I Silkeborg er genbrugspladserne stadig åbne: »Jeg tænker en del over, om det er mig, der er spøgelsebilist, eller om det er alle andre«

Overalt i landet er genbrugspladserne lukket, for offentligt ansatte er sendt hjem. I Silkeborg er kommunens genbrugspladser dog stadig åbne, og det handler ikke om smitterisiko. Genbrugspladserne drives af et aktieselskab, som er 100 pct. ejet af kommunen, så de ansatte er teknisk set ikke offentligt ansatte.

Lukkede genbrugspladser overalt i landet er en prop i hjemmearbejdende danskeres virkelyst. Her en genbrugsstation i Hadsten Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen besluttede resolut at lukke den offentlige sektor og sende de ansatte hjem med fuld løn, da coronavirussen fik tag i Danmark. Det kan mærkes overalt. Alles hverdag er påvirket. Noget er logisk, andet er frustrerende ulogisk. Hvad er det for eksempel, der udgør smittefaren på en genbrugsstation? Have- og husejere landet over raser over lukkede genbrugsstationer, hvor der aldrig er mindre end to meter mellem mennesker – ikke engang ved småt brandbart.

Men så er der SIlkeborg. Kommunens fire genbrugsstationer er stadig åbne.

»Jeg tænker en del over, om det er mig, der er spøgelsesbillist, eller om det er alle andre,« siger Erich Beck,  der er driftschef for Silkeborg Forsyning Genbrug og Affald..

For alle i samme jobfunktioner er lige udsat for smitte. Men offentligt ansatte er sendt hjem, mens ansatte i offentligt ejede virksomheder – med samme funktion – kan arbejde videre, og det paradoks er årsagen til, at Erich Beck stadig holder fire genbrugspladser åbne.

»Vi har lyttet til statsministeren, og vi tager selvfølgelig covid-19-forholdsregler og har hængt skilte op om at holde afstand og sådan noget, men vi har stadig åbent, så vi kan gøre vores til at holde så meget kørende som muligt,« siger Erich Beck.

Statsminister Mette Frederiksen har nemlig sendt klare signaler. Til de offentligt ansatte sagde hun, at de skulle gå hjem med fuld løn. Til den private sektor har budskabet været at holde så meget kørende som muligt. Erich Beck har lyttet til det sidste budskab.

»Vi ser sådan på det, at vi er en del af en fødekæde. Når du skal have nyt drivhus eller redskabsskur i din have, så kører du i et byggemarked og køber ind, men så er der noget andet, der skal ud af din have, og det kommer typisk ud til os på genbrugspladserne. Hvis folk ikke kan komme af med deres bygge- og haveaffald, så går det jo ud over byggemarkederne,« siger Erich Beck.

»Samtidig skal vi jo undgå affald i naturen. Det vil jo ikke være godt, hvis folk begynder at dumpe deres gamle komfurer eller andet i skoven,« tilføjer driftschefen.

Følger myndigheders anbefalinger

Den fødekæde er alle genbrugsstationer i alle kommuner i hele Danmark en del af, men Erich Beck har bemærket, at Silkeborg Forsynings genbrugsstationer er blandt de eneste, der ikke er lukket.

»Det skyldes jo nok, at vores udgangspunkt er lidt anderledes end i andre kommuner,« forklarer han.

»Statsministeren sendte jo alle offentligt ansatte hjem. Vi er ikke offentligt ansatte, for Silkeborg Forsyning er et aktieselskab, som godt nok er ejet 100 pct. af Silkeborg Kommune, men vi er med i Dansk Industri, og vores medarbejdere er ansat på industriens overenskomster.«

Så I arbejder for og er ejet af Silkeborg Kommune, men I er ikke en del af den offentlige sektor?

»Teknisk set er vi ikke. Vi er med i Dansk Industri på linje med andre private virksomheder. Vi har ikke mulighed for at sende de ansatte hjem med fuld løn. Blandt andet derfor er vores genbrugspladser stadig åbne,« siger driftchefen.

Er det forsvarligt?

»Ja, det mener vi helt klart, at det er. Jeg er jo affaldsmand, så jeg er ikke ekspert, men vi læser selvfølgelig myndighedernes anbefalinger og retningslinjer og følger med på politi.dk. Vi vurderer, at det er forsvarligt med 30 biler på 7.500 kvadratmeter, og så opfordrer vi folk til at passe på hinanden og holde to meters afstand,« siger Erich Beck og fortsætter:

»Vi har også rådført os med myndighedernes covid-19-hotline samt politiet, og begge instanser var enige i vores opfattelse af, at det er muligt at holde genbrugspladserne åbne for alle som følge af, at det er udendørs, og at der er tale om store arealer.«

Og hvis folk ikke kan finde ud af at holde afstand?

»Altså, hvis folk pludselig står og krammer hinanden, så er det deres eget ansvar. Vi vil ikke lege politi, men det har nu heller ikke været nødvendigt,« siger Erich Beck.

Hjemmeværnet ville ikke hjælpe

Hvorfor er andre kommuners genbrugspladser så lukket ned?

»Offentligt ansatte er jo blevet bedt om at blive hjemme. Jeg vil ikke udtale mig om, hvorvidt det i forhold til smittefare er forsvarligt at holde andre pladser end vores egne åbne. Genbrugspladser kan jo være forskelligt indrettet. Vi har valgt at holde vores pladser åbne, fordi vi vurderer, at det er forsvarligt, og fordi vi ikke er offentligt ansatte,« siger Erich Beck.

Han har bemærket, at der kommer folk kørende fra nabokommunerne, og de får lov til at læsse af. For en sikkerheds skyld har Silkeborg Forsyning hyret et privat vagtfirma til at styre trafikken, så der ikke er for mange biler på genbrugspladserne ad gangen.

»Jeg spurgte egentlig hjemmeværnet, om de kunne hjælpe, ligesom de nogle gange hjælper med at styre trafik og parkering til koncerter og fodboldkampe, men det kunne ikke lade sig gøre,« siger Erich Beck.

Betyder det, at I får ekstraomkostninger af at holde åben, mens andre kommuner lukker deres genbrugsstationer?

»Nej, der er vi ikke endnu, og vi ville få flere omkostninger ud af at lukke. Vores brandbare affald udgør 20 pct af vores energi og varmeforyning, og hvis vi ikke leverede de 20 pct., så skulle de 20 pct. hentes eller købes et andet sted,« siger Erich Beck.

Kommunernes Landsforening anbefaler, at genbrugspladserne åbnes igen tirsdag den 31. marts.