Kapitalismen har hjulpet mere end en milliard fattige ud af fattigdom

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

 

Godmorgen og velkommen til ugens tredje dag, anden dag i rigsretssagen mod Donald Trump og ifølge DMI noget så sjældent som en solskinsdag. Og ikke nok med det. Dagen er nu mere end otte timer lang. Mørket er bag os, og verden bevæger sig fremad.

Eller det sidste er der som sædvanligt på denne årstid en del diskussion om. Verdens ledere mødes til World Economic Forum i Davos i Schweiz, og tradtitionen tro udsender Oxfam Ibis en rapport om, hvordan verden bliver mere ulige, fordi verdens rigeste rager til sig på bekostning af verdens fattigste. Traditionen tro bliver rapporten mødt af statistik for, hvor mange mennesker rå kapitalisme og de frie markedskræfter river ud af fattigdom hver eneste dag - og mindst et grundigt faktatjek.

Således også i dagens Berlingske.

1. Ulighedsrapport bygger på 13 år gamle data

Berlingske har faktatjekket Oxfam Ibis' rapport om global ulighed og konstaterer blandt andet, at påstande om skattesnyd blandt verdens rigeste bygger på 13 år gamle data.

»Der er sket det siden, at både Danmark og verdenssamfundet har gjort rigtigt meget for at prøve at beskatte de udenlandske formuer bedre,« siger Niels Johannesen, som er professor i økonomi ved Københavns Universitet og ophavsmanden til den 13 år gamle rapport, som Oxfam Ibis læner sig op ad.

Hele historien kan læses her.

2. Kapitalismen har hjulpet en mia. fattige

Kristeligt Dagblad fortæller på forsiden den glædelige nyhed, at kapitalismen har hjulpet mere end en milliard fattige ud af fattigdom de seneste 25 år, hvorefter Kristeligt Dagblad desværre må meddele, at det bliver svært at hjælpe især 700 mio. fattige afrikanere ud af fattigdom.

»Det er der mange årsager til. Men den dybeste er, at politikerne i Afrika ikke har den rigtige indstilling til at gøre deres samfund bedre. Enten lader de sig snyde i forhold til skat, eller også ser de gennem fingre med det. I hvert fald prioriterer de ikke, som de burde, at opbygge institutioner, som kommer de fattige til gode,« siger Kristian Weise, generalsekretær for Oxfam Ibis til Kristeligt Dagblad.

3. Arbejdsløse akademikere må ikke få sundhedsforsikring

I Politiken kan man læse, at Akademikernes A-kasse er kommet i konflikt med Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som ikke vil tillade, at a-kassen tilbyder ledige medlemmer privat sygesikring på samme måde, som adskillige arbejdspladser i Danmark tilbyder ansatte.

Det er »ikke foreneligt med loven,« hedder det i afgørelsen, som Akademikernes A-kasse vil gå hele vejen til Højesteret for at få omstødt.

4. Nørrebro-moské modtager millioner fra Saudi-Arabien

Taiba-moskeen på Nørrebro har modtaget knap fem mio. kr. fra Saudi-Arabien, kan Berlingske fortælle. Moskeen har været base for en række berygtede islamister. Således kom den terrordømte boghandler fra Brønshøj, Said Mansour, den yderligtgående prædikant Abu Ahmed, Guantanamo-fangen Slimane Abderrahmane og Omar el-Hussein, gerningsmanden fra terrorangrebet i 2015, alle i moskeen.

»Jeg synes, at det er meget problematisk. Det er ikke i Danmarks interesse, at en fremmed nation, der udbreder en særlig radikaliseret form for politisk islam, har støttet en dansk moské. Det skal vi have gjort op med,« siger Mads Fuglede, Venstres udlændingeordfører, mens udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye ikke vil gå ind i den konkrete sag.

»Det, jeg kan sige, er i mere generelle vendinger: Vi ønsker et forbud imod organisationer og stater, der bruger økonomi til at undergrave det danske folkestyre,« siger han i artiklen, som kan findes lige her.

5. Elbiler vil koste tyske arbejdspladser

Information har dedikeret dagens forside til det tyske bilmarked, hvor mange tusinde arbejdspladser er afhængige af den traditionelle forbrændingsmotor. Derfor er nyheden om en tysk Tesla-fabrik og EU-støtte til batteriproduktion ikke nødvendigvis gode nyheder. Den historie kan læses her.

Dagens citat

Leverer Kristian Weise fra Oxfam Ibis, da han i Berlingske bliver præsenteret for Databanken Credit Suisses tal, der viser, at de ti pct. rigestes andel af den globale formue er reduceret, mens de 90 pct. fattigstes andel er vokset.

Kristian Weise, generalsekretær i Oxfam Ibis

»De tal har jeg ikke selv. Jeg kan ikke udtale mig om tal, der ikke er i rapporten. Men det er i den grad vigtigt at erkende der, hvor det går fremad i verden.«


Det sker i dag

  • Europarådet udsender rapport med fokus på Danmarks behandling af minoriteter. Rådet har i tidligere rapporter bl.a. kritiseret forbud mod rituelle slagtninger, for at droppe racisme­paragraffen og af måden, muslimer og andre minoriteter bliver omtalt i medierne og af politikere. Det er samme Europaråd, hvis Torturkomité for nyligt kritiserede forholdene i Udrejsecenter Ellebæk.
  • Klokken 14 i Geneve holder Verdenssundhedsorganisationen WHO hastemøde på grund af udbruddet af coronavirus i det centrale Kina. Herfra har virussen spredt sig til Japan, Sydkorea, Taiwan, Thailand og tirsdag aften blev virussen også fundet i USA. WHOs eksperter ventes på mødet vil drøfte, om det nye virus udgør en international sundhedskrise. Hvis WHO erklærer en sundhedskrise af international betydning, kan det medføre øget internationalt samarbejde og finansiering af en indsats mod smitten. Der kan komme en opdateret anbefaling fra WHO efter mødet.
  • Den sag, som startede den verdensomspændende #MeToo-bevægelse, kommer for retten i New York. Retssagen mod den tidligere filmmogul Harvey Weinstein går for alvor i gang, når anklageren og forsvaret kommer med deres respektive forelæggelse af sagen. Weinstein er tiltalt for voldtægt og andre seksuelle overgreb.