Landets fire største byer: Så meget dyrere er det at skrive under på en lejebolig i København

Skal du starte på studie i en af landets fire største byer efter sommer, og har du planer om at finde en lejebolig, så er der stor forskel på, hvor meget du skal punge ud med, inden du får udleveret nøglerne.

Arkivfoto. Det er mere end dobbelt så dyrt at skrive under på en 1-værelses lejebolig i København end i Aalborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Den 26. juli lander der en besked i e-boksen hos tusindvis af håbefulde unge, der har søgt om optagelse på de videregående uddannelser.

Og hvis den besked siger optagelse på Københavns Universitet, Professionshøjskolen Metropol eller KEA, så kan den efterfølgende boligjagt gå hen og blive noget dyrere, end hvis der står Aarhus Universitet eller VIA University College. Det viser en ny opgørelse, som BoligPortal har udarbejdet for TV 2 Lorry.

For i København skal man af med 38.309 kroner i startbeløb for en 1-værelses lejebolig, mens gennemsnitsprisen i Aarhus er knap 10.000 kroner lavere - helt præcis 28.492 kroner. Og prisen for en 1-værelses i Aalborg ligger på 17.214 kroner, altså under halvdelen af hvad man skal af med i København.

Når en ny lejer skal flytte ind, har en udlejer nemlig ud over den første måneds husleje ret til at kræve tre måneders husleje i depositum samt tre måneders husleje i forudbetalt leje. Og selv om det er tilladt at kræve mindre, så kræver langt de fleste udlejere både depositum, forudbetalt leje og første måneds husleje.

Har man planer om at flytte sammen med vennerne i København, så er det en fordel at splitte førstebeløbet. For skal man have fat i en 4-værelses bolig i Hovedstaden, så skal man kunne lægge knap 84.000 kroner, inden udlejer udleverer nøglerne.

Men bliver man optaget på studie i H.C. Andersens fødeby, Odense, så er prisen for en 4-værelses noget mere overkommelig. Der skal man af med 48.552 kroner.