Ingen ved, hvor mange betjente der lider af PTSD: »Vi skal være gode til at skyde og køre bil – men der er ikke fokus på vores psykiske sundhed«

Politikere og politiforeninger ønsker kortlægning af, hvor mange danske betjente, der lider af PTSD. Det sker efter opråb om bedre hjælp og støtte til politibetjente, der kommer alvorligt til skade i tjenesten. Justitsministeren vil imødekomme ønsket.

Ingen ved, hvor mange danske betjente, der lider af PTSD. Her er det betjente i Randers, der gør sig klar til en storstilet øvelse, hvor de skal trænes i konfrontationer under demonstrationer.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Arkiv

Næsten hver femte politibetjent i Storbritannien lider under PTSD-lignende symptomer som angst, søvnproblemer og hjertebanken. Det viser en omfattende undersøgelse fra Cambridge University blandt 16.857 ansatte i det engelske politi.

Men herhjemme er der ingen, der ved, hvor mange politibetjente, der rammes af PTSD efter traumer i tjenesten. Det vil retsordførere fra højre til venstre nu have ændret på, og de opfordrer derfor justitsminister Nick Hækkerup til at få lavet en kortlægning af omfanget blandt danske betjente.

Partierne reagerer på et opråb fra foreningerne Thin Blue Line og Politiveteranerne, som støtter sygemeldte og sygepensionerede politibetjente, og som de seneste dage i Berlingske har efterlyst bedre hjælp og støtte til betjente, der er kommet alvorligt til skade i tjenesten – gerne på linje med den behandling, som soldaterveteraner får i dag.

Ole Madsen, formand Thin Blue Line

»Vi skal være gode til at skyde og til at køre bil – men der er ikke fokus på vores psykiske sundhed.«


Foreningerne ønsker også en kortlægning af, hvor mange kolleger, der lider af PTSD. Formanden for Thin Blue Line, Ole Madsen, mener, at det »skriger til himlen«, at der i Danmark ikke er forsket i området.

»Der er udelukkende fokus på politifolks fysik – vi skal være gode til at skyde og til at køre bil – men der er ikke fokus på vores psykiske sundhed,« siger han og fortsætter:

»Politibetjente er samfundets vogtere og garanter for tryghed og sikkerhed. Det bør være i alles interesse at vide mere om, hvordan det forholder sig. Det er svært at målrette en indsats, hvis man ikke kender omfanget af problemet.«

Skylder betjentene det

Venstres retsordfører, Inger Støjberg, kalder en kortlægning »et helt naturligt sted at begynde«:

»Jeg vil kraftigt opfordre til, at vi får en kortlægning af PTSD blandt danske betjente. Og dét vil jeg klart tage en snak med justitsministeren om,« siger Støjberg, som antager, at Rigspolitiet kan trække på erfaringer fra Forsvaret:

»De to problemstillinger minder meget om hinanden: Vi har at gøre med mennesker, som har passet på os alle sammen – enten fordi de har været udsendt, eller fordi de har varetaget vores sikkerhed herhjemme. Derfor vil jeg mene, at man kan gå til opgaven på samme måde, som man har gjort i Forsvaret.«

Peter Skaarup, retsordfører DF

»Vi skylder betjentene ikke kun at have fokus på de umiddelbare opgaver hos politiet, som skal løses her og nu.«


Retsordfører for Dansk Folkeparti Peter Skaarup vil også rette henvendelse til justitsministeren. En kortlægning er et afgørende faktuelt grundlag at arbejde ud fra, siger han med henvisning til efterårets forhandlinger om politiets økonomi, mål og midler.

»Vi ved ikke, hvor mange betjente, der er ramt af PTSD – og det er heller ikke sikkert, at de selv er klar over det. Vi skylder betjentene ikke kun at have fokus på de umiddelbare opgaver, som skal løses her og nu, men også at tage det spadestik dybere, som betyder, at vi kan give en ordentlig behandling til dem, som har været udsat for sådan nogle ting,« siger Skaarup.

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, kalder også kortlægning »et oplagt første skridt«:

»Her og nu opfordrer vi ministeren til at sætte kortlægningen i gang. Hvis det ikke sker, vil vi overveje at tage det med til finanslovsforhandlingerne. I sidste ende skal betjentene vide, at der bliver taget hånd om dem, hvis de rammes af PTSD.«

Alfahanner

Undersøgelsen fra Cambridge University blev publiceret i maj i år og viste også, at en tredjedel af de berørte betjente ikke var klar over, at de led af PTSD-lignende symptomer.

Formand for Thin Blue Line Ole Madsen tror, at noget lignende kunne gøre sig gældende i Danmark – og det hænger sammen med den »alfahan- og machokultur«, der ifølge ham eksisterer i politikorpset.

»Vi er opdraget og uddannet til, at vi skal kunne klare enhver situation. Vi kan ikke vise frygt, for hvis vi først gør det, lurer de kriminelle det. Og det forplanter sig lidt i den måde, som kollegerne agerer på, når de kommer til skade. Det betyder blandt andet, at de ofte går med de her ting alene, uden at få det bearbejdet.«

HR-chef i Rigspolitiet Ina Eliasen oplyser, at der ikke hos politiet findes tal for, hvor mange danske betjente, som lider af PTSD. Forklaringen er, at en arbejdsgiver i Danmark ikke må indhente og registrere sådanne sundhedsdata.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) siger til Berlingske:

»Vores politibetjente yder hver eneste dag døgnets 24-timer en kæmpe indsats for, at alle vi andre kan være trygge. Derfor skal vi også tage ordentlig hånd om betjentene, når de får brug for vores hjælp. Jeg synes, det er helt oplagt, at vi får lavet en kortlægning af problemerne med PTSD blandt betjentene.«

Artiklen er blevet opdateret kl. 19.30 med en kommentar fra justitsminister Nick Hækkerup.