stedet for at give sig selv tid til at udvikle de nødvendige teknologier. Og det kan godt være, at det ikke er den rigtige løsning. Vi har jo set rundtomkring i verden, at der ikke skal ret meget slinger i valsen omkring adfærdsregulering, før vi risikerer at ødelægge den sociale infrastruktur, og så falder det hele fra hinanden,« siger Lars Rebien Sørensen til Berlingske.

Den historie kan læses her.

2: Lusk i sag om betændte elmaster

Gennem flere år har planerne om en ny højspændingslinje ned gennem Jylland skabt anstrengte forhold mellem folketingspolitikere og deres valgkredse. Ingen vil bo under en højspændingsmast, og allerhelst burde ledningerne graves ned. Men det har først været umuligt, så for dyrt, og så blev der udskrevet valg, og så var alt muligt.

Nu kan Jyllands-Posten dokumentere, at den danske stat fik slettet og rettet flere passager i en rapport udarbejdet af det canadiske konsulentfirma WSP. Konsekvensen er umiddelbart, at rapporten svarer bedre til den vurdering, som Energinet var nået frem til.

»Vi har revideret konklusionerne«, står der ifølge Jyllands-Posten i en mail fra WSP til Energistyrelsen, hvori det også fremgår, at WSP undervejs har lyttet til Energinet.

Den historie kan læses her.

3: Privatiseringen er gået i stå

Dansk Erhverv og Kommunernes Landsforening har sammen undersøgt, hvordan det går med udlicitering af offentlige opgaver, og det går ikke. Udviklingen er gået i stå, og flere kommuner er begyndt at hjemtage opgaver.

»Der er flere eksempler på hjemtagninger, end der har været tidligere, hvor det kun gik i én retning, nemlig at lægge flere og flere opgaver ud til private. Nu er det fladet ud, fordi man har nået et mætningspunkt,« siger Claus Ørum Mogensen, som er kontorchef i Kommunernes Landsforening.

Administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen finder udviklingen alarmerende, og hvem alarmklokkerne ringer for, kan du læse mere om her.

4: Pensionskasse stævner døde lejere

Pensionsformuer trives godt i ejendomsinvesteringer, og i Politiken kan man læse historien om, hvordan de sundhedsansattes pensionsforening, PKA, har stævnet en række lejere i Hillerød for at hæve huslejen. Lejerne er medlemmer af PKA, som i øvrigt tabte sagen om netop forhøjet husleje i huslejenævnet. Derfor er boligretten næste logiske skridt. Det kræver stævninger, som PKA ifølge Politiken har sendt til både levende og døde.

Læs historien her.

5: Radio24syv raser mod det døende lys

Den nu tidligere direktør i Radio24syv, Jørgen Ramskov, er ikke tilfreds med de svar, han har fået af Radio- og TV-nævnet. Han har systematisk gennemgået svarene og lister alle de endnu ubesvarede spørgsmål op.

Blandt andet kan han ikke forstå, at Radio- og TV-nævnet ikke vil forklare, hvordan Louds ansøgning forholder sig til moms.

»Det svarer Radio- og TV-nævnet ikke på, og det er dybt underligt,« siger Jørgen Ramskov til Berlingske.

Hvad bestyrelsesformand for Loud, Martin Larsen, siger til det, kan læses her.

Dagens jobskifte

Gennem det historiske kaos, som Brexit har kastet Storbritannien ud i, har én mand holdt orden. Det har simpelthen været hans job.

»Order, order,« har John Bercow råbt, når politikerne i det britiske underhus har kastet ukvemsord efter hinanden.

Men formanden har råbt for sidste gang og er nu tidligere. I dag kl. 12 dansk tid vælges hans afløser, som skal holde orden i et parlament, der forbereder sig på valg.

Dagens citat ...

... er fra det kapitel i Nicklas Bendtners bog »Begge sider«, som Politiken har valgt at bringe.

»Jeg har suppleret min Audi A4 med en Range Rover Sport, men det er stripklubber som Legs 11 og Spearmint Rhino, der for alvor lænser min pengepung.«