Justitsministeren ankom til det indbrudsramte villakvarter – og det gjorde indtryk

Det gjorde stort indtryk på justitsminister Søren Pape Poulsen, da han i går blev vist rundt i et usædvanligt hårdt indbrudsramt parcelhuskvarter i Hørsholm. Nu ønsker ministeren bl.a. at kunne gøre øget brug af nummerpladegenkendelse for at fange tyvene.

Justitsminister Søren Pape Poulsen og Mette Abildgaard besøger Adam Nissen Feldt, der bor i Hørsholm og flere gange har været udsat for indbrud. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP

Utallige gange er freden blevet brudt af professionelle indbrudstyve i boligejer Adam Nissen Feldts parcelhuskvarter i det sydlige Hørsholm.

Tirsdag blev freden på villavejen til en afveksling brudt af en stor, grøn kampagnebus, der at dømme efter et slogan på bagenden bliver drevet af »Pape Power«.

Midt under valgkampen havde justitsministeren og formanden for Det Konservative Folkeparti, Søren Pape Poulsen, valgt at lægge vejen forbi for at se nærmere på en alvorlig problematik, der i den grad skaber utryghed i det ellers så idylliske villakvarter.

Boligejer Feldt går uden for og hilser på Søren Pape, hvorefter han nøgternt beretter om de utallige indbrud på sin villavej og i området i det hele taget.

Stort set samtlige villaer på den lille stikvej har haft besøg af professionelle indbrudstyve i de senere år.

Huset lige over for blev for relativt nylig tømt for dyre designermøbler, fortæller han. I et hus lidt oppe ad vejen gik indbrudstyve målrettet efter kontanter og smykker, og Adam Nissen Feldt har selv haft to indbrud i sin villa på mindre end syv år.

Under det seneste for få måneder siden blev en terrassedør brudt op, mens familien var på ferie, hvorefter de uindbudte »gæster« forsvandt med værdier for næsten 70.000 kroner.

Kun et enkelt hus på vejen har undgået indbrudstyvenes opmærksomhed.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K)

»Jeg tror dog aldrig, at vi får en meget høj opklaringsprocent, og kunsten er i lige så høj grad at få nedbragt antallet af indbrud.«


Justitsministeren ankommer på baggrund af en trist landsstatistik, der siger, at kun cirka hvert 20. indbrud herhjemme bliver opklaret af politiet. Dog bør det tilføjes, at antallet af indbrud herhjemme stort set er halveret i det seneste årti.

Sammen med sin nordsjællandske gruppeformand, Mette Abildgaard, sætter justitsministeren sig over en kop kaffe ned i køkkenet hos Adam Nissen Feldt.

Pape udtrykker forståelse og sympati, mens boligejeren levende beretter om den voldsomme utryghed, som de mange indbrud udløser – og om den frustration, man oplever, når politiet, der i øvrigt befinder sig mindst 20 minutter borte i enten Helsingør eller Hillerød, efter bare et par måneder meddeler, at sagen nu desværre er henlagt.

»Hånden på kogepladen. Hvor bør opklaringsprocenten ligge om tre år,« spørger Adam Nissen Feldt ministeren – med let indignation i stemmen.

»Det er dæleme et godt spørgsmål,« svarer Søren Pape Poulsen og tilføjer, at det her under valgkampen vil være fristende for ham at sætte et konkret procenttal på, men at det heller ikke ville være sagligt at gøre det.

»Jeg tror dog aldrig, at vi får en meget høj opklaringsprocent, og kunsten er i lige så høj grad at få nedbragt antallet af indbrud,« siger han videre.

De to konservative politikere lyttede med forståelse på boligejer Adam Nissen Feldts beretninger om indbrud i både sin egen villa og i kvarteret generelt. Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP.

Men ministeren har, naturligvis, et par mindre valg-es med sig i ærmet, for ellers ville han næppe have sat buskursen mod den nordsjællandske villavej.

Han forklarer indledningsvist, at politiets opgaver i de senere år har ændret sig, herunder med øget fokus på grænsekontrol og på sikkerhedsopgaver i forbindelse med Stram Kurs-lederen Rasmus Paludans mere end panderynkende demonstrationer, hvilket har været medvirkende til at fjerne politiets fokus fra opklaring af indbrud.

Men nu bliver der dedikeret flere midler til det nære politi, og der skal udpeges hotspot, hvor politiet sætter ind med særlig patruljering, erklærer ministeren. Desuden skal der uddannes flere betjente specifikt til indbrudsopgaver, og der skal gøre mere brug af ny teknologi, ikke mindst med nummerpladegenkendelse, fortæller han.

Med hensyn til det sidste mener han, at politiet bør få mulighed for at opbevare informationer om nummerplader fra nummerpladegenkendere i tre måneder, hvor grundreglen i dag er blot 24 timer. I særlige tilfælde dog i op til 30 dage.

»Det er ikke noget større overgreb på den personlige frihed, synes vi, og det vil kunne hjælpe politiet i dets efterforskning. Men det er et langt og sejt træk at opklare flere indbrud og få antallet af indbrud ned, og vi får det især løst ved at uddanne flere betjente,« fastslår han.

Afsoning i udlandet

Endelig peger han på, at en uforholdsmæssig del af indbruddene bliver begået af professionelle østeuropæiske tyve, og at man i den forbindelse er i gang med at opnå fornyede garantier fra Rumænien om, at rumænske indbrudstyve i Danmark kan afsone deres straf i hjemlandet. Endvidere er man fra ministeriets side i gang med at forhandle med »et europæisk land« - ikke Rumænien - om oprettelsen af særlige fængselspladser dér for udenlandske statsborgere, som har begået kriminalitet i Danmark.

Efter kaffen og småkagen med ministeren spørger Berlingske Adam Nissen Feldt, om han er tilfreds med ministerens svar på hans frustration og utryghed.

»Jeg synes ikke, at jeg fik konkrete svar. Men jeg er blevet hørt, og det er jeg rigtig glad for, og jeg sætter pris på, at der er ærlighed omkring, at det her kommer til at tage tid.«

Det ændrer dermed ikke på, at også i morgen, når Adam Nissen Feldt starter sin bil og forlader sit hjem for at køre på arbejde, vil det være med en vis bæven i baghovedet.

Fik han nu lukket det vindue og sat alarmen til?