Kaserner, flyvestationer og seks hospitaler: »Danmark er klar til, at coronavirussen kommer til landet«

Sundhedsstyrelsen vurderer, at der er en »moderat risiko« for, at coronavirussen kommer til Danmark. »Jo flere lande, der kommer på listen, og jo tættere, det kommer på, jo større er sandsynligheden for, at det kommer til Danmark,« siger overlæge fra Sundhedsstyrelsen.

Hidtil har kun Hvidovre Hospital (fotoet) og Aarhus Universitetshospital skullet tage imod eventuelle coronavirussmittede, men tirsdag blev der føjet yderlige fire hospitaler til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

Coronavirussen fortsætter med at sprede sig på verdensplan. Senest har der været et massivt udbrud i Italien, hvilket blandt andet har medført, at Sundhedsstyrelsen tirsdag offentliggjorde en opdateret udgave af sin risikovurdering.

I den nye risikovurdering skriver styrelsen, at der nu er en »moderat risiko« for, at virussen kommer til Danmark.

»På baggrund af udviklingen i Italien og andre lande vurderer Sundhedsstyrelsen tirsdag, at der er moderat risiko for, at vi i Danmark kommer til at se Covid-19 tilfælde, eventuelt med smittekæder, som det er set i Italien. Strategien for Danmark er dog fortsat, at vi vil forsøge at opspore og inddæmme eventuel Covid-19 smitte,« skriver Sundhedsstyrelsen i risikovurderingen.

Bolette Søborg, overlæge Sundhedsstyrelsen

»Danmark er klar til, at coronavirussen kommer til landet. Vi har en inddæmningsstrategi, hvilket betyder, at vi kaster rigtig mange ressourcer efter at finde eventuelle smittede og deres kontakter.«


Over for Berlingske uddyber Bolette Søborg, der er overlæge i Sundhedsstyrelsen:

»Jo flere lande, der kommer på listen, og jo tættere, det kommer på, jo større er sandsynligheden for, at det kommer til Danmark. Importerede tilfælde er det, jeg ser som mest sandsynligt,« siger hun.

Bolette Søborg forventer, at der vil komme »enkeltstående tilfælde«, som man vil forsøge at få opfanget, inden der kommer yderligere smittede.

»Vi giver særlig information på fly, der kommer ind fra Kina, og vi har sat informationer op i lufthavnene. Når der begynder at komme krydstogtskibe, vil vi også have noget der. Der, hvor der kommer en stor volumen igennem, gør vi en særlig indsats,« siger Bolette Søborg.

Tirsdag kom det også frem, at der nu er i alt seks hospitaler, der er klar til at modtage eventuelle smittede i Danmark. Hidtil har det kun været Hvidovre Hospital og Aarhus Universitetshospital, men det er udvidet til i alt seks forskellige hospitaler.

Rigshospitalet, Odense Universitetshospital, Aalborg Universitetshospital og Sjællands Universitetshospital i Roskilde, er nu også på listen.

»Danmark er klar til, at coronavirussen kommer til landet. Vi har en inddæmningsstrategi, hvilket betyder, at vi kaster rigtig mange ressourcer efter at finde eventuelle smittede og deres kontakter. Vi har desuden nu med de nye retningslinjer sikret endnu bedre kapacitet på sygehusene til både at vurdere, teste og behandle patienter,« siger overlæge Bolette Søborg til Berlingske.

Hos Sundhedsstyrelsen forventer man ikke en eksplosion af tilfælde, som det eksempelvis er set i Italien. Bolette Søborg mener, at danskerne er så godt oplyst, at vi vil søge hjælp i tilfælde af mistanke om smitte. Hun understreger samtidig, at den almindelige dansker ikke skal gå rundt og frygte at blive smittet.

»Det er klart, at hvis man skal ud at rejse, så skal man sætte sig ind i, hvordan forholdene ser ud, og så huske de generelle rejseråd, om ikke gå hen til en, der virker syg, holde sig på afstand og så sørge for virkelig god håndhygiejne,« forklarer hun.

Kaserner og flyvestationer med i planerne

Beredskabet i Danmark er altså klart til et virusudbrud i landet.

I Jylland er Flyvestation Skrydstrup samt en kaserne i Herning udpeget til at kunne huse patienter, der er smittet med coronavirus, hvis der pludselig opstår et stort antal smittede,

»Flyvestationen har dels de fysiske rammer, der kan rumme mange mennesker. Dels er der en landingsbane, så hvis man skal transportere patienter hurtigt ind og ud, så kan det også lade sig gøre,« siger Kurt Espersen, koncerndirektør i Region Syddanmark til Ritzau.

Kommer smitten til Danmark, vil man i første omgang fylde regionens sygehuse, der kan rumme mellem 50 og 70 smittede personer. Totalt set vil regionen kunne rumme 1.000 patienter.

I resten af landet har man også udpeget forskellige kaserner og flyvestationer til at kunne huse eventuelt smittede, blandt andet Antvorskov Kaserne i Slagelse og Høvelte Kaserne i Birkerød.