Kronprins Frederik overtager titel efter sin far, prins Henrik

Mandag indtræder kronprins Frederik officielt som ny protektor i Røde Kors. Han overtager protektionen efter sin far, prins Henrik.

Mandag indtræder HKH Kronprins Frederik officielt som ny protektor i Røde Kors. Han overtager protektionen efter sin far, Prins Henrik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag indtræder kronprins Frederik officielt som ny protektor i Røde Kors.

Han overtager protektionen efter sin far, prins Henrik.

Da prins Henrik sov ind tirsdag 13. februar i år, satte generalsekretær i Røde Kors Anders Ladekarl sig til tasterne og skrev på Twitter:

'I 1983 plantede Dansk Røde Kors’ protektor H.K.H. Prins Henrik et lille træ foran Malawi Røde Kors' hovedkvarter i Lilongwe, Malawi.'

'Det er i dag et kæmpe træ, som giver skygge og ly. Sådan vil vi huske prinsen.'

Teksten er ledsaget af et billede, som forestiller et simpelt skilt i dannebrogsfarver, der hviler op ad et træs stamme og rødt på hvidt fortæller forbipasserende, at træet blev plantet 4. marts 1983 af 'Prins Henrik af Danmark'.

I 17 år var prinsen protektor for Røde Kors og højt skattet af hjælpeorganisationen, som ved flere lejligheder har rost prinsen for hans engagement, støtte og venskab.

»Han har ikke bare været protektor af navn. Han har virkelig været det af gavn,« som Anders Ladekarl sagde til Berlingske, da prinsens død blev kendt for offentligheden.

I dag, mandag, overtager kronprins Frederik officielt protektionen efter sin far.

Det var en veloplagt kronprins Frederik, der ankom til Røde Kors' frivilligcenter på Østerbro i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Den officielle indtrædelse blev markeret, ved at Kronprinsen besøgte Røde Kors' Frivillighus på Østerbro i København sammen med organisationens præsident, Sven Bak-Jensen, og Anders Ladekarl.

»I skal vide, at jeg får meget ud af det selv, og at det er vigtigt for mig at være en del af Røde Kors,« sagde Kronprinsen i sin tale efter at være blevet rost for sin medmenneskelighed og empati.

Blandt andet sagde Sven Bak-Jensen, at Røde Kors er »nærmest lykkelige« for, at Kronprinsen tager over efter sin far:

»Vi synes i al beskedenhed, at vi er et godt match,« lød det fra præsidenten.

Organisationen og dens nødhjælpsarbejde er ikke fremmed for kronprins Frederik, som flere gange har været på rejser med Røde Kors, og derfor er det også kun titlen som protektor, der er ny for Kronprinsen:

»Det er same same but different,« som han formulerede det.

Den kongelige familie har været protektorer for Røde Kors siden 1877 begyndende med kong Christian 9., som er kronprins Frederiks tiptipoldefar.

Dronning Ingrid var ligeledes protektor for Røde Kors fra 1972 og frem til sin død i november 2000.