Kommuner skal selv betale for flere anbringelser af udsatte børn

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

Jyllands-Posten har spurgt ind til økonomien i regeringens ambitioner om at tvangsfjerne flere børn. Regeringen har meldt ud, at den vil give et højere tilskud til kommunerne ved tunge børnesager og anbringelser af flere søskende, men det viser sig, at pengene kommer fra et »tilsvarende lavere bloktilskud«. Det bekræfter social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til Jyllands-Posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Godmorgen og velkommen til den særlige dag på året, hvor Transparency International afslører sin internationale korruptionsrangliste.

Danmark er – på trods af Britta-sagen, skandalerne i Skat, svindel i Forsvarets Ejendomsstyrelse, sigtelsen af en direktør i Aarhus Kommune og svindel med Meld og Feld-midler – igen verdens mindst korrupte land. Der skal åbenbart mere til for at markere sig på en international liste og hurra for det, selv om det går den forkerte vej, især i den offentlige sektor.

Her er et overblik over dagens vigtigste historier.

1. 2.000 nye CBS-studerende dumper i basal matematik

I Berlingske kan man læse, at i alt 2.054 førsteårselever fra seneste årgang på Copenhagen Business School dumpede en matematisk screening og blev sendt på kurser i første weekend efter studiestart for at lære basal matematik. De er simpelthen ikke i stand til at forstå en økonomisk lærebog, og så kommer man ikke langt på en handelshøjskole. På en eller anden måde er de studerende kommet igennem gymnasiet og ind på en videregående uddannelse uden at kunne simpel procent- og brøkregning.

»Hvis jeg spørger de studerende, der kommer fra gymnasiet: »Hvad er en halv divideret med en halv«, så burde de vide, at svaret er 1. Men det kan rigtig mange ikke,« siger Leslie Christensen, lektor gennem 25 år, postdoc og fagansvarlig for mikroøkonomiske kurser på CBS.

»Du har en pris på en frakke, og den sættes ned med 17 procent. Hvordan fraregner du så 17 procent? Det kan de heller ikke. Helt almindelig procentregning behersker de ikke, ligesom de også har vanskeligheder med brøkregning,« forklarer lektoren.

Historien er fuld af fantastiske citater og kan læses her.

2. EUs klimaplan kritiseres for støtte til landmænd

I Information kan man læse, at over en fjerdedel af de 503 milliarder euro, som EU vil bruge på sin stort anlagte klimapagt, reelt er subsidier til landmænd, og hvilken klimaeffekt landbrugsstøtten har, er tvivlsomt.

»Lige nu stiger udledningen fra landbruget, og det tyder jo på, at landbrugsstøtten i hvert fald leverer meget lidt klima for pengene,« siger Faustine Bas-Defossez, der er chef for den britiske miljøtænketank IEEPs landbrugsafdeling, til Information.

3. Danskerne udleder tonsvis af CO2 – i Kina

Politiken har set på nye beregninger fra erhvervstænketanken Axcelfuture, der slår fast, at det danske CO2-aftryk stiger med omkring 20 ton, hvis man regner import af varer med. Især varer fra Kina bærer en del af ansvaret, og klimaminister Dan Jørgensen (S) forsikrer, at regeringen er klar over det.

»Det er netop derfor, regeringen med klimaloven har forpligtet os på ikke bare nationale reduktioner, men også på en global strategi og årlige rapporteringer på udviklingen i internationale effekter – for eksempel i forhold til import og forbrug«, skriver han i et e-mailsvar til Politiken.

Præcis hvordan CO2-reduktioner i forhold til import og forbrug skal opnås, kommer han desværre ikke ind på.

4. Ineffektiv skatteinddrivelse koster en mia. om året

Berlingske har fået fingre i en endnu ikke offentliggjort rapport fra Rigsrevisionen, hvoraf det fremgår, at hvis Skattestyrelsen havde en lige så effektiv inddrivelse som i Sverige, ville der komme 5,5 milliarder kroner i statskassen hvert år.

»Det er jo pinligt. Det er helt basale ting som at sende rykkere ud, man ikke gør i alle tilfælde. Man kan ikke engang sende et brev ud til alle og gøre opmærksom på, at du altså skylder nogle penge. Det var da det mindste og letteste skridt. Det er da vildt,« siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær lige her.

5. Socialdemokratiet vil tvangsfjerne flere børn, og kommunerne skal betale regningen

Jyllands-Posten har spurgt ind til økonomien i regeringens ambitioner om at tvangsfjerne flere børn. Regeringen har meldt ud, at den vil give et højere tilskud til kommunerne ved tunge børnesager og anbringelser af flere søskende, men det viser sig, at pengene kommer fra et »tilsvarende lavere bloktilskud«.

Det forarger borgmestre landet rundt. Socialborgmester i Københavns Kommune Mia Nyegaard (R) siger til Jyllands-Posten:

»Det er som at fodre hunden med dens egen hale, når regeringen vil tage penge fra kommunerne for at give dem til kommunerne.«

Læse hele historien her.

Dagens citat

Leverer lektor på CBS Leslie Christensen, som efter at have brokket sig over CBS-studerendes elendige matematiske kundskaber i Berlingske trods alt husker at rose elevernes kampgejst.

Leslie Christensen, lektor ved CBS

»De er ikke kun flittige, men rigtigt flittige til at lære de ting, de burde have lært i gymnasiet.«


Det sker i dag

  • Statsminister Mette Frederiksen deltager i mindehøjtideligheden på Yad Vashem, The World Holocaust Remembrance Center, i Jerusalem som en del af markeringen af 75-året for befrielsen af Auschwitz.
  • Verdenssundhedsorganisationen (WHO) holder nyt krisemøde om den mystiske coronavirus fra Wuhan-provinsen i Kina. Under et krisemøde onsdag aften diskuterede WHO, om der var grund til at erklære en international sundhedskrise, men valgte at udskyde beslutningen til efter mødet torsdag.