Janni Spies forærer afdød ægtemands guldhorn til Museum Sønderjylland

Rejsekongen Simon Spies ejede et par kopier af Guldhornene. Nu foræres de til Museum Sønderjylland.

I 1970'erne sørgede Simon Spies for, at Nationalmuseet fik et sæt nye rekonstruktioner af Guldhornene i ægte guld. Samtidig fik han fremstillet et par guldhorn til sig selv. (arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: Juncker-Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Museum Sønderjylland får foræret rejsekongen Simon Spies' guldhorn. Det er enken Janni Spies, der har valgt, at hendes tidligere mands guldhorn kommer til glæde og gavn for flere.

Det skriver TVSYD.

I 1970erne sørgede Simon Spies for, at Nationalmuseet fik et sæt nye rekonstruktioner af Guldhornene i ægte guld. Samtidig fik han fremstillet et par guldhorn til sig selv.

Det er disse private guldhorn, der nu efter Janni Spies' ønske skal overgå til Museum Sønderjylland.

»Jeg har længe overvejet, hvem der kunne have mest glæde af hornene, for der knytter sig mange historier og følelser til dem. Derfor er jeg glad for, at de nu kommer til Sønderjylland, hvor originalerne i sin tid blev fundet,« siger Janni Spies i en pressemeddelelse.

De ikoniske guldhorn er specielle arkæologiske fund i den danske og i særdeleshed den sønderjyske historie.

Det skyldes blandt andet vægten på næsten syv kilo, men også at der ikke er fundet tilsvarende effekter i europæisk sammenhæng.

Til trods for at hornene gik tabt i år 1802, blev fundet af dem i 1800-tallets sidste halvdel brugt i den nationale kamp mellem Danmark og Tyskland omkring Sønderjylland.

Danmark brugte nemlig guldhornene som et bevis på, at Sønderjylland havde været dansk siden tidernes begyndelse.

Det var derfor ikke tilfældigt, at det netop var et sæt guldhorns­kopier, som blev overrakt til Christian 10. under genfor­enings­­festen på Dybbøl Banke i 1920.

Museum Sønderjyllands direktør, Axel Johnsen, udtrykker en dyb taknemmelighed på museets vegne over, at det netop er Museum Sønderjylland, der får foræret guldhornene.

»Guldhornene er lige så ikoniske for Sønderjylland, som Solvognen er for det øvrige Danmark, og selvom der er tale om rekonstruktioner, så føles det næsten som om, at hornene nu kommer hjem,« siger museumsdirektøren i pressemeddelelsen.

Næste skridt for Museum Sønderjylland er at planlægge, hvordan og hvor Guldhornene skal udstilles. Tanken er, at de to horn skal indgå i en særudstilling, der åbner i midten af 2022.