Kommunalt ansatte var i gennemsnit syge 12 dage sidste år

I en situation med mangel på arbejdskraft er det ifølge Lederne bekymrende med stigende sygefravær.

(ARKIV) Hospital i København, den 20. april 2008. Fra region til region er der stor forskel på, hvor lang tid det tager at blive udredt for patienterne. I Hovedstaden bliver omkring seks ud af ti udredt for sent. Det skyldes blandt andet sundhedsplatformen, påpeger Danske Regioner. Det skriver Ritzau, torsdag den 6. september 2018.. (Foto: Kristian Brasen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Brasen

Sygefraværet blandt de kommunalt ansatte er steget.

En ny opgørelse fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor viser, at sygefraværet sidste år gennemsnitligt var 12 dage mod 11,7 dage i 2017.

Det bekymrer Kim Møller Laursen, analysechef i interesseorganisationen Lederne.

»Lederne på de danske arbejdspladser oplever, at det på flere og flere områder er vanskeligt at skaffe kvalificeret arbejdskraft.«

»Derfor har vi både brug for, at vi får øget arbejdsudbuddet ved hjælp af blandt andre flere seniorer og kvalificerede udlændinge, men vi har i den grad også brug for, at de, der allerede er i job, er til stede på arbejdspladsen,« siger Kim Møller Laursen i en pressemeddelelse.

En bestemt personalegruppe har haft en særlig stor stigning i sygefraværet.

Det er sosu-personalet, der udgør den største personalegruppe i kommunerne.

Sosu'erne havde sidste år i gennemsnit 16,1 sygedage mod 15,4 dage året før.

Analysechefen mener, at det stigende sygefravær kalder på konkrete mål for, hvor meget og hvordan sygefraværet skal falde i de kommende år.

»Vi kan se, at flere af de kommuner, som har været dygtigst til at nedbringe sygefraværet i de senere år, netop har arbejdet med konkrete mål,« siger Kim Møller Laursen.

Opgørelsen viser, at sygefraværet varierer meget fra kommune til kommune.

En af kommunerne med lavest sygefravær er Lemvig med 9,9 sygedage, mens eksempelvis Frederikssund ligger i den høje ende med 14,5 dage.

Ifølge Lederne er sygefraværet også steget en anelse i regionerne. Det gennemsnitlige sygefravær var sidste år 10,7 dage mod 10,6 året før.

Sygefraværet beregnes som et gennemsnit per fuldtidsbeskæftiget. Det er målt i forhold til et års 227 arbejdsdage.

/ritzau/