Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Dagens længde er efterhånden aftaget med sådan cirka fire timer og 45 minutter, DMI har udsendt varsel om risiko for kraftig regn fra i eftermiddag, og der er udsigt til røde tal på aktiemarkederne.
Alligevel er der ingen grund til at finde efterårsdepressionen frem, for de nationale coronatal ser fortsat ganske fornuftige ud, hvilket fremgår af nedenstående.
Vil du have dagens vigtigste historier direkte i ørerne, så lyt til Morgenposten – Berlingskes nyhedsoverblik:
Således opløftet – trods alt – iler vi videre til den gryende dags største nyheder.
Udsigt til røde tal på aktiemarkedet
For første gang i næsten trekvart år er der udsigt til en periode med røde tal for både store og små investorer.
Aktiemarkedet er nemlig begyndt at vakle, og verdens allerstørste investeringsbanker advarer nu om, at de næste uger og måneder kan blive ret så turbulente.
Morgan Stanley, Citigroup, Bank of America, Deutsche Bank og Goldman Sachs har alle været ude med advarsler, hvor de remser en hel liste af ting op, der kan dræbe den gode markedsstemning. Det er ret usædvanligt, at der er så enslydende negative udmeldinger fra alle de store New York-banker på samme tid.
Stigende inflation, problemer i de globale forsyningskæder, overoptimistiske investorer, lavere økonomisk vækst, tårnhøje aktiekurser, negative overraskelser fra centralbankerne og deltavarianten er bare nogle af de advarselslamper, de store banker peger på.
Du kan læse den store historie i Berlingske her.
Information skriver brev til nordmænd
Efter stortingsvalget mandag risikerer Norge at sætte sit ellers så gode og velfortjente renommé på klimaområdet på spil.
Det skriver det sædvanligvis meget grønt orienterede dagblad Information i onsdagens leder, der er direkte henvendt til læsere i vores broderland. Overskriften er således på norsk og lyder:
»Kjære Norge: Hvis ikke dere med 12.000 oljemilliarder kan gjennomføre et raskt grønt skifte, så kan ingen.«
Lederskribenten påpeger, at valgets sejrherre, Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet, hverken bliver afhængig af det mest venstreorienterede parti Rødt, som gik markant frem, eller af Miljøpartiet. Dermed er de mest vidtgående krav om klimahandling bremset.
Olie- og gassektoren beskæftiger over 200.000 nordmænd og står for omkring 25 procent af statens indtægter. Et for brat stop vil skabe massiv arbejdsløshed og stagnation i store dele af Vestlandet, skriver avisen.
»Men det kan ikke være en undskyldning, der forhindrer den klimahandling, der så åbenlyst er akut brug for,« står der i lederen, som du kan læse her.
Efter skrotning af DRs store satsning: »Få serien genstartet«
Vores kolleger på Politiken graver videre i historien om den kuldsejlede DR-serie om Leonora Christina og om fyringen af DR-dramachefen Christian Rank.
Danske filminstruktører og skuespillere siger nu, at de direkte har mistet tilliden til DR og den ellers så hæderkronede dramaafdeling.
»Det er et tillidsbrud at lægge den serie ned. Og den eneste måde, man kan få det gjort mindre på, er ved hurtigst muligt at få meldt ud, at man er i gang med en proces for få serien genstartet«, siger forkvinde for Danske Filminstruktører, Christina Rosendahl.
Dansk Skuespillerforbund mener ligesom instruktørerne, at al den goodwill, som DR Drama har opbygget gennem mere end 20 år, nu er ved at blive sat over styr.
»DR bliver lige pludselig ikke længere arbejdspladsen, hvor alle gerne vil være. Og man kan se, at de, der har været på DR og har skabt de store serier, ikke er der mere. Folk har mistet tillid til DR Drama«, siger formand Benjamin Boe Rasmussen.
Vagtcentral-chef svarede ikke på alvorlig advarsel i ugevis
Nærværende avis fortsætter den store afdækning af stærkt kritisable forhold i 112/Vagtcentralen.
I juli var der så store problemer med at omstille borgernes 112-opkald til vagtcentralen, at den operative chef for Hovedstadens Beredskab skrev flere advarsler til chefen for vagtcentralen.
Den operative chef understregede over for vagtcentralchef Preben Hansen allerede 15. juli 2021, at situationen var »på vej til at være kritisk for borgerne«, og han spurgte, om vagtcentralen havde en plan for at nedbringe 112-køen. Det fremgår af en aktindsigt.
Men han fik intet svar fra vagtcentralchef Preben Hansen.
Tre uger senere – 4. august 2021 – rykkede den operative chef for svar i en ny mail.
Han understregede, at han havde henvendt sig »med stor bekymring« til Preben Hansen tre uger forinden, men »desværre har vi ikke hørt fra jer og må samtidig konstatere, at situationen ikke synes at være i bedring«.
Denne rykkermail stilede han både til Preben Hansen og øverste chef for regionens akutberedskab, direktør Freddy Lippert, samt vicedirektør Trine Mottlau.
Først efter rykkermailen kom der svar.
Det sker i dag
I dag fylder den store, internationale miljøorganisation Greenpeace 50 år.
- Greenpeace blev stiftet i 1971 i Canada, først og fremmest i protest mod amerikanske atombombeprøvesprængninger i Alaska. I 1985 kom organisationen på klodens avisforsider, da franske agenter sænkede Greenpeaceskibet »Rainbow Warrior« i havnen i Auckland, New Zealand. I dag er Greenpeace repræsenteret i 57 lande og har cirka 2,8 millioner medlemmer.
- Nu vi er ved miljøet, så træder nye og strammere regler for sejlads i motorbåde i dag i kraft i vandområder op til 300 meter ud for Brøndby, Hvidovre, Ishøj og Vallensbæk. Ifølge reglementet må fartøjerne nu kun sejle direkte ud og ind fra stranden vinkelret på kystlinjen. De må altså ikke sejle på tværs eller rundt i 300-meters zonen.
- Også i Slagelse vil der blive holdt godt øje med trafikken i dag. For ved Slagelse Sygehus kommer en førerløs bus nu for første gang ud at køre på offentlig vej i Danmark. Transportminister Benny Engelbrecht (S) indvier ruten.