LA-leder rystet over fejl fra Statens Serum Institut: »Den type af fejl har dyre og omfattende konsekvenser for Danmark«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Redigering: Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til dag to i fase to af genåbningen. Ja, vi lever nu vores liv i sci-fi-agtige kategorier, og du kan klæde dig på med retningslinjer for skoler, caféer, biblioteker og andre steder, som nu er genåbnet.

Og så tager vi fat på nogle af tirsdagens tophistorier:

SSI har overdrevet faren ved coronavirus ved »en fejl«

De danske myndigheder overdrev i marts 2020 – på et helt centralt tidspunkt under coronakrisen – både virussens farlighed såvel som effekten af regeringens omfattende nedlukning af samfundet.

Det viser Berlingskes gennemgang af data og beregninger fra Statens Serum institut (SSI), landets centrale myndighed med ansvar for at overvåge smittespredningen i samfundet.

De nye oplysninger vækker opsigt på Christiansborg, hvor for eksempel partileder for Liberal Alliance Alex Vanopslagh peger på, at tallene for smittetrykket har haft stor indflydelse under forhandlingerne om genåbningen af Danmark.

»Vi sad med tal, som viste, at nedlukningen havde en stor effekt, og derfor var vi naturligvis tilbageholdende med at åbne igen. Nu viser det sig, at tallene var overdrevne og fejlagtige. Det betyder, at virksomheder er gået konkurs, og hjælpepakkerne blev for dyre på et forkert grundlag. Den type af fejl har dyre og omfattende konsekvenser for Danmark,« siger Alex Vanopslagh.

Du kan læse meget mere om blandt andet fejlen og sundhedsminister Magnus Heunickes (S) kommentar til den her.

Macron og Merkel vil oprette en genopretningsfond på 500 milliarder euro

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, har præsenteret et fælles bud på en plan, der skal rette op på de voldsomme økonomiske konsekvenser, som coronakrisen har ført med sig.

Midlet er en enorm fælles europæisk fond på 500 milliarder euro – svarende til omkring 3.725 milliarder kr. Den enorme sum skal skaffes ved at låne på vegne af EUs 27 lande. Danmark skal være med til at hæfte for pengene, men de kan også hjælpe danske virksomheder, siger DRs EU-korrespondent Ole Ryborg.

Dagens tal:

Bekræftede smittede: 10.968
Indlagte: 144
Indlagte på intensiv: 26
Antal døde: 548
Bekræftede smittede på verdensplan: 4.804.167
Døde på verdensplan: 318.527

Du kan læse mere om de danske tal her og de internationale tal her.

Få overblikket - hver dag


Coronavirussen har lukket Danmark og spredt sig over hele verden. Hundrede tusinder er bekræftet smittet verden over, og tusindvis af dødsfald er registreret.

På Berlingske følger vi coronavirussen og dens konsekvenser tæt, og du kan med nyhedsbrevet Berlingske Morgen hver dag modtage et overblik i din indbakke med de seneste udviklinger fra ind- og udland og dagens vigtigste historier.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Alle voksne tilbydes coronatest

Status mandag var, at antallet af indlagte med covid-19 i Danmark var steget det seneste døgn – selv om der fortsat var tale om et relativt lavt antal indlagte. Men antallet var altså steget med 11 til 144. Henholdsvis 85 og 30 var indlagte i Region Hovedstaden og Region Sjælland, som er hårdest ramt.

Én person var søndag-mandag død efter smitte med ny coronavirus, og det samlede dødstal for epidemien i Danmark nåede dermed 548. Af de indlagte coronapatienter var 26 i intensiv behandling, hvilket er én færre end søndag. 21 af patienterne i intensiv behandling fik mandag hjælp af en respirator til at trække vejret.

Mandag meddelte Sundhedsministeriet også, at alle voksne danskere over 18 år fra denne uge kan vælge at få taget en coronatest i et af de 16 testtelte, der findes rundtomkring i landet. Det tager vitterlig kun et øjeblik.

Ny teststrategi gør det sværere for nære at blive testet

Myndighederne har trods melding om en »offensiv teststrategi« gjort det sværere at blive defineret som nær kontakt til en coronasmittet.

Det skriver Jyllands-Posten.

Indtil i torsdags skulle personer testes, hvis de havde opholdt sig i samme lokale og inden for to meter af en smittet. Nu er det kun personer, der har opholdt sig inden for én meter og ansigt til ansigt med en smittet, som skal testes. Til gengæld lancerede regeringen mandag et tilbud, hvor alle danskere – 50.000 om ugen – selv kan booke en test.

Fagfolk påpeger ifølge Jyllands-Posten, at der er et misforhold mellem de to initiativer.

Direktørexit efterlader et stort hul i arvefølgen i Danske Bank:

Landets største bank mistede mandag sin kronprins, da 42-årige Jacob Aarup-Andersen forlod banken for at tiltræde en ny stilling som topchef i rengøringsgiganten ISS. Dermed blev han den niende person i rækken af Danske Bank-direktionsmedlemmer, der har fratrådt deres stillinger siden 2018.

Danske Bank udsendte mandag morgen en selskabsmeddelelse, hvori bankens topchef, Chris Vogelzang, takkede Jacob Aarup-Andersen for den store indsats, han har leveret i flere forskellige stillinger i Danske Bank, senest som øverst ansvarlig for den danske bankforretning.

Mandag havde banken ingen yderligere kommentarer, end hvad der står i meddelelsen, men spørger man eksperter, analytikere og headhuntere, så er Jacob Aarup-Andersens exit et stort tab for Danske Bank.

Du kan også læse analysen her fra Berlingskes erhvervsredaktør Thomas Bernt Henriksen om, hvordan der mangler en »kronprins i laksegade«.

Energistyrelsen: En del af Danmarks grønne energi kan være klimaskadelig

Eksperter har frygtet i årevis, at en del af den biomasse, som Danmark importerer og brænder af, ikke er CO2-neutral, sådan som det ellers regnes for i det danske klimaregnskab.

Nu viser en rapport, som Energistyrelsen har udarbejdet for Klima- og Energiministeriet, at problemet er reelt: Biomassen, der ellers officielt opgøres som Danmarks største grønne energikilde, er nok ikke så grøn som hidtil antaget.

Det skriver Information.

Dagens covid-19-indlæg:

... er skrevet af Mads Fuglede, som er medlem af Folketinget for Venstre og USA-analytiker:

»Covid-19 har afsløret, at det er usundt for et land af have afviklet sin nationale produktionsindustri. Den indsigt er kineserne panisk angst for, at vi opnår. For i det øjeblik verden indser det fine i, at der på vores varer igen står »Made in Denmark, Belgium, France, Finland, Canada« osv., er det samme tidspunkt, hvor Kinas alt for dominante magt i verden vil blive stækket. Det vidste Obama, og det ved Trump. Nu skal vi også bare indse det,« skriver Mads Fuglede i Berlingske.

Dagens citat ...

... er formuleret af forfatteren Knud Romer og blev bragt på Religion.dk 15. maj:

»Jeg blev skilt, samtidig med at jeg blev blind. Jeg har mistet min kone, ­mine børn, min bil, min båd, mit hus i Kragevig, mit syn og min fremtid. Jeg har mistet alt på én gang.«

Knud Romer blev diagnosticeret med uhelbredelig grøn stær efter en nat, hvor han fik tunnelsyn. Han er blind på det ene øje og ser med det andet hvide nuancer af silhuetter, der vil blegne mere og mere, indtil han en dag bliver helt blind.