Kommuner giver sig selv glade ældre-»smileys«: »Det er foruroligende«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du kan begynde dagen med at være godt klædt på allerede til morgenkaffen.

Når kommunerne skal evaluere kvaliteten i deres egen ældrepleje, giver de ofte bedre vurderinger end den tilsvarende statslige tilsynsmyndighed. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Godmorgen!

Velkommen til en uge, hvor danskernes sommerferie kulminerer – med den slags typiske, danske sommervejr, som meteorologerne ynder at omtale som »ustadigt og med lidt regn. Ved kysterne stedvis hård vind.«

Ludovejr med andre ord.

Men midt i det mildt sagt varierende danske sommervejr er der lys for enden af vindtunnellen.

Som DMI skriver i sin syvdøgnsudsigt:

»Fredag ventes et højtryk at nærme sig Danmark vestfra, hvorved vejret en overgang stabiliseres.«

Prins Joachim har det efter omstændighederne godt efter sin alvorlige operation for en blodprop i hjernen, oplyser Kongehuset. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALFREDO ESTRELLA.

Vi kan samtidig glæde os over nyheden om, at prins Joachims tilstand er stabil, og at han »har det godt efter omstændighederne«.

Det oplyser Kongehuset i en pressemeddelelse, efter at prinsen fredag aften blev hasteindlagt til operation for en blodprop i hjernen på et hospital i Toulouse i Sydfrankrig.

»Ud fra de meldinger, jeg får, er alle ved godt mod, også ham selv,« siger Berlingskes kongehuskommentator, Thomas Larsen.

Optimisme på Strøget

Der er også lys at øjne for luksusmærker som Gucci, Burberry, Givenchy og Saint Laurent, der på Strøget i København har været ramt af voldsomt faldende omsætning som følge af coronakrisen.

Men erfaringer fra tidligere kriser viser, at især de eksklusive luksusbrands typisk klarer sig bedre og hurtigere igennem krisetider. På den baggrund er der optimisme at hente i den »dyre« ende af Strøget, skriver Berlingske Business.

Og så må vi ikke glemme, at mandagen for mange unge vil blive præget af nervøsitet. For i morgen får tusinder besked på, om de er optaget på deres drømmestudie eller ej.

Over 16 mio. coronasmittede

Inden vi kaster os over mandagens vigtigste historier, skal vi lige forbi coronakrisen og de seneste coronatal. Tallene for Danmark er dog fra fredag, da de ikke opdateres i weekenden.

Antal bekræftede smittede i Danmark: 13.438 (+46 i forhold til torsdag)

Antal, der har overstået smitten: 12.340 (+41)

Bekræftede døde i Danmark: 613 (+1)

Antal døde på verdensplan: 647.928

Antal bekræftede smittede på verdensplan: 16.201.176

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Nu har Nordkorea fået sit første officielle covid-19-tilfælde, oplyser nationens ubestridte leder Kim Jong Un. Udenlandske kommentatorer mener dog, at landet med næsten al tænkelig sandsynlighed har haft adskillige tilfælde. Fold sammen
Læs mere
Foto: KCNA.

På coronafronten sluttede klodens stort set sidste angiveligt smittefri land sig søndag til listen over nationer med covid-19-tilfælde. Det er det gennemkontrollerede Nordkorea, som ellers officielt og i givet fald nærmest mirakuløst har holdt sig fri af den globale pestilens. Indtil nu.

Ifølge den »store« leder Kim Jong-un er der dog kun tale om et enkelt tilfælde – en nordkoreaner, der for tre år siden flygtede til Sydkorea, og som for få dage siden flygtede tilbage igen med smitte fra nabolandet. Det skriver BBC.

Nyheden kommer, efter at Sydkorea lørdag ifølge Reuters kunne berette om den største stigning i antal nye smittetilfælde i næsten fire måneder: 113 på en enkelt dag.

Og så til dagens historier:

Kommuner giver sig selv glade »smileys«

Vores gode kolleger på Jyllands-Posten kan berette om voldsom kritik af kommunernes tilsyn med forholdene i ældreplejen.

Kommunernes eget tilsyn ser nemlig med langt mildere øjne på de ældres forhold end det uvildige og uafhængige statslige ældretilsyn under Styrelsen for Patientsikkerhed. Det viser en undersøgelse, som avisen har foretaget.

I seks af ni aktuelle sager, hvor den statslige styrelse opretholder et påbud over for en kommunal plejeenhed, har kommunens tilsyn bedømt forholdene det samme sted som så fine, at det på fødevareområdet ville svare til en glad smiley.

Magnus Heunicke, sundhedsminister

»Det er foruroligende, at vi i dag har et system, hvor der ikke er større sammenhæng mellem de kommunale og nationale tilsyn.«


»Tallene rejser spørgsmålet om, hvorvidt vi kan stole på kommunetilsynenes uafhængighed,« siger Troels Yde Toftdahl, velfærdspolitisk fagchef i Dansk Erhverv.

Og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siger:

»Det er foruroligende, at vi i dag har et system, hvor der ikke er større sammenhæng mellem de kommunale og nationale tilsyn.«

Du kan læse mere her.

I ganske få tilfælde er der sket forbytning af æg eller sæd hos danske kvinder i fertilitetsbehandling. Modelfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Forkerte æg i livmoder

Politiken har en ret foruroligende historie om forbytninger af æg og sæd til fertilitetsbehandling.

Eksempelvis blev en kvinde i fertilitetsbehandling på Dansk Fertilitetsklinik på Frederiksberg i 2016 nødt til at tage en fortrydelsespille og slå det potentielle liv ihjel, der netop var blevet plantet i hende.

Ved en fejl var det nemlig en fremmed kvindes æg, der var blevet ført tilbage i hendes livmoder efter befrugtning.

Antallet af fejl er ganske vist ekstremt få, men hver fejl kan få alvorlige konsekvenser, påpeger eksperter.

På fem år med omkring 100.000 påbegyndte fertilitetsbehandlinger kender Styrelsen for Patientsikkerhed til såkaldte forbytningsfejl i fire tilfælde – i to tilfælde var æg forbyttet, i to tilfælde var sæd forbyttet. Det er altså fejl, der sker ekstremt sjældent.

Det siger Thomas Ploug, professor i etik ved Aalborg Universitet, som samtidig understreger, at fejlene er sket på et område, hvor konsekvenserne kan ende i »en virkelig kedelig situation«.

»Det er alvorlige fejl, fordi der er grund til at tro, at folk i den her situation ofte vil vælge at få en abort. Og så er et liv dødt«, siger Thomas Ploug.

Du kan læse mere her.

Kampen om børnenes mad

Alle forældre har indimellem måttet kæmpe en madkamp mod deres mere eller mindre kræsne børn. Men faktisk skyldes over halvdelen af alle børns kræsenhed deres forældre.

Det fremgår af en stor undersøgelse af Radius for Arlafonden om børns madvaner, som Berlingske går i dybden med.

For mange forældre er kræsenhed en kilde til kamp og frustration ved middagsbordet, hvor »du kan ikke sige, du ikke kan lide det, hvis du ikke har smagt på det«, er en kendt forældrelogik.

Men det er en logik, der kan skade børns lyst til at spise noget nyt og hæmme deres lyst til mad senere i livet.

Det mener professor i sundhedspædagogik ved Aarhus Universitet Karen Wistoft. Hun ryster på hovedet af mange forældres spiseopdragelse, som tallene dokumenterer.

»Det er helt idiotisk. De børn, der er opdraget på den måde, skynder sig at smage og tænker så: »Jeps, jeg kan blive fri for at spise det, jeg ikke har lyst til, ved hurtigt at smage på det og så sige, jeg ikke kan lide det, for så skal jeg ikke spise mere af det.« Det bliver brugt helt anderledes, end det er tænkt.«

Og videre siger hun:

»Forældre skal lade være med at bo i børnenes tallerken. Der er så mange forældre, der tæller, hvor mange ærter og bønner og stykker kød børnene har spist, og hvis de har spist det antal, forældrene synes er rimeligt, kan det være, de får en belønning. Det kan være fint at belønne sine børn, men man skal ikke belønne dem for at spise det rette.«

Hun blev ikke borte med blæsten

Søndag blev dagen, hvor verden mistede et af de absolut sidste ikoner fra Hollywoods guldalder i 1930erne og 40erne – samt den sidste overlevende skuespiller fra kæmpeklassikeren »Borte med blæsten« fra 1939.

Det var den britisk-amerikanske skuespillerinde Olivia de Havilland, der døde i den respektindgydende alder af 104 år.

Olivia de Havilland blev hele 104 år gammel og boede i sine sidste mange år i Frankrig, hvor hun her er fotograferet i 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: IAN LANGSDON.

Olivia de Havilland var datter af en britisk familie, blev født i Japans hovedstad Tokyo og voksede op i Californien i USA.

Hun vandt to Oscar-statuetter for bedste kvindelige hovedrolle for filmene »To Each His Own« fra 1946 og »The Heiress« fra 1949. Ved sin døde var hun den ældste levende Oscarvinder.

De Havilland var desuden søster til den ligeledes berømte Hollywood-skuespillerinde Joan Fontaine, som hun havde et problematisk forhold til.

Det sker der i øvrigt i dag

På businessfronten kommer lavprisflygiganten Ryanair med sit kvartalsregnskab i kølvandet på en mildt sagt udfordrende periode på rejsefronten. Samtidig offentliggør Danmarks Statistik nye og næppe opmuntrende tal for detailsalget herhjemme.

I USA indleder biovirksomheden Moderna tredje og afsluttende fase af et forsøg, der skal munde ud i en coronavaccine. Forsøget omfatter 30.000 personer, hvor halvdelen får vaccine, mens den anden halvdel får placebo. Forsøget skal køre til 27. oktober 2022, men det ventes foreløbige og brugbare resultater længe inden.

Og så er mandag som sagt dagen før den helt afgørende dag, hvor tusinder af unge danskere får svar på, om de er optaget på drømmestudiet eller ej. Gys...

Men allerede klokken 18.00 i dag kommer Uddannelses- og Forskningsministeriet med tal for, hvor mange der i år er optaget på en videregående uddannelse, hvor mange der er blevet afvist, og hvilke uddannelser der er optaget flest på.