Indvandrerfamilier med banderelationer spærrer vejen for kvinders skilsmisse

Æresbegreber har afgørende betydning for, om voldsramte muslimske kvinder kan komme ud af islamiske ægteskaber. I visse sager har familier banderelationer, der gør, at imamer ikke tør hjælpe kvinderne, konkluderer forsker.

I nogle tilfælde kan kriminelle bander blande sig i, om muslimske kvinder kan blive skilt. Her er medlemmer af gruppen Loyal To Familia (LTF) er mødt op foran Københavns Byret på Nytorv i en tidligere sag mod LTF-lederen Shuaib Khan, der står i spidsen for den nu forbudte gruppering Loyal To Familia (LTF). Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix Danmark STF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke så meget imamer, men i højere grad stærke klaner, der har magten over kvinders ret til en islamisk skilsmisse.

Og i nogle tilfælde har de magtfulde familier også banderelationer, der betyder, at kvinder med muslimsk baggrund mod deres vilje kan holdes fast i et ægteskab.

For i de tilfælde tør imamer ofte ikke blande sig.

Det er en af de foreløbige konklusioner, islamforsker Jesper Petersen har draget fra et stort forskningsarbejde i islamisk skilsmissepraksis.

»Hvis manden eller familierne er voldsparate eller har banderelationer, og det har jeg eksempler på, tør imamen ofte ikke blande sig i konflikten. Der er mange sager, hvor det handler om ære, hvilket gør det decideret farligt for imamerne at blande sig,« siger Jesper Petersen, der forsker i blandt andet muslimske ægteskaber ved Københavns Universitet.

I Berlingske i dag fortæller han om de første fund i det store forskningsprojekt om blandt andet islamiske skilsmisser, der løber til 2024.

Indtil videre har han lokaliseret tre religiøse råd, der blandt andet foretager skilsmisser, og analyseret mere end 400 skilsmissekontrakter.

Det ser dog ikke ud til, at det er de religiøse aspekter – og imamerne – der er den primære forhindring for, at kvinderne kan få en skilsmisse.

»Når kvinderne søger en skilsmisse, kan det ofte være, at manden eller familien mener, at kvinden dermed har brudt med æresbegrebet – sharaf. At flygte til et kvindekrisecenter kan også opfattes som et ærestab for manden og familien. Men i de situationer har imamerne ingen særlig magt, og så står kvinderne magtesløse,« siger Jesper Petersen.