Losseplads kan vise sig at være ny generationsforurening

En losseplads syd for Grindsted er mere forurenet end hidtil antaget, oplyser Region Syddanmark.

Arkivfoto: SF-formand Pia Olsen Dyhr (billedet) vil under finanslovsforhandlingerne med regeringen kræve penge til oprydning efter de såkaldte generationsforureninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En forurening på en losseplads syd for Grindsted har vist sig større end hidtil antaget.

Det oplyser Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Et område, hvor der er deponeret spildevand og affald fra det tidligere Grindstedværket, indeholder tusindvis af kubikmeter forurenet jord.

Regionen har afdækket, at en del af lossepladsen - et såkaldt grubeområde - indeholder omtrent 179.000 kubikmeter forurenet jord.

Jorden indeholder blandt andet kviksølv, medicinske stoffer, oliestoffer og klorerede opløsningsmidler.

»Grubeområdet er lidt større, end vi havde forventet. Og omfanget af forureningsmængderne er også større.«

»Så der er ingen tvivl om, at vi igen står med en meget stor forureningssag,« siger Jørn Lehmann Petersen (S), formand for Miljøudvalget i Region Syddanmark.

Det skal nu undersøges nærmere, om det faste og flydende affald risikerer at sive ud i Grindsted Å.

Hvis det er tilfældet, så vil lossepladsen blive klassificeret som en såkaldt generationsforurening.

Den lidet flatterende titel har Grindstedværket allerede opnået. Landet over er der registreret 10 af den slags forureninger.

Ifølge Region Syddanmark kan forureningen under lossepladsen syd for byen altså vise sig så alvorligt, at den også skal på listen som en selvstændig forurening.

Generationsforureninger er kendetegnet ved, at der blev udledt giftigt spildevand og deponeret miljøfarligt affald i naturen fra en lang række virksomheder op gennem 1950erne og 1960erne.

Tre af de store forureninger ligger i Region Syddanmark, og med lossepladsen syd for Grindsted kommer der muligvis en ny til.

»Vi kan ikke finansiere oprydningen under vores eget budget. Vi har andre opgaver, eksempelvis oprydning fra gamle maskinstationer og renserier, der truer grundvand under små og større byer,« siger Jørn Lehmann Petersen.

Danske Regioner anslår, at oprydning efter de ti nuværende generationsforureninger vil koste 2,7 milliarder frem mod 2030.

Udvalgsformanden håber, at Folketinget vil bevilge penge til formålet.

»Hvis vi bare lukker øjnene og sender regningen videre til næste generation, så gør vi jo det samme som generationen før os. Så er vi jo ikke bedre. Det er en skræmmende tanke,« siger Jørn Lehmann Petersen.

Regeringen har i sin finanslovsforslag ikke afsat penge til oprydning efter de store forureninger.

Det ærgrer SFs formand, Pia Olsen Dyhr, der vil gå til forhandlingerne med krav om 750 millioner over tre år til oprydningen.

»Et samlet Folketing har allerede aftalt, at vi skal i gang med at rydde op. Så skal vi selvfølgelig også finde pengene til det. Det vil vi holde dem (regeringen, red.) op på,« siger SF-formanden i en skriftlig kommentar.

/ritzau/