Kongemagerne ser muligheder i Lars Løkkes forslag om en SV-regering, men Mette Frederiksen afviser

En SV-regering har længe været på forskellige borgmestres ønskeliste, og blandt Folketingets midterpartier er forslaget populært. Men Socialdemokratiets statsminister kandidat Mette Frederiksen afviser Lars Løkke Rasmussens tanker om at danne en SV-regering efter valget.

Efter statsministerens overraskende udmelding i går, indkaldte S-formand Mette Frederiksen til pressemøde i Det Kongelige Biblioteks Have. Hun var dog ikke meget for Løkkes idé om en SV-regering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe /Ritzau Scanpix

»Jeg skal godt nok love for, at det går hurtigt i dansk politik,« sagde Mette Frederiksen, da hun kl. 15 første gang kommenterede forslaget om en SV-regering, efter Lars Løkke Rasmussen i en ny bog, har luftet tanker om netop sådan et samarbejde.

Der er ikke meget i meningsmålingerne, der tyder på, at Lars Løkke Rasmussens VLAK-regering kan fortsætte efter valget, og Mette Frederiksen kan læse de samme målinger som statsministeren. Hun kan ikke se nogen grund til at skifte kurs.

»Socialdemokratiet går til valg på at danne en socialdemokratisk mindretalsregering,« slog Mette Frederiksen fast på et pressemøde i Det Kongelige Biblioteks have.

Altså afviser hun Lars Løkkes forslag om en SV-regering.

»Jeg nægter samtidig at ophæve betydningen af, hvad politik er for en størrelse, for vi skal dele os efter anskuelser,« sagde Mette Frederiksen, og gav sig til at ridse alle de politiske områder op, hvor Venstre og Socialdemokratiet vil forskellige ting.

Det gælder spørgsmål om ulighed, centralisering, den grønne omstilling og spørgsmålet om, hvorvidt nedslidte skal have en ret til tidlig pension, eller om nedslidte skal have en ret til visitation til tidlig pension. Ifølge Mette Frederiksen meget afgørende punkter, som tilsammen får hende til at tvivle på, at Lars Løkke Rasmussen rent faktisk selv tror på en SV-regering.

»Jeg har en lille smule svært ved at tro oprigtigheden i det, Lars Løkke Rasmussen siger i dag,« sagde Mette Frederiksen, og tilbød derefter en kort, spydig analyse af, hvad der så kunne ligge bag forslaget om en regeringsdannelse, inden vælgerne har afgivet deres stemmer.

»Det er et mærkeligt tidspunkt i valgkampen for Lars Løkke at tage for givet, at danskerne giver ham mandat til at fortsætte i regering,« sagde Mette Frederiksen, og kunne lidt efter ikke dy sig:

»Der er i hvert fald nogen, der gerne vil holde fast i den politiske magt,« sagde hun.

Opgivende regeringspartnere

Lars Løkke Rasmussen har egentligt kun meldt ud, at han åbner døren på klem for en SV-regering. Han har talt om, at han ikke vil lade sig presse af krav fra yderfløjene, og det derfor kommer til at ske en dag. Han har ikke sagt i dag. Han har ikke sagt nu. Hans første prioritet er stadig en VLAK-regering. Men blandt hans regeringspartnere i Liberal Alliance og de Konservative er holdningen, at statsministeren har solgt helt ud.

»Det ser i hvert fald svært ud nu. Det ser meget svært ud,« var Søren Papes (K) forventninger til muligheden for en VLAK-regering efter valget, imens Liberal Alliance straks gav sig til at tilbyde skuffede Venstrefolk gratis medlemsskab af Liberal Alliance.

Umiddelbart hidser Venstres folketingsmedlemmer sig ikke offentligt op, selv om især næstformand Kristian Jensen ifølge Berlingskes politiske analytiker, Thomas Larsen, er rystet.

Kongemagerne er klar

Men det er ikke alle, der er afvisende overfor idéen.

»Jeg har i mange år talt for, at Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti burde samarbejde tæt og undgå, at Liberal Alliance styrede skattepolitikken, og at de Radikale styrede udlændingepolitikken,« siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2 News og inviterede altså sig selv med i et eventuelt regeringssamarbejde.

Det Radikale Venstres formand Morten Østergaard er nærmest begejstret for udvikligen, som igen kan give partiet afgørende mandater i dansk politik.

»Det er da en kæmpe chance for for alvor at få skabt et nyt grundlag, hvor vi ikke er afhængig af den yderste højrefløj i Danmark,« siger Morten Østergaard.

»Vi er helt klar til at danne nye alliancer, hvis det handler om at bringe Danmark fremad i en grønnere, friere og stærkere retning. Den mulighed er der, for statsministeren har klart indset, at symbolpolitikken ikke har løst Danmarks problemer, men måske snarere gjort dem værre,« siger han.

»Men for os handler det om det politiske indhold, og Lars Løkke Rasmussen skylder et svar på, om han går efter at fortsætte den kurs, der har været, bare med nyt flertal. Vi må sige, at det er afgørende for os, at det ikke bare bliver en ny statsminister og en ny regeringskonstellation, men en ny retning, og det, mener jeg, vi har taget et skridt nærmere med Lars Løkke Rasmussens melding i dag,« siger Morten Østergaard.

Også Alternativet ser muligheder i Lars Løkke Rasmussens tanker.

»Hvis man skal sætte det lidt på spidsen, har Venstre overtaget Socialdemokratiets velfærdspolitik, og omvendt har Socialdemokratiet overtaget Venstres integrations- og flygtningepolitik,« siger Uffe Elbæk og foreslår ligesom Morten Østergaard, at Alternativet kan spille en rolle i nye alliancer i Folketinget.

»Der er nuancer af grå i forskellen mellem Socialdemokratiet og Venstre, og det er derfor, der er brug for en tredje, grøn position i dansk politik,« siger han.