Ingen terrormistanke forbundet med fund af 200 kilo sprængstof på Amager

To mænd er anholdt, efter at politiet under en aktion søndag beslaglagde flere end 200 kilo sprængstof. Der er umiddelbart ikke mistanke om terror, lyder det fra Københavns Politi.

Politi og teknikere arbejder på Følfodvej i Tårnby på Amager. To personer blev anholdt i en større politiaktion søndag eftermiddag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Det var et tip, der førte Københavns Politi på sporet af 200 kilo sprængstof, som blev afsløret og beslaglagt under en aktion søndag.

Lederen af Grænsecenter Øresund, politiinspektør Henrik Andersen, kalder sagen »meget alvorlig«. To mænd på henholdsvis 21 og 54 år fremstilles netop nu i grundlovsforhør for lukkede døre.

»Derfor er det begrænset, hvad jeg kan sige,« oplyser Henrik Andersen.

Hvilken type sprængstof er der tale om?

»Det kan vi ikke sige på nuværende tidspunkt,« siger Henrik Andersen.

Var det hjemmelavet?

»Det er ikke hjemmelavet. Så meget kan jeg sige,«

I så fald har de to mænd jo fået sprængstoffet et sted fra. Ved I hvorfra?

»Nej, det er klart, at det er noget af det, vi skal til at efterforske.«

Af politiets pressemeddelelse fremgår det, at det drejer sig om 206,4 kilo sprængstof, som blev opbevaret »i et skur i Sundby på Amager«.

»Vi har beslaglagt en historisk stor mængde sprængstof, som vi selvfølgelig er meget lettede over ikke længere er i kriminelle hænder. Der har ikke umiddelbart været en fare for naboer til det sted, sprængstoffet blev opbevaret, men sådan noget ligger man jo ikke inde med for sjov. Det er en meget alvorlig sag,« siger Henrik Andersen i pressemeddelelsen.

Det fremgår af politiets pressemeddelelse, at der kan være en forbindelse til Sverige?

»Det kan i hvert fald ikke udelukkes, at sprængstoffet hidrører til Sverige. Der venter os en længere efterforskning.«

Ved I hvad sprængstoffet skulle bruges til?

»Vi ved ikke, hvad sprængstoffet skal bruges til. Vi kender ikke til en konkret anvendelse.«

Hvordan fandt I sprængstoffet? Fik I et tip?

»Ja, det er nogle oplysninger, vi har modtaget, og dem har vi arbejdet med intenst i fire til fem dage. Det er klart, at vi tager det super alvorligt, når vi får oplysninger om så store mængder sprængstof.«

Er der mistanke om terror?

»Nej, de to mænd er sigtet for 192a stykke et om besiddelse af sprængstof og så selvfølgeligt 252 om fareforvoldelse,« siger Henrik Andersen, lige inden grundlovsforhøret går i gang.