Knap 3.000 bilbrande på næsten fire år har ført til 71 domme

Kun en lille del af de seneste års mange bilbrande har ført til dom, viser nyt folketingssvar fra Justitsministeriet.

Rigspolitiet skriver i folketingssvaret, at bilafbrændinger også i benyttes til at slette spor fra kriminelle gerninger eller som et signal eller hævn mod andre konkurrerende og kriminelle grupperinger. Fold sammen
Læs mere

Næsten 3.000 gange har danske borgere siden 2016 oplevet bilen stå i brand, og det har kun ført til 271 sigtelser og 71 domme.

Det fremgår af et nyt svar fra justitsminister Nick Hækkerup (S) til Folketingets Retsudvalg, der kaster noget lys over den aktuelle bølge af bilbrande.

Spørgsmålet er stillet af Nye Borgerliges formand Pernille Vermund, som også ønsker svar på, hvor mange af de registrerede bilbrande der har ført til sigtelser og dom; og de sigtedes og dømtes nationale oprindelse og statsborgerskab.

Ud af de i alt 2.929 bilbrande, som Rigspolitiet har registreret i perioden 1. januar 2016 til 30. september 2019, har politiet rejst 271 sigtelser, der har ført til 71 domme.

Folketingssvaret viser, at 58 ud af de 71 dømte i sagerne om påsatte bilbrande er danske statsborgere. Om de dømte danske statsborgere har anden etnisk oprindelse end dansk, fremgår ikke af folketingssvaret. Tallene kan være præget af en lille usikkerhed, eftersom samme person kan være registreret flere gange i opgørelsen, hvis personen har påsat flere bilbrande, for i de tilfælde er nationaliteten registreret for hver sigtelse.

Brandene i Baldersgade

Baldersgade på Nørrebro i København har været hårdt plaget af bilafbrændinger, og Københavns Politi har her »intensiveret efterforskningen«. Torsdag aften blev en 27-årig mand anholdt og sigtet for ni bilafbrændinger i gaden. Han blev fredag fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret, hvor politiet oplyste, at den blonde 27-årige mand ikke har forbindelse til den igangværende bandekonflikt.

Den sigtede nægter sig skyldig, og der er navneforbud i sagen.

Berlingske har spurgt Rigspolitiet, hvorfor det i ud af de knap 3.000 bilbrande kun er i 271 af tilfældene, at politiet har rejst sigtelse. Rigspolitiet har i en mail skrevet, at »politiet ser med meget stor alvor på bilafbrændingerne, der potentielt kan bringe folks liv og førlighed i fare. Derfor tager vi også sagerne alvorligt og efterforsker hver enkelt bilbrand.«

»Det kan dog være vanskeligt at opklare brandsager, da de ofte forekommer i de sene aftentimer og ud på natten, hvor der er få vidner til stede og samtidig er beviserne bogstavelig talt ofte brændt, og det gør efterforskningen vanskelig.«